Tokatköylüler kentsel dönüşüme karşı nöbet başlattı

Yayın tarihi: 20 Haziran 2022 Pazartesi 1:30 pm - Güncelleme: 20 Haziran 2022 Pazartesi 1:43 pm

Beykoz’un Tokatköy Mahallesi’nde yaşayan ve kentsel dönüşüm projesine imza atmayan yaklaşık 300 kişi zorla tahliyeye karşı nöbet başlattı. Diyalog çağrısı yapan mahalleliler taleplerini de açıkladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Beykoz Belediyesi’nin Beykoz Tokatköy Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm projesinde evlerinden tahliye olmaları istenen 300 kişi nöbet eylemi başlattı. “Kentsel dönüşüme karşı değiliz” diyen mahalleliler yetkililere diyalog çağrısında bulundu.

“ÇAĞRIMIZA KULAK VERİN”

Mahalle halkı adına yapılan açıklamada “Yetkililere sesleniyoruz çağrımıza kulak verin. Bizler kentsel dönüşüme karşı değiliz. Halk eliyle bütün mağduriyetlerin giderilerek yapılması taraftarıyız. Mağdur olan sadece bizler değiliz. Projeye ‘evet’ deyip evlerini terk etmiş insanların daha çok mağdur olduğunun da farkındayız. Bu sorun diyalogla çözülebilir. Bir araya gelinerek herkesin onayı alınabilir. Arada birkaç belirsiz nokta var. Bu sorunlar çözüldükten sonra bölge halkının projeye onay vereceğinin bilinmesi isteriz. Lütfen diyalog kanallarını açık tutun. Bizim nöbetimiz devam edecek. Amaç bu işi kimseyi mağdur etmeden ilerletebilmek” denildi.

TALEPLERİNİ AÇIKLADILAR

Projeye imza atmayan mahalle sakinlerinin talepleri öyle: “İmzalatılmak istenen muvafakatnamenin noter huzurunda bakanlık ya da idare tarafından yetkilendirilmiş yetkili ile imzalanması. Muvafaktanamenin tek taraflı beyan olması nedeniyle karşılıklı hak ve sorumlulukların belirlendiği hukuki sözleşme imzalanması. Tapulu-tapusuz ayrımından kaynaklı mağduriyetlerin yaşanmaması için ilgili yasaların öngördüğü kurallar çerçevesinde hak sahipliği kazanmış olanlara tapuların verilmesi. Konut yenileme bedeli adı altında talep edilen ücretlerin söz ile değil yazı ile netleştirilmesi ve bu ücretlerden yıllık TEFE-TÜFE faizinin kaldırılması.”

Kentsel dönüşüm için elektriği ve suyu kesilen yurttaş isyan etti