Berlinale’de ‘ateşkes’ isteyen İsrailli sinemacıya tehdit: Eve dönemiyorum

Yayın tarihi: 28 Şubat 2024 Çarşamba 11:33 am - Güncelleme: 28 Şubat 2024 Çarşamba 11:33 am

Berlinale’de yaptığı konuşma sonrası hedef gösterilen İsrailli sinemacı, ailesinin ölüm tehditleri aldığını ve İsrail’e uçuşunu iptal ettiğini duyurdu.

74. Berlin Film Festivali’nde “Belgesel Ödülü”nü kazanan ve törendeki konuşmasında İsrail’in Gazze savaşına karşı ateşkes talep eden, Filistin ve İsrail arasındaki eşitsizliğin son bulması çağrısı yapan Kudüslü sinemacı ve gazeteci Yuval Abraham, evinin dün gece yarısı İsrailli aşırı sağcı çeteler tarafından sarıldığını ve aile üyelerinin tehdit edildiğini açıkladı.

Kendisi de İsrailli olan Abraham, ‘Başka Ülke Yok’ (No Other Land) filmiyle aldığı ödülün ardından sahneye filmi çeken sinemacı kolektifinden Filistinli meslektaşı Basel Adra ile çıkarak, meslektaşına aynı coğrafyanın biri abluka altında diğeri özgür olan iki ayrı bölümünde yaşadıklarını ve apartheid rejiminin sona ermesi gerektiğini ifade ettiği konuşması nedeniyle İsrail kanallarında hedef gösterildi. Abraham dün yaptığı paylaşımda, tehditlerin hâlâ devam ettiğini ve bu nedenle eve dönüş uçuşunu iptal etmek zorunda kaldığını açıkladı.

“ANTİSEMİTZM KELİMESİNİN İÇİNİ BOŞALTMAK YAHUDİLERİ TEHLİKEYE ATMAKTIR”

Abraham’ın olaya ilişkin yaptığı açıklama şöyle:

“Bu olay, İsrail medyası ve Alman siyasetçilerin, İsrailliler ve Filistinliler arasında eşitlik, ateşkes ve apartheid’a son verilmesi çağrısında bulunduğum Berlinale ödül konuşmamı saçma bir şekilde ‘antisemitik’ olarak yaftalamalarının ardından gerçekleşti. Bu kelimenin Almanlar tarafından sadece İsrail’i eleştiren Filistinlileri susturmak için değil, aynı zamanda Gazze’deki ölümleri sona erdirecek ve İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir ateşkesi destekleyen benim gibi İsraillileri susturmak için dehşet verici bir şekilde kötüye kullanılması, antisemitizm kelimesinin içini boşaltmakta ve böylece tüm dünyadaki Yahudileri tehlikeye atmaktadır.

“BASEL ASKERİ İŞGAL ALTINDA”

Büyükannem Libya’da bir toplama kampında doğduğu ve büyükbabamın ailesinin büyük bir kısmı Holokost sırasında Almanlar tarafından katledildiği için, 2024 yılında Alman siyasetçilerin bu terimi ailemi tehlikeye atacak şekilde bana karşı kullanma cüretini göstermelerini özellikle öfke verici buluyorum. Ancak bu davranış her şeyden önce, Masafer Yatta’da vahşi yerleşimlerle çevrili bir askeri işgal altında yaşayan Filistinli eş-yönetmen Basel Adra’nın hayatını tehlikeye atmaktadır. O benden çok daha büyük bir tehlike altında. Ödüllü filmimiz No Other Land’in bu konuda önemli bir uluslararası tartışma başlatmasından dolayı mutluyum – ve umarım bu yıl vizyona girdiğinde milyonlarca insan filmi izler.”

NE DEMİŞTİ?

Abraham’ın törende yaptığı konuşmanın hedef gösterilen bölümü şöyle:

“Ben İsrailliyim, (filminin yardımcı yönetmeni Basel Adra) Basel ise Filistinli ve sadece iki gün sonra aynı olmadığımız bir ülkeye döneceğiz. Ben sivil düzen altında yaşıyorum, Basel ise askeri düzende. Birbirimize sadece 30 dakika uzaklıktayız. Benim oy kullanma hakkım var, onun yok, benim bu ülkede özgürce hareket etmeme izin veriliyor, Basel ise milyonlarca Filistinli gibi kilit altında ve işgal altındaki Batı Şeria’da. Aramızdaki bu eşitsizlik sona ermeli” ifadelerini kullanmıştı.

Sinema Genel Müdürlüğü’ne Birol Güven atandı

96. Oscar Ödülleri’nin Türkiye yayıncısı belli oldu

26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali Onur, Başarı ve Genç Cadı Ödülleri Belli Oldu!

Kaynak: TELE1