Berkin için adalet arayışı 7 yıldır sürüyor! Mahkeme Başkanı: Sona yaklaştık

Yayın tarihi: 5 Şubat 2020 Çarşamba 11:53 am - Güncelleme: 5 Şubat 2020 Çarşamba 3:40 pm

Berkin Elvan’ın Gezi direnişi sırasında Okmeydanı’nda polisin gaz fişeğiyle vurularak ölmesi hakkındaki davanın 16. duruşması görüldü.  18 Mart’a ertelenen duruşmada, Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, dosyanın yüzde 90 oranında tamamlandığını ve son aşamaya gelindiğini belirterek, “Bazı zorluklar da yaşanmadı değil, bilirkişi görevden çekildi. Biz mahkeme olarak bir an önce yargılamayı bitirmek için adımlar attık. Dosyanın yüzde 90’ı bitti gibi bir şey. Artık sona yaklaştık” dedi. Elvan ailesinin avukatları ise “İçişleri Bakanlığı davaya müdahale ediyor” diyerek tepki gösterdi.

Mahkemeden skandal Berkin Elvan kararı! Suçlu bulundu

Gezi direnişi devam ederken polisin gaz fişeği ile başından vurularak yaralanan ve 269 günlük yaşam mücadelesinden sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin davanın 16. duruşması, Çağlayan 17. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşma 18 Mart Çarşamba gününe ertelendi.

Berkin Elvan’ı kendi ölümünde “tali kusurlu” gören ve 24 Ocak 2020’de mahkemeye gönderilen jandarma raporuna tepki gösteren Avukat Çiğdem Akbulut, “14 yaşındaki Berkin’i, kendini korumadı diye neredeyse asli kusurlu sayan raporu mahkemenizin de dikkate almamasını istiyoruz” dedi.

Avukat Can Atalay ise dosyada başından beri delil karartıldığını, son jandarma raporunun ise bunun en somut göstergesi olduğunu söyleyerek “Bu rapor, doğrudan İçişleri Bakanlığı eliyle müdahalenin nasıl devam ettiğinin göstergesidir” dedi

DURUŞMAYA ANNELER KATILDI

Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, Babası Sami Elvan ile Gezi eylemleri sırasında Eskişehir’de dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz ve yine Gezi eylemleri sırasında Ankara’da öldürülen Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfı Sarısülük ile çok sayıda kişinin takip ettiği duruşma, izleyicilerin salona alınmasıyla başladı.

Berkin Elvan’ın ölümüyle ilgili sanık polis Fatih Dalgalı’nın “olası kastla öldürme” suçundan yargılandığı davayı yürüten heyet, dosyanın ek bilirkişi raporunun Foça Adli Tıpa gönderildiğini, oradan yanıt beklendiğini söyledi.

Tanıklardan birinin “FETÖ” soruşturması kapsamında kaçak olduğunu söyleyen mahkeme başkanı, dosyada çok zorluklar olduğunu, bazı şeylere yanıt alamadıklarını söyledi.

“JANDARMA RAPORU KABUL EDİLEMEZ”

Duruşmada ilk olarak Avukat Çiğdem Akbulut söz aldı. Jandarmadan gönderilen ve Berkin’i kendi ölümünde tali kusurlu bulan raporun yok sayılması gerektiğini söyleyen Akbulut, daha önce dosyaya giren Ulusal Kriminal Büro raporu, Jandarma Kriminal raporu, Özel Bilir Kişi raporu ile Foça Jandarma Kriminal raporu gibi raporları hatırlattı. Avukat Akbulut, “Bu raporların tamamı bize olay anında bir çatışma olmadığını söylüyordu. Dosyadaki görüntüyü çıplak gözle izlediğimizde biz de söylüyorduk. Görüş açılarının net olduğu, doğru açının sektirme olduğunu söylüyordu rapor. 14 yaşındaki Berkin’i ‘kendini korumadı’ diye neredeyse asli kusurlu sayan raporu, mahkemenizin de dikkate almamasını istiyoruz” dedi.

“BU RAPOR İÇİŞLERİ BAKANLIĞININ MÜDAHALESİNİN GÖSTERGESİDİR”

Ardından söz alan Avukat Can Atalay ise dosyada başından itibaren delil karartılmaya çalışıldıını söyledi. Atalay, “Bu rapor, dosyanın başından beri olayın nasıl devam ettiğinin, doğrudan İçişleri Bakanlığı eliyle müdahalenin nasıl devam ettiğinin göstergesidir. Olayda bizce kasıt vardır. Berkin yaralandıktan sonra ona müdahale etmek isteyen insanlar gaza boğulmuştur. Soruyoruz: Fatih Dalgalı, Berkin’i vurduktan sonra kaç tane daha gaz fişeği atmıştır?” diye sordu.

“SANIK POLİS KASITLA HAREKET ETMİŞTİR”

“Sanık Fatih Dalgalı kasıtla hareket etmiştir” diyen Atalay, “Sanık polis, ateş ederken sonuçlarını öngörmekte ve buna göre ateş etmektedir. Berkin’i değilse Can’ı öldürmeyi hedeflemiştir. Bu raporun altında imzası bulunanlar, çocuğu ‘tali kusurlu’ görecek kadar utanmazlaşmıştır. Bir çocuğun Okmeydanı’nda, Ramallah’ta, Diyarbakır Bağlar’da, Antakya Armutlu’da oturması kusur değildir, bunu böyle yazanların rezilliğidir. Eğer bir yargı düzeninden bahsedeceksek bu rapor yok sayılmalıdır” diye konuştu.

Hatay Barosu adına duruşmaya katılan Avukat Hatice Can ise “Zet silahı kullanma kılavuzuna uyulduğu sürece kimseyi öldüremezsiniz. Bu mümkün değil” dedi.

Sanık avukatları raporu inceleyip beyanda bulunacaklarını söyledi ve mahkeme heyeti, karar vermek için duruşmaya ara kararını verdi.

MAHKEME, DURUŞMAYI ÖNCE BERKİN’İN ÖLÜM YIL DÖNÜMÜ OLAN 11 MART’A ERTELEDİ

Aranın ardından mahkeme, duruşmanın ertelenmesi yönünde karar açıkladı. Mahkeme heyeti duruşma günü için önce Berkin Elvan’ın ölüm yıl dönümü olan 11 Mart tarihine gün verdi. Ancak Elvan ailesinin ve avukatların itirazı sonucu bir sonraki duruşmanın 18 Mart 2020 tarihinde görülmesine karar verildi.

JANDARMA BERKİN’İ KENDİ ÖLÜMÜNDE TALİ KUSURLU BULMUŞTU

Davanın bir önceki duruşması 13 Kasım 2019’da İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmüş, Tanık Muhammet Akkaya’nın zorla getirilmesine ve dosyanın adli tıptan dönüşünün beklenmesine karar verilmişti.

Mahkeme sanık polisin kusurunun araştırılmasını istemiş, Jandarma ise Berkin’i kendi ölümünde “tali kusurlu” bulmuştu. 24 Ocak 2020’de mahkemeye gönderilen rapora göre Berkin Elvan, barışçıl gösteri yapmayan bir grubun bulunduğu yerde yaralandı. Eylemciler ‘saldırgan grup’, polisin müdahalesi ise ‘yasal mevzuata uygundu’ şeklinde nitelendirildi.