‘Kendisini IŞİD’in Türkiye elçisi olarak tanıtan ismin MİT ile ilişkisi nedir?’

Yayın tarihi: 5 Eylül 2019 Perşembe 3:12 pm - Güncelleme: 5 Eylül 2019 Perşembe 4:52 pm

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, geçtiğimiz aylarda yakalanan IŞİD’lilerin ortaya koyduğu Türkiye bağlantılarını Meclis’e taşıdı. Beştaş, kendisini IŞİD’in Türkiye elçisi olarak tanıtan Abu Mansur al Magrebi’nin, açıklamalarını hatırlatarak, birçok saldırı istihbaratının alınmış olmasına rağmen neden önlem alınmadığını sordu.

CHP’den ‘Milli parklar da satılacak’ iddiası

Beştaş’ın İçişleri Bakanı  Süleyman Soylu’nun yanıtlaması üzere verdiği soru önergesinde şunlar kaydedildi:

‘AKP HÜKÜMETİYLE GÖRÜŞMELER YAPTIM’ BEYANINI HATIRLATTI

Kamuoyunda geçtiğimiz aylarda yer alan haberlerde IŞİD’in Türkiye elçisi olduğunu ifade eden Abu Mansur al Magrebi’nin “Görevim DAİŞ’in Türk istihbaratıyla ilişkilerini yönetmekti. MİT’le çok sayıda yüz yüze toplantı yaptım. Toplantıların çoğu Türk askeri tesislerinde oldu. Özellikle Antep’te, Ankara’da toplantılar yapıldı” şeklindeki ifadeleri yer almıştı.

Abu Mansur al Magrebi’nin kamuoyuna yansıyan diğer anlatımları ise; Fas’tan İstanbul’a oradan da Suriye’ye geçtiği ve ilk görevinin ise Türkiye sınırındaki geçişleri denetlemek ve Suriye-Türkiye sınırını koruyarak yeni milisleri karşılamak olduğu, Türkiye’ye gelen yabancı mücahitleri karşılayan ajanları yönettiği, Gire Spi (Tel Abyad), Halep, İdlib ve bu şehirlere ait tüm sınırların kendi gözetimi altında olduğu şeklindedir.

Kendi yönetimi altında olan ajanların ise İstanbul’a gelen yabancı katılımcıları Suriye sınırındaki Gaziantep, Antakya, Şanlıurfa gibi şehirlere yolculuklarını organize ettikleri, IŞİD’ten para alan fakat ideolojik olarak taraf olmayan kimseler oldukları, tek amaçlarının para kazanmak olduğu iddia edilmektedir.

Kendisini IŞİD emiri olarak tanımlayan Abu Mansur adlı kişi onbinlerce kişinin IŞİD’e katılımlarını sağladığını ve görevlendirmeleri de yaptığını iddia etmekte olup “Türk istihbaratıyla IŞİD emniyet güçleri arasında yaralanan milislerin sınırdan geçişi konusunda bazı anlaşmalar ve tolerans vardı. Türk istihbarat teşkilatı MİT’le çok sayıda yüz yüze toplantı yaptım.” şeklinde de beyanda bulunmuştur.

Al Magrebi, AKP hükümetin güvenlik işlerine bakan yüksek makamlardan yetkililerle anlaşmalar yaptıklarını ve “Ortak çıkar konusu çok önemliydi” diye belirterek “Pazarlıklar kolay değildi ve çok uzun sürdü. Bazen çok zorlandık” şeklinde ifadeler kullanmıştır.

Yine “Aramızda para alışverişi yoktu, sadece ortak çıkarlar vardı” diyerek “Türkiye’nin çıkarı IŞİD’in sınır bölgesini tutarak Kuzey Suriye’yi kontrol etmekti. Hatta tek istedikleri Kürtler üzerinde denetim de değildi, Kessab’dan Musul’a kadar tüm Kuzey Suriye’yi istiyorlardı.” biçiminde iddialarda da bulunmuştur.

Konu hakkında yine bakanlığınıza bir soru önergesi hazırlamış isek de tüm bu somut olgulara rağmen, TBMM Başkanlığı önergeyi yekten reddetmiş ve bu meselenin parlamento gündeminde yer almaması yönünde bir tavır belirlemiştir.

Ancak ne var ki IŞİD’in Türkiye içişleri ve istihbaratı ile olan yüksek düzeydeki ilişkilerine ve dahi Ankara ve Suruç başta olmak üzere diğer tüm bombalı saldırıların önceden bilindiğine ilişkin haberler ulusal ve uluslararası medya organlarındaki güncelliğini korumaktadır.

Diyarbakır, Ankara, Suruç ve Atatürk Havalimanı saldırılarının planlayıcısı olduğu bilinen IŞİD militanı İlhami Balı’nın MİTin misafiri olarak Ankara Anadolu Otel’de ağırlanmış olduğuna dair bilgiler kamuoyuna yansımış durumdadır.

Yine emniyetin işleme konulmamış bir istihbarat bilgi notuna da o dönem ulaşılmış ise de konu hakkında yetkililerce bir açıklama yapılmamıştır. İlhami Balı’nın Anadolu Otel’de odadan hiçbir şekilde çıkmasına izin verilmediği ancak kendisine MİT’in Suriye Masası’nda görevli kod adı Serhan Albayrak ve Irak Dairesi tercümanı Ahmet Özçelik’in refakat ettiğine dair bilgiler de mevcuttur.

Kırmızı bültenle aranan Balı’nın otelde kaldığı günlerde hâlihazırda MİT Özel Operasyonlar Daire Başkanlığını yöneten İlhan Kaya ile görüştüğü bilgisine ulaşılmıştır. Yine Balı’nın kullandığı telefon numaraları da paylaşılmıştır. Bir diğer dikkat çeken husus ise IŞİD tarafından yakılarak öldürülen Sefer Taş ve Fethi Şahin ile ilgili olarak MİT yetkililerinin Balı ile görüşmesi meselesidir.

‘MAGREBİ’NİN MİT İLE İLİŞKİSİ NEDİR?’

Bu bağlamda;

  1. Kendisini IŞİD emiri ve Türkiye elçisi olarak tanımlayan Abu Mansur al Magrebi’nin ulusal ve uluslararası kamuoyuna yansıyan açıklamalarından haberdar mısınız? Bu konuda kamuoyuna hala bir açıklama yapmama sebebiniz nedir?

  2. Abu Mansur al Magrebi kimdir?

  3. Abu Mansur al Magrebi’nin Türk istihbaratı ve MİT ile ilişkisi nedir?

  4. Abu Mansur al Magrebi MİT ile ne sıklıkla toplantılar yapmıştır ve bu toplantıların içeriği nedir? Toplantılar nerelerde gerçekleştirilmiştir?

  5. Abu Mansur al Magrebi MİT’ten kiminle ve hangi düzeydeki görevlilerle temas halinde olmuştur?

  6. IŞİD, sözü edilen ajanlara bir ödeme yapmış mıdır?

  7. Abu Mansur al Magrebi tarafından ifade edilen pazarlıkların içeriği ve şekli nedir?

  8. Abu Mansur al Magrebi’nin kontrolünde olan IŞİD üyelerinin sınır geçişlerinin rahatlıkla sağlanması yönünde emniyet birimlerine talimat verdiniz mi? Bu geçişler nasıl sağlandı? Abu Mansur al Magrebi’ye koruma tahsis edildi mi? Korumayı kim tahsis etti?

  9. Ankara Tren Garındaki patlamaya ilişkin istihbari bilgilerin emniyete gelmesine rağmen işlem yapılmama sebebi nedir?

  10. Sınırı kolaylıkla geçebilen ve Türkiye’ye geçiş sağlayan IŞİD üyelerinin Ankara katliamı başta olmak üzere diğer katliamlarla bağlantısı tespit edilmiş midir?

  11. Abu Mansur al Magrebi’nin görüştüğünü iddia ettiği hükümet yetkileri kimlerdir? Söz konusu hükümet yetkilileri neden Abu Mansur al Magrebi ile görüşmüştür? Bu görüşmelerin içeriği nedir?

  12. Abu Mansur al Magrebi tarafından cumhurbaşkanının kendisi ile görüşme talep ettiği iddiası doğru mudur? Cumhurbaşkanının görüşme talebini Abu Mansur al Magrebi’ye kim iletmiştir? Bu görüşme neden gerçekleşmedi?

  13. Türkiye’nin iç ve dışişleri konusunda Abu Mansur al Magrebi hangi bilgilere sahip? Bu bilgileri nereden ve nasıl edinmiştir?

  14. Abu Mansur al Magrebi’nin Türkiye’nin Kürt birliğini yok etmek için IŞİD ile işbirliği içinde olduğu yönündeki iddiaları doğru mudur? Türkiye IŞİD ile Kürtlerle savaşmak için mi işbirliği yapmıştır?

  15. Abu Mansur al Magrebi, Türkiye’nin Minbiç’e karşı yürüttüğü operasyon sürecinde Ankara’da nerede kalmış ve kimlerle görüşmüştür?

  16. Halihazırda IŞİD ve Abu Mansur al Magrebi ile görüşmeler sürdürülmekte midir?

  17. Adı katliamlarla anılan IŞİD gibi bir örgüt ile Türkiye neden ve nasıl ortak hareket etmiştir?

  18. IŞİD militanı İlhami Balı’nın MİT’in misafiri olarak Ankara Anadolu Otel’de ağırlanmış olduğu bilgisi doğru mudur? Şayet bu iddialar doğru ise İlhami Balı hangi gerekçelerle MİT tarafından bir otelde misafir edilmiştir?

  19. İlhami Balıya MİT’in Suriye Masası’nda görevli kod adı Serhan Albayrak ve Irak Dairesi tercümanı Ahmet Özçelik’in refakat ettiğine dair bilgiler doğru mudur? Şayet doğru ise Balı ile ne konuşulmuştur?

  20. Kırmızı bültenle aranan Balı’nın otelde kaldığı günlerde hâlihazırda MİT Özel Operasyonlar Daire Başkanlığını yöneten İlhan Kaya ile görüştüğü bilgisi doğru mudur? Şayet bu bilgi doğru ise Balı ile ne konuşulmuştur?

  21. İlhami Balı kırmızı bültenle arandığı halde neden ilgili birimlere teslim edilmek yerine MİT ile görüşme yapmış ve pek çok davanın sanığı konumunda olmasına rağmen hangi saikle korunmuştur?

  22. Daha evvel de pek çok IŞİD üyesinin yakalanmasına mukabil mahkemelerce serbest bırakıldığı nazara alındığında Türkiye IŞİD’i korumaya devam ediyor mu?

  23. Sefer Taş ve Fethi Şahin’in öldürülmelerinde Balı’nın rolü nedir? Bu kapsamda MİT yetkilileri Balı ile ne konuşmuştur?

  24. İlhami Balı ile MİT arasındaki ilişki ne zaman başlamıştır ve hala devam etmekte midir?

  25. İlhami Balı ile MİT arasındaki ilişkinin kapsamı nedir?

  26. Abu Mansur al Magrebi’nin bizzat MİT ve hükümet yetkilileri ile üst düzeyde ilişkileri olduğu yönündeki beyanları doğrultusunda MİT ve devlet yetkilileri başka hangi IŞİD mensubu ile ilişki içerisindedir? Bu ilişkilerin düzey ve kapsamı nedir?

  27. IŞİD ile Türkiye ilişkilerinin üst düzeyde olduğuna dair ulusal ve uluslararası kamuoyuna yansıyan somut olgu ve bilgiler kapsamında kamuoyuna ne zaman açıklama yapacaksınız?