Biden ile Erdoğan aylar sonra ilk defa görüştü

Yayın tarihi: 23 Nisan 2021 Cuma 9:13 pm - Güncelleme: 23 Nisan 2021 Cuma 10:50 pm

ABD Başkanı Joe Biden ile AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında aylar sonra ilk telefon görüşmesi gerçekleşti.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ”Başkan Joe Biden bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüş ve işbirliği alanlarının arttırıldığı ve anlaşmazlıkların etkili bir şekilde yönetildiği yapıcı ikili ilişkilere duyduğu ilgisini iletmiştir” denildi.

Görüşme, iki liderin iklim zirvesinde dün ilk defa internet ortamında bir araya gelmesinin ardından gerçekleşti. ABD basını, Biden’ın cumartesi günü 1915 olaylarını “Ermeni soykırımı” olarak nitelendireceğini belirtmişti.

İLGİLİ HABER | ABD Dışişleri ‘Ermeni Soykırımı’ diyerek kararı cumartesi duyuracaklarını açıkladı

ABD Dışişleri ‘Ermeni Soykırımı’ diyerek kararı cumartesi duyuracaklarını açıkladı

CUMHURBAŞKANLIĞI İLETİŞİM BAŞKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden görüşmesine dair Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından açıklama yapıldı. Açıklamada, “Erdoğan ile Biden görüşmede, iş birliğinin genişletilmesi amacıyla birlikte çalışmanın önemi hususunda mutabık kaldı” denildi.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Erdoğan ile Biden, haziran ayında düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi’nin marjında görüşme konusunda anlaşmaya vardı. Erdoğan, FETÖ’nün ABD’deki varlığı ve ABD’nin Suriye’de PKK/PYD’ye verdiği destek gibi konuların çözüme kavuşturulmasının önemine vurgu yaptı.”

NATO zirvesi 14 Haziran’da Brüksel’de gerçekleştirilecek.

BLOOMBERG: BIDEN ‘ERMENİ SOYKIRIMI’NI TANIYACAĞINI ERDOĞAN’A İLETTİ

İki taraftan yapılan açıklamada da ABD’nin 1915’te yaşananları Ermeni soykırımı olarak tanıyacağı yönündeki haberlerin görüşmede gündeme gelip gelmediğine değinilmedi. Öte yandan Bloomberg, “görüşmeye yakın kaynaklar”a dayandırdığı haberinde Biden’ın Erdoğan’ı yarınki açıklamasında “Ermeni Soykırımı”nı tanıma niyeti hakkında Erdoğan’ı bilgilendirdiğini öne sürdü.

AFP de “Beyaz Saray, Biden’ın Erdoğan ile telefonda görüştüğünü ve dediklerine göre Türkiye’nin itirazlarını bir kenara atıp Ermeni soykırımını tanımaya hazırlandığını söyledi” açıklaması yaptı.