Beyrut Limanı’nda patlamaya neden olan amonyum nitratı taşıyan geminin kaptanı: Gübre sandım

Yayın tarihi: 5 Ağustos 2020 Çarşamba 7:26 pm - Güncelleme: 5 Ağustos 2020 Çarşamba 7:26 pm

Beyrut Limanı’nda 6 yıl önce alıkoyulan ve dünkü büyük patlamaya yol açtığı belirtilen amonyum nitrat varillerini taşıyan geminin kaptanı, gemideki maddelerin gübre sandığını söyledi.

Moskva 24 televizyonuna demeç veren Boris Prokoşev, “Onların gübre olduğunu sanıyordum. Arazilerde gübreleme yapılması için taşındığını düşünmüştüm. Belgelerde bu şekilde belirtiliyordu” dedi.

Sputnik’in haberine göre; Batum’dam Mozambik’e doğru seyrettiklerini ancak teknik sorunlar nedeniyle Beyrut Limanı’nda durduklarını anlatan Prokoşev, “Gemideki tüm kamaralar kilitliydi ve anahtarlar limandaki göç servisinde tutuluyordu. Birkaç kişi gemiye gelerek denetim gerçekleştirdi. Onların orada neler yaptığını bilemem ancak daha sonra geminin boşaltıldığını ve Ulaştırma Bakanlığı’nın sorumluluğunda depoya amonyum nitrat taşındığını öğrendim” ifadelerini kullandı.

Prokoşev, Batum’dan Mozambik’e giden gemiye amonyum nitrat taşıdığı gerekçesiyle Beyrut Limanı’nda el koyulduğunu kaydetti.

2014 yılında Rusya Denizciler Sendikası, Moldova bandıralı Rhosus adlı geminin Beyrut Limanı’nda durduğunu ve gemi sahibinin mürettebatı kaderine terk ettiğini duyurmuştu. Geminin ciddi işletme ihlalleri nedeniyle alıkoyulduğu belirtilmişti. Gemi sahibi, projeye olan ilgisini yitirince mürettebata maaş ödemedi ve patlamaya yol açan amonyum nitrat 6 yıl boyunca limanda kaldı.