Beyin göçü liseye indi!

Yayın tarihi: 23 Şubat 2021 Salı 9:56 am - Güncelleme: 23 Şubat 2021 Salı 9:56 am

Gençler lise döneminden itibaren eğitim için yurt dışını tercih ediyor. CHP’li Zeynel Emre beyin göçünün Türkiye’nin gerçek beka sorunu olarak görülmesi gerektiğini vurguladı.

Ülkede en çok şikâyet edilen konulardan biri olan beyin göçü lise mezunlarına kadar geriledi. Nitelikli liselerin mezunları yurtdışında okumayı tercih etmeye başladı.

Birgün’den Mustafa Kömüş’ün haberine göre, Geçen yıl ilk kez üniversite tercihi yapanların yüzde 50’sinden fazlası yurtdışına giden İstanbul Erkek Lisesi’nde bu yıl da benzer bir durum yaşandı.

LGS sonuçlarında yüzde 1’lik dilimde bulunan İstanbul Erkek Lisesi mezunlarından 145’i tercih yaptı. Bunlardan 77’si üniversiteyi okumak için yurtdışını tercih etti. Bu öğrencilerin önemli bir kısmı Almanya’yı tercih ederken Avusturya, İsviçre ve ABD de listede kendine yer buldu. Bu sayılara göre tercih yapanların yüzde 53,1’i yurtdışına gitti. Geçen yıl bu oran yüzde 52’ydi.

Bu durum sadece İstanbul Erkek Lisesi için de geçerli değil. Galatasaray Lisesi, Alman Lisesi gibi birçok lisenin mezunlarında da aynı durum söz konusu. O kadar ki Üsküdar Amerikan Lisesi kendi tanıtımında dahi mezunlarının yüzde 50’sinin yurtdışına gittiğini vurguluyor: “Mezunlarımızın ortalama yüzde 50’si yükseköğrenimlerini, başta Amerika olmak üzere Kanada, İngiltere ve diğer Avrupa ve dünya üniversitelerinde sürdürmektedir. Yabancı üniversite fuarlarının ve okul dışında yapılan tüm yurtdışı üniversiteleri ile ilgili tanıtımların duyuruları yapılmakta, bu konuda öğrenciler bilgilendirilmektedir.”

HER YIL 50 BİN ÖĞRENCİ
Birleşmiş Milletler Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) verilerine göre Türkiye’den her yıl 50 bin öğrenci yurtdışına okumaya gidiyor. TÜİK verilerine göre ise 2019 yılında Türkiye’den yurtdışına 330 bin 289 kişi göç etti. Göç edenlerin toplam yüzde 37,1’i yükseköğretim çağı olan 20-34 yaş arasında.

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI
CHP’li Zeynel Emre 2019’da yurtdışına giden liselileri Meclis gündemine taşıyarak şunları söyledi: “LGS’de tüm soruları doğru yanıtlayıp, 500 tam puan alan yüzde 1’lik dilimdeki öğrencilerin eğitim aldığı İstanbul Erkek’in yanı sıra Galatasaray, Alman Lisesi gibi asırlık okulları kazanan öğrenciler, ‘işsizlik korkusu’ ve ‘niteliksiz üniversiteler’ gerekçesiyle eğitimlerini yurtdışında sürdürmekte. İstanbul Erkek Lisesi’nden 2019 mezunlarının yüzde 52.6’sının, Alman Lisesi’nde yüzde 94.7’sinin, Galatasaray Lisesi’nden yüzde 32.6’sının yükseköğrenim için Almanya, ABD, Kanada ya da Fransa’ya gittiği kaydedilmekte.”

CHP’li Emre, beyin göçünün Türkiye’nin gerçek beka sorunu olarak görülmesi gerektiğini vurgulayarak sorunun nedenlerinin tespiti ile çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve tersine beyin göçünün sağlanmasına yönelik gerekli tedbirlerin belirlenmesi için Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

LİSE OKUMAYA GİDENLER DE ARTIYOR
Öte yandan liseyi yurtdışında okuyanlar da artıyor. Bu konuda çalışmalar yapan ISEWorld Genel Müdürü Gökyar Karşit’in 2020 Şubat ayında verdiği bilgilere göre lise okumak için gidenlerin sayısı yüzde 150 oranında arttı. Karşit bu durumda fen ve Anadolu liselerindeki kontenjanların düşük olmasının etkili olduğunu aktardı.