Bıçaklı saldırıya uğrayan Salman Rüşdi’nin durumu kritik! Saldırganın kimliği belirlendi

Yayın tarihi: 13 Ağustos 2022 Cumartesi 9:35 am - Güncelleme: 13 Ağustos 2022 Cumartesi 10:36 am

“Şeytan Ayetleri”nin yazarı olması sebebiyle İran’ın ‘ölüm fetvası’ verdiği Salman Rüşdi, bıçaklı saldırıya uğradı. 75 yaşındaki yazara saldıranın kimliği belirlenirken Rüşdi’nin 10 kez bıçaklandığı belirtildi. Yoğun bakımda olan Rüşdi’nin hayati tehlikesi devam ediyor.

ABD’nin New York eyaletinde bir konferansta bıçaklanarak hastaneye kaldırılan “Şeytan Ayetleri” kitabının yazarı Selman Rüşdi’ye , saldıranın kimliği açıklandı.

Rüşdi’ye saldıran kişinin, 24 yaşındaki Hadi Matar isimli kişi olduğu öğrenildi.

New Jersey’in Fairview kasabasında ikamet ettiği belirtilen Matar’ın, Rüşdi’ye saldırı planı çerçevesinde yaklaşık 7 saat uzaklıkta, New York’un Kanada sınırı yakınlarındaki Chautauqua Enstitüsü’ne gittiği kaydedildi.

10 KEZ BIÇAKLANDI

Rüşdi’yi, biri boynundan olmak üzere yaklaşık 10 kez bıçaklayan Matar’ın konferans salonundan kelepçe takılarak en yakın polis karakoluna götürüldüğü bilgisi paylaşıldı.

DURUMU KRİTİK

New York Times’a yazılı açıklamada bulunan Rüşdi’nin menajeri Andrew Wylie, dün geç saatlerde ameliyattan çıktığı ancak hala solunum cihazına bağlı olduğu ve konuşamadığı bilgisini paylaştı.

Wylie, “Haberler iyi değil.” diyerek yaptığı açıklamada, Salman Rüşdi’nin durumu hakkında “Muhtemelen bir gözünü kaybedecek. Kolundaki sinirler kopmuştu. Bıçak isabet eden karaciğeri de hasar görmüş.” ifadelerine yer verdi.

10 defa bıçaklanan Rüşdi’nin yoğun bakımda yattığı ve durumun kritik olduğu belirtildi. Hastanenin  Amerikan polisinin halihazırda hastanenin önünden ayrılmadığını ve geniş güvenlik önlemleri aldığını da kaydedildi.

SALDIRGANIN EVİNDE ARAMA YAPILDI

Hadi Matar’ın New Jersey’nin Fairview kasabasındaki evinde polis arama yaptı.

Matar’ın evinin bulunduğu sokak güvenlik kordonuyla çevrilirken, aramaya yerel polisin yani sıra Federal Soruşturma Bürosu (FBI) yetkilileri de katıldı. Olay yerinde toplanan sokak sakinleri, Matar’ı tanımadıklarını belirterek, yaşananlardan duydukları şaşkınlığı dile getirdi. FBI ve polisin evde yaptığı arama ve inceleme akşam geç saatlere kadar sürdü.

SALDIRGAN “İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI ORDUSU” SEMPATİZANI

NBC News’in haberine göre Matar’ın sosyal medya hesapları araştırıldı. Matar’ın Şii aşırılıkçılarına ve İran Devrim Muhafızları Ordusu’na (IRGC) sempati duyduğu belirlendi.

NBC News’e göre, Matar ile Devrim Muhafızları arasında doğrudan bir bağlantı olmasa da, kolluk kuvvetlerinin Matar’a ait bir cep telefonu mesajlaşma uygulamasında öldürülen İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve İran rejimine sempati duyan Iraklı aşırılık yanlılarının görüntülerini bulduğu bildirildi.

Polis kullanılan silahı açıklamazken saldırının sebebinin henüz belirlenmediğini açıkladı.  Sebep üzerinde sıfırlanmadıklarını söylediler. New York Eyalet Polisi’nden Eugene Staniszewski, “FBI ve Şerif Ofisi ile birlikte çalışıyoruz  bu saldırının amacını belirleyeceğiz” dedi.

1980’lerde yazdığı Şeytan Ayetleri kitabı sebebiyle Rüşdi hakkında, dönemin İran İslam Cumhuriyeti’nin lideri Humeyni tarafından ölüm fetvası verilmişti.

“Şeytan Ayetleri”nin yazarı Salman Rüşdi saldırıya uğradı