Beyza Buldağ ve Muhammed Ünal ‘Boğaziçi’ paylaşımları nedeniyle tutuklandı

Yayın tarihi: 7 Şubat 2021 Pazar 1:33 pm - Güncelleme: 8 Şubat 2021 Pazartesi 3:08 pm

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema ve Televizyon bölümü öğrencisi Beyza Buldağ ve Muhammed Ünal, Boğaziçi eylemlerine destek veren sosyal medya paylaşımları nedeniyle tutuklandı. Adliye önünde açıklama yapan Beyza’nın avukatları “Beyza bugün Anıl ve Şilan’a özgürlük istediği iddiasıyla tutuklandı. Savcılık, gözaltına alınan, tutuklanan öğrencilere özgürlük istemeyi suç olarak nitelendirdi” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi’ne Prof. Dr. Melih Bulu’nun geçen ay rektör atanmasının ardından başlayan protestolar devam ediyor.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Sinema ve Televizyon Bölümü öğrencisi Beyza Buldağ, Boğaziçi Dayanışması sosyal medya hesabını yönettiği iddiasıyla ve hesaptan Erdoğan’a yönelik olarak yayımlanan mektup nedeniyle “Halkı kin, nefret ve düşmanlığa tahrik”, “suç işlemeye tahrik” suçlamalarıyla sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

Boğaziçi eylemlerine katılan Muhammed Ünal tutuklandı

Buldağ’ın avukatı Özgür Urfa, müvekkilinin Boğaziçi Dayanışması hesabını yönetmek ve ’12. Cumhurbaşkanı’na açık mektup’ bildirisi gerekçe gösterilerek Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla gözaltına alındığını belirtmişti.

Urfa, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Boğaziçi Dayanışması hesabını yönettiği iddiasıyla, 12. CB’ye mektup sebebiyle CB’na hakaret, diğer paylaşımlar sebebiyle halkı kin, nefret, düşmanlığa tahrik etme ve suç işlemeye tahrik. Tek delil ise telefon numarasının son iki hanesinin 12 ile bitmesi” diye yazdı.

Buldağ’ın gözaltına alındığı ilk saatlerde avukatları ve ailesine bilgi verilmemişti. Öğrenci Sendikası ve Boğaziçi Dayanışması Twitter hesaplarından yapılan paylaşımda, “Bir arkadaşımız bu sabah Boğaziçi protestoları ile ilgili WhatsApp grubu kurduğu gerekçesiyle evinden gözaltına alındı. Nereye götürüldüğü bilgisine ulaşamıyoruz. Öğrencilere karşı düşman hukuku işletiyorsunuz, bu uygulamalarınıza derhâl son verin” denilmişti.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolarda destek eylemlerine katılan Muhammed Ünal isimli öğrenci de sosyal medya paylaşımları nedeniyle tutuklandı.

BEYZA’NIN AVUKATLARINDAN AÇIKLAMA

Tutuklanan Öğrenci Sendikası üyesi Beyza Buldağ’ın avukatlarından açıklama geldi. Avukatlar adına Özgür Urfa tarafından yapılan açıklamada, “Beyza bugün Anıl ve Şilan’a özgürlük istediği iddiasıyla tutuklandı. Savcılık, gözaltına alınan, tutuklanan öğrencilere özgürlük istemeyi suç olarak nitelendirdi. Mahkeme de bunu suç olarak nitelendirip Beyza’yı tutukladı. Anıl ve Şilan’a, tüm tutuklu öğrencilere özgürlük istemek suçsa, bu suçu işliyoruz. Anıl ve Şilana, bütün tutuklu öğrencilere özgürlük istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Boğaziçi eylemleri nedeniyle tutuklananların sayısı 9’a, hakkında ev hapsi kararı verilenlerin sayısı 24’e yükseldi.

SOSYAL MEDYADAN TEPKİ YAĞDI

Beyza’nın tutuklanmasına sosyal medyadan da çok sayıda tepki geldi. Twitter’dan #Beyzayaözgürlük etiketiyle binlerce paylaşım yapıldı. O tepkilerden bazıları şöyle: