Beyaz Saray: Taliban’la iletişim halindeyiz

Yayın tarihi: 17 Ağustos 2021 Salı 10:41 pm - Güncelleme: 17 Ağustos 2021 Salı 10:41 pm

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı, Taliban’ın sivillerin Kabil Havalimanı’ndan tahliyesi için güvence verdiğini ve bu sözlerine sadık kalmalarını beklediklerini söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Beyaz Saray’da düzenlenen brifingde Afganistan’daki son gelişmeleri değerlendirdi. Afganistan’dan ayrılmalarının zamanının geldiğini ve Başkan Joe Biden’ın kararının doğru olduğunu bir kez daha savunan Sullivan, en önemli önceliklerinin tahliye operasyonunu başarılı ve kayıpsız tamamlamak olduğunu belirtti.

Sullivan, Afganistan’dan ayrılmak isteyen sivillerin Kabil’deki Hamid Karzai Havalimanı’na güvenli şekilde erişimine izin verme konusunda Taliban’ın kendilerine güvence verdiğini belirtti. Taliban’ın bu sözüne sadık olmasını beklediklerini vurgulayan Sullivan, Kabil Havalimanı’nın açık olduğunu ve operasyonun devam ettiğini söyledi.

“TALİBAN DOĞRU ADIMLARI ATARSA MEŞRUİYET KAZANABİLİR”

Sullivan, Taliban’ın uluslararası bir meşruiyetinin olup olmayacağıyla ilgili bir soruya ise, “Taliban’ın nasıl bir yapı olduğunu eylemleriyle uluslararası topluma kendisinin göstermesi gerekiyor” diye yanıt verdi. Sulivan, Taliban’ın uluslararası topluma doğru mesajlar vermesi ve doğru adımlar atması halinde meşruiyet kazanabileceği değerlendirmesini yaptı.

Taliban: Düşman istemiyoruz, kadın hakları şeriata göre olacak