Beyaz Saray: ABD kuvvetleri Türkiye’nin operasyonunu desteklemeyecek. Yakalanan İŞİD’lilerden Türkiye sorumlu olacak

Yayın tarihi: 7 Ekim 2019 Pazartesi 7:06 am - Güncelleme: 7 Ekim 2019 Pazartesi 3:32 pm

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yapacağı operasyona ABD’nin destek vermeyeceği ve operasyona dahil olmayacağı belirtildi.

Beyaz Saray’dan, “Türkiye, yakın zamanda Suriye’nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak.” açıklaması yapıldı.

Beyaz Saray’ın açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında telefon görüşmesi yapıldığı belirtilerek, “Türkiye, yakın zamanda Suriye’nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak.” ifadeleri kullanıldı.

Beyaz Saray mesajının hemen ardından Türkiye’den ilk açıklama

Açıklamada, IŞİD’i yenen ABD kuvvetlerinin, artık doğrudan bu bölgelerde olmayacağı vurgulandı.

ABD hükümetinin, Suriye’de tutuklanan IŞİD mensubu vatandaşlarını geri almaları için Fransa, Almanya ve diğer AB ülkelerine baskı yaptığına ancak bu ülkelerin bu teröristleri almak istemediği belirtilen açıklamada, ABD’nin bu kişileri yıllarca elinde tutmayacağına işaret edildi.

Açıklamada, “Türkiye bundan böyle, ABD’nin son iki yıldır, bölgede yakaladığı IŞİD savaşçılarından sorumlu olacak.” denildi.

AB’den operasyon açıklaması: Suriye’de çözüm askeri yollarla değil, siyasi geçişle olmalı

ABD MEDYASI: SURİYE DEMOKRATİK GÜÇLERİNİ YÜZ ÜSTÜ BIRAKTI

NTV Washington temsilcisi Hüseyin Günay, konuya ilişkin ABD medyasının ilk reaksiyonunu aktardı. Günay, ABD medyası ve sosyal medyaya yansıyan haberlerde Donald Trump’ın ve Beyaz Saray’ın yine Pentagon’a sormadan bir yazılı açıklama yaptığının konuşulduğunu belirtti. Haberlerde, ‘Pentagon’un Suriye demokratik güçlerinin desteklenmesi gerektiğini ve ABD askerlerinin orada bulunmaya devam etmesi gerektiğini’ söylediğinden bahsediliyor. Bazı köşe yazarları da ABD’nin Suriye demokratik güçlerini yüz üstü bıraktığını belirtiyor.