Beşinci tur müzakereler sona erdi! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

Yayın tarihi: 15 Mart 2022 Salı 8:09 am - Güncelleme: 16 Mart 2022 Çarşamba 1:00 am

Rusya’nın Ukrayna topraklarına askeri müdahalesi 20’inci gününde de devam ederken Rusya ve Ukrayna heyetleri bugün 5. tur müzakereler için video konferans yöntemiyle toplandı. 5. tur müzakerenin sona ermesinin ardından açıklama yapan Ukrayna heyeti, “Uzlaşı için umut var” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı operasyon 20. gününde sürüyor. Çeşitli kaynaklar, sabah saatlerinde başkent Kiev’de patlamalar duyulduğunu belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski ise Rus askerlerine seslenerek, “savaşı devam ettirmenin utancı yerine teslim olma” çağrısında bulundu. Konuşmasını Rusça yapan Zelenski, “Ukrayna halkı olarak size yaşamanız için ikinci bir şans veriyoruz. Eğer kuvvetlerimize teslim olursanız size her insanın davranılmayı hak ettiği şekilde davranacağız: Onurla” dedi.

Zelenski, Rusya-Ukrayna müzakerelerinin ise salı günü devam edeceğini açıkladı. Bu arada Rusya’ya yaptırımlar sürerken, Rusya, üçüncü ülkelere beyaz şeker ve şeker kamışı ihracatını, Avrasya Ekonomik Birliği’ne (AEB) de tahıl ihracatını geçici olarak yasakladı.

Rusya ve Ukrayna yeniden müzakere masasında! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

İşte dakika dakika tüm gelişmeler…

23:00 | SALDIRILARDA 97 ÇOCUK ÖLDÜ

Ukrayna Başsavcılığı, Rusya-Ukrayna savaşında 24 Şubat-15 Mart aralığında Rus ordusu tarafından düzenlenen saldırılarda 97 çocuğun öldüğünü bildirdi.

21:58 | ABD’DEN YARDIM PAKETİNE ONAY

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya ile savaşta olan Ukrayna’ya 13,6 milyar dolarlık yardımı içeren bütçe tasarısını onayladı.

21:10 | POLONYA, SLOVENYA VE ÇEK CUMHURİYETİ BAŞBAKANLARI’NDAN UKRAYNA’YA ZİYARET

Polonya, Slovenya ve Çek Cumhuriyeti başbakanları Kiev’e gitti

20:20 | NATO, RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI İÇİN TOPLANACAK

NATO, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı sürdürdüğü askeri operasyonları görüşmek üzere 24 Mart’ta toplanacak

18:34 | ZELENSKİ, KANADA PARLAMENTOSU’NA SESLENDİ

Kanada Parlamentosu’na seslenen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna’da 97 çocuğun öldürüldüğünü ve hava sahasının kapatılmasının ne kadar önemli olduğunu anlaşılması gerektiğini söyledi. Ukrayna’ya yapılan saldırının nedeninin Ukraynalıları ortadan kaldırmak olduğunu söyleyen Zelenski, “Bu ulusumuzu, karakterimizi yıkıma uğratmak girişimidir. Siz bunu iyi biliyorsunuz o yüzden lütfen çaba sarf etmeye devam edin” dedi.

18:01 | RUSYA ABD BAŞKANI BİDEN’I YAPTIRIM LİSTESİNE ALDI

Rusya; ABD Başkanı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve CIA Direktörü William Burns dahil 13 ABD’li yetkilinin yaptırım listesine alındığını açıkladı.

13:03 | KREMLİN’DEN MÜZAKERE AÇIKLAMASI

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna ile barış görüşmelerinin nasıl sonuçlanabileceğine ilişkin değerlendirme yapmanın anlamı olmadığını söyledi, ancak görüşmelerin devam ediyor olmasının dahi olumlu bir durum olduğunu kaydetti.

12:59 |KİEV’DE 35 SAATLİK SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, başkentte bu akşamdan perşembe sabahına kadar 35 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı.

12:58 | RUSYA: HERSON’UN TAMAMINI ELE GEÇİRDİK, SON 24 SAATTE ALTI BAYRAKTAR DÜŞÜRÜLDÜ

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenov, Rus güçlerinin Ukrayna’nın güneyindeki Herson bölgesinin tamamında kontrolü ele geçirdiğini açıkladı. Interfax ajansı, Rusya Savunma Bakanlığı’na dayanarak Rus güçlerinin son 24 saatte altı Bayraktar TB-2 insansız hava aracını düşürdüğünü de duyurdu.

11.:05 | POLONYA, ÇEKYA VE SLOVAKYA LİDERLERİ BAŞKENT KİEV’E GİDİYOR

Polonya, Çekya ve Slovakya liderlerinin, Avrupa Birliği misyonuyla Ukrayna ile dayanışma amacıyla Kiev’e gideceği bildirildi.

10:57 | ZELENSKİ’NİN BAŞ DANIŞMANI: SAVAŞ EN GEÇ MAYIS AYINDA BİTER

Zelenski’nin başdanışmanı Oleksiy Arestoviç’in “Rusya ile barış en erken 1 ya da 2 haftada en geç mayıs ayında sağlanabilir” dedi. Arestoviç, “Savaşın tam olarak ne kadar devam edeceği, Rusya’nın ne kadar daha kaynak ayırmaya istekli olduğuna bağlı” derken, “Mayıs başında, mayıs ayını geçmeyecek şekilde bir barış anlaşması yapacağımıza inanıyorum. Belki çok daha erken de olur, göreceğiz” ifadelerini kullandı. Bir video mesaj yayınlayan Arestoviç, “Şu an bir yol ayrımındayız: Ya bir iki hafta içinde çok hızlı bir barış anlaşması olacak, askerler çekilecek. Ya da ikinci bir raund yaşanacak; belki bazı Suriyelileri getirme girişimi olacak. Onları da ezdiğimizde, nisan ortası veya sonunda bir anlaşmaya varılır” diye konuştu.

‘KÜÇÜK ÇATIŞMALAR BİR YIL BOYUNCA DEVAM EDEBİLİR’ 

Zelenski’nin danışmanı, ‘tamamen çılgınca’ diye nitelediği bir senaryoda Rusya’nın sadece bir aylık eğitimden geçirilen erleri de Ukrayna’ya gönderme ihtimalinin bulunduğunu söyledi. Arestoviç barış anlaşması yapılsa bile, yaklaşık bir yıl boyunca ülkede küçük taktiksel çatışmaların da çıkabileceği öngörüsünde bulundu.

10:55 | FOX NEWS MUHABİRİ YARALANDI

Fox News muhabiri Benjamin Hall, Ukrayna’nın başkenti Kiev çevresinde sahadan haber aktarırken yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Fox News yayınında sunucu John Roberts, muhabir Benjamin Hall’ın Ukrayna’da hastanede olduğunu bildirdi. Roberts, yaşananlarla ilgili az detay bilindiğini, Hall’ın durumunun da detaylı bilinmediğini söyledi.

Geçen günlerde ABD’li ödüllü gazeteci Brent Renaud, TIME gazetesi için haber hazırlarken Ukrayna içinde vurularak öldürülmüştü.

08.10 | KİEV’DEN PATLAMA SESLERİ GELİYOR

Çeşitli kaynaklar, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de büyük patlamalar duyulduğunu bildirdi.

08.05 | ZELENSKİ’DEN RUS ASKERLERİNE RUSÇA ÇAĞRI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rus askerlerine seslenerek, “savaşı devam ettirmenin utancı yerine teslim olma” çağrısında bulundu. Konuşmasını Rusça yapan Zelenski, “Ukrayna halkı olarak size yaşamanız için ikinci bir şans veriyoruz. Eğer kuvvetlerimize teslim olursanız size her insanın davranılmayı hak ettiği şekilde davranacağız: Onurla” dedi.

08:00 | ZELENSKİ’DEN MÜZAKERE AÇIKLAMASI

Zelenski, Rusya-Ukrayna müzakerelerinin salı günü devam edeceğini açıkladı.