Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Avrupa Direktörü’nden 10 Erdoğan-Trump benzetmesi

Yayın tarihi: 5 Mayıs 2021 Çarşamba 10:25 pm - Güncelleme: 5 Mayıs 2021 Çarşamba 10:25 pm

Tele1 ABD temsilcisi gazeteci yazar Yılmaz Polat’ın Başkan Trump’ın başkanlık yaptığı dört yıl boyunca AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilişkisini anlatan kitabı piyasaya çıktı. ‘Erdoğan-Trump Öfke Krizi-Güç Gösterisi’ başlıklı Telgrafhane Yayınları’ndan çıkan kitapta, Trump’ın hiç bir ülke lideriyle yaşamadığı ‘övgü, öfke, tehdit’ dolu farklı ilişki anlatılıyor.

Kitapta, Trump’ın ‘ruh hali’ ve yaşadığı ‘öfke krizi’ Erdoğan’la ilişkilere 4 yıl boyunca nasıl yansıdığı örneklerle yer alıyor, Trump’la Erdoğan’ın bir kişilik çatışması yaşadığı aktarılıyor.
Trump’ın başkanlığa uygunluğunu sorgulayan 27 psikiyatrist ve ruh sağlığı uzmanının vardığı sonuç raporuna yer verilen kitapta, ‘Ruh sağlığı uzmanlarının çoğu Trump’ın davranışıyla hak kazanma, sömürü ve empati bozukluğuna neden olan aşırı veya patolojik narsisizm (narsistik kişilik bozukluğu) ve narsiszmin tipik özellikleri arasında bir bağlantı kuruyor’ deniyor, ABD’li gazetecilerin Trump’ın ‘ruh haline’ ilişkin görüşlerinden örnekler veriliyor.

Kitapta, Trump’la Erdoğan’ın ‘korkuları, icraatları ve söylemleri’ arasında benzerlik olduğuna ilişkin görüşler de aktarılıyor.

Kitabın en çarpıcı bölümlerinden birinde Biden’ın Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa Bölümü Direktörlüğüne atadığı Türkiye uzmanı Amanda Sloat’ın yaptığı 10 benzetmeye yer veriliyor:

  • “İki lider de iktidarlarını tehdit eden bir “derin devlet” ten şüphelenir.
  • Kimseye güvenmezler.
  • İki Başkan da damatlarını, çocuklarını devlet görevlileri üzerinde yetkilendirdi.
  • İki lider, benzer ekonomik görüşlere sahip.
  • İkisi de vatandaşlar arasında derin görüş ayrılıkları yarattı, ülkeyi böldü.
  • Yargıyı kontrol altına almak, adalet hep onlardan yana olsun istiyorlar.
  • Bağımsız medyadan hazzetmez, medyanın sürekli kendilerini övmesini isterler.
  • Siyasi rakiplerinden hoşlanmazlar, iki liderin de muhalefete tahammülü yoktur.
  • Protestolara karşı sabırları yoktur, çabuk tepki gösterir, terörist, anarşist, komünist derler.
  • Benzer yanlarından biri de güç gösterisidir.”

Kitapta, AKP yönetiminin Trump yönetimi döneminde (2016-2020) ABD’de 30 lobi şirketiyle çalıştığı, lobilere ödenen milyonlar, YPG-PYD Erdoğan-Trump döneminde Suriye’de nasıl yerleştiği, Trump’ın Erdoğan’a Suriye’de ‘Güvenli Bölge’ konusunda verdiği sahte destek, Erdoğan’ın Rıza Sarraf pazarlığı, Rahip Brunson olayının perde arkası, Trump’ın skandal mektubu, Damat ilişkileri, Erdoğan kabinesinde yer alan bakanların ABD’deki temaslarının perde arkası, gizemli ziyaretler, ABD’li bakanların Türk muhataplarıyla ilişkileri ve tek adam rejiminin Washington’daki yankıları anlatılıyor.