Biden Erdoğan’ı neden aramıyor?

Yayın tarihi: 10 Ağustos 2021 Salı 12:38 pm - Güncelleme: 10 Ağustos 2021 Salı 3:38 pm

Yılmaz Polat

Soruyu tersten sorarsak ‘Erdoğan Biden’ı neden aramıyor? Erdoğan’ın ABD başkanlarıyla ilişkisi hatırlandığında alışık olmadığımız bir durumla karşı karşıyayız.

Ocak ayında resmen göreve başlayan ABD Başkanı Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı 23 Nisan’da 1915 olayları için ‘Ermeni soykırımı’ diyeceğini söylemek için aradı, iki lider 14 haziranda Brüksel’de ‘gizemli’ baş başa bir görüşme yaptı.

Daha sonra önemli gelişmeler oldu. Biden Afganistan’dan asker çekeceğini açıkladı, Erdoğan Kabil Havaalanını korumaya talip oldu. AKP yönetimi, Afganistan’dan akın akın gelen genç sığınmacılara kucak açtı! Bunların Biden’ın isteği olduğu sır değil. ABD Dışişleri Bakanı maddi karşılık verdiklerini de açıkladı.

İkiliden NATO zirvesinden buyana yaklaşık iki aydır ‘çıt’ yok. İki sarayın telefonları çalmıyor. Bakanlar konuşuyor ama başkanlar
susuyor.

‘Biden hala Erdoğan’a neden mesafeli?’ Uluslararası ilişkilerde küslük olmayacağına göre, üstelik ‘stratejik müttefik’ diye tanımlanan iki ülke gündeminde önemli konular varken bu tavır neden?

Biden’ın davet ettiği ülke liderleri sırayla Washington’a geliyor, gelmeyenlerle de Beyaz Saray’ın telefon diplomasisi işliyor. Ama
Ankara’yla bağlantı kopuk.

Washington Büyükelçisi Murat Mercan Mart ayında atandığından beri Amerika’yı dolaşıp temaslar yapıyor. ‘Hakikatı aramak’ rumuzlu sosyal medya hesabına bakıyorum hemen hemen tüm eyaletleri dolaşmış görünüyor. Mercan, Washington’a döndü ama yönetimle resmi temaslarına ilişkin bir haber koymuyor.

Erdoğan yönetimi Afganistan’da öteki ülkelerin cesaret edemediği bir riske giriyor. Washington durumdan memnun olduğunu saklamıyor. AKP yönetiminden daha ne isteniyor bilemiyoruz.

Trump- Erdoğan arasında ‘övgü, öfke, tehdit,’ arasında dört yıl geçti. Biden’la böyle bir ilişki olmayacağı biliniyordu ama ikili arasında görünüşte henüz ters giden bir durum olmadığına göre, bu tavır neden?