Biden 24 Nisan’da ‘soykırım’ der mi?

Yayın tarihi: 13 Nisan 2021 Salı 11:23 pm - Güncelleme: 13 Nisan 2021 Salı 11:23 pm

Yılmaz Polat

Osmanlı döneminde meydana gelen 1915 olaylarının anma yıldönümü tarihi olarak kabul edilen 24 Nisan’da Başkan Joe Biden yayınlayacağı mesajda ‘genocide- soykırım’ der mi?

Biden ve yardımcısı Kamala Harris’ın seçim kampanyası sırasında sözde Ermeni soykırımını tanıyacaklarını açıkladıklarını biliyoruz.

Başkan Obama dahil birçok Başkan seçim kampanyaları sırasında Ermeni lobisine tanıyacaklarına ilişkin söz vermiş ancak 24 Nisan mesajlarında ‘soykırım ‘ kelimesini kullanmaktan kaçındı.

Başkan Biden şu anda sadece Ermeni lobisi değil, Kongre’de kendi partisi Demokrat Parti tarafından da büyük baskı altında. Demokratlara rakipleri Cumhuriyetçi üyeler de destek veriyor.

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat Parti New Jersey Senatörü Bob Menendez’ın öncülüğünde 40 senatör Biden’a yazdığı
mektupta, ‘soykırımı’ tanımasını istiyor. Kübalı göçmen bir ailenin çocuğu olan Senatör Menendez, mektupta, ‘Şimdi sizden ABD yönetiminin bu korkunç gerçeği tanıdığı açıkça görülsün diye bunu Başkanlık makamında tekrar yapmanız için çağrıda bulunuyoruz’ diyor.

Ermeni kuruluşları da iş başında, Beyaz Saray’a mektup yağdırıyor. Biden’ın ‘sözde soykırımı’ tanımaya yakın olduğuna ilişkin iddialar var.

Biden’ın bu yılki mesajında ABD Başkanı olarak ilk kez ‘soykırım’ sözcüğünü kullanacağı öne sürülüyor.

ABD’deki ‘Atatürkçü-laik’ kuruluşlar Ermeni propogandasına karşı koymaya çalışıyor, Kongre ve Biden Yönetimi’ni uyarıyor.

Türk derneklerinden Biden’a 24 Nisan mektubu

AKP Yönetimi’nin şu anda Beyaz Saray’la bir diyaloğu yok.

Washington Büyükelçiliği’ne atanan Murat Mercan ‘güven mektubu’ sunup henüz resmen görevine başlayamadı. Biden’e mektubu sunacağı tarih belli değil. Mercan Dışişleri Bakanlığı’ndan cevap bekliyor.

ABD Yönetimi’yle mevcut önemli sorunlara (S-400, Halkbank v.s) ek olarak ‘soykırım sıkıntısı geliyorum ‘ diyor.

Bizden uyarması..