Beyaz Saray: Türkiye’nin S-400 satın alma kararı, F-35 programına katılımını imkansız kılmakta

Yayın tarihi: 17 Temmuz 2019 Çarşamba 10:15 pm - Güncelleme: 17 Temmuz 2019 Çarşamba 10:44 pm

Beyaz Saray’dan yapılan F-35 açıklamasında, “Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alma kararı Türkiye’nin F-35 programına katılımını imkansız kılmaktadır” denildi.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılan açıklamada, “Türkiye’nin S-400 satın alması F-35 programına katılımını imkansız kılıyor. F-35’ler Rusya’nın istihbarat toplama platformuyla bir arada olamaz. ABD, Türkiye’nin hava savunma ihtiyaçlarının karşılanması için çalışıyor” ifadeleri kullanıldı.

Ve ilk yaptırım geldi! Pentagon: Türkiye’nin F-35 programına katılımını askıya alma sürecini başlatıyoruz

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

-Trump hükümeti, Türkiye’nin Patriot hava savunma sistemi alması için pek çok teklif sunmuştur.

-Türkiye 65 yılı aşkın bir süredir köklü ve güvenilir bir ortak ve NATO müttefiki olmuştur ancak S-400’lerin kabul edilmesi bütün NATO müttefiklerinin Rus sistemlerinden uzaklaşma konusunda birbirlerine verdikleri taahhüde zarar vermektedir.

-Bunun Türkiye’nin İttifak içinde birlikte çalışılabilirliği üzerinde olumsuz etkileri olacaktır. ABD hala Türkiye ile stratejik ilişkisine büyük değer vermektedir.

-NATO müttefikleri olarak ilişkimiz çok katmanlıdır ve sadece F-35’e odaklı değildir. Askeri ilişkilerimiz güçlüdür. Türkiye’de S-400 sisteminin varlığından kaynaklanan kısıtlamaları gözeterek Türkiye ile kapsamlı şekilde işbirliği yapmaya devam edeceğiz.