Berkin Elvan’ın annesi: Yavrum burası çok soğuk, senin yerin burası değildi

Yayın tarihi: 11 Mart 2022 Cuma 12:12 pm - Güncelleme: 11 Mart 2022 Cuma 3:38 pm

İstanbul Gezi Parkı protestoları sırasında polisin attığı gaz fişeğiyle başından yaralanarak 269 günlük yaşam mücadelesini kaybeden Berkin Elvan, ölümünün 8. yılında da unutulmadı. Anne Gülsüm Elvan, Berkin’in mezarı başında “Yavrum burası çok soğuk, senin yerin burası değil” diyerek ağıt yaktı.

Berkin Elvan, henüz 15 yaşında iken İstanbul’da Gezi Parkı protestoları sırasında 16 Haziran 2013’te İstanbul Okmeydanı’nda polisin attığı gaz fişeğiyle yaralandı. Hastaneye kaldırıldığında kalbi duran ve 269 gün yaşam mücadelesi veren Berkin, 11 Mart 2014 tarihinde yaşamını yitirdi.

MEZARI BAŞINDA ANILDI

Berkin Elvan, ölümünün sekizinci yılında İstanbul Feriköy Mezarlığı’nda mezarı başında anıldı. Anne Gülsüm Elvan, oğlu Berkin’in mezar taşına sarılarak “Kalk gidelim oğlum, yavrum çok soğuk burası. Dayanamıyorum annem ben artık. Senin yerin burası değil.” diyerek ağıt yaktı.

Berkin Elvan’ın anne ve babasına ‘cumhurbaşkanına hakaret’ soruşturması

“BENİ MEYDANLARDA YUHALATANLARIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIM”

Anne Elvan, oğlunun katillerinin ceza alana kadar mücadelesini sürdüreceğini belirterek, “Bize ‘Emri ben verdim’ diyen ve onun yanındakilerle birlikte, bu olaydan kim sorumluysa ceza alana kadar mücadele edeceğim. Onları yargılayacağım” şeklinde konuştu. Gülsüm Elvan, 2014 yılında Başbakan olan Tayyip Erdoğan’ın Antep’de yaptığı bir konuşmada kendisini “yuhalattığını” hatırlatarak, “‘Emri ben verdim’ diyen, beni meydanlarda ‘yuhalatanların’ asla peşini bırakmayacağım. Bu yaşananların sorumlusu sadece bir kişi değil” ifadelerinde bulundu.

Ölümünün 8. yılında anılan Berkin için sosyal medyadan da #BerkinElvan etiketiyle yüzlerce paylaşım yapıldı. İşte o paylaşımlardan bazıları;

Berkin Elvan davasında sanık polise tutuklama çıkmadı!

 

BERKİN ELVAN DAVASI

Elvan ailesinin avukatları 25 Haziran 2013’te polislerle ilgili “kasten adam öldürme” suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı suçlamayı “zor yetkisine ilişkin sınırın aşılması” olarak değiştirerek kabul etti ve soruşturma başlattı.

Berkin Elvan, 11 Mart 2014 tarihinde tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Soruşturma 3,5 yıl sürdü ve 20 Aralık 2016’da bir çok kez savcı değiştikten sonra tamamlandı. Savcı iddianamesinde polis memuru Fatih Dalgalı’nın “olası kasıtla adam öldürmek” suçundan müebbet hapisle cezalandırılmasını istedi. Sanık polis ise bugüne kadar görüntülerdeki kişinin kendisi olmadığını iddia etti.

23 Ocak 2019 tarihli duruşmada dosyaya ulaşan bilirkişi raporunda, Berkin Elvan’ın sanık polis tarafından yapılan atış neticesinde yaralanması “kuvvetle muhtemel” olarak değerlendirildi. Ancak sanık polisin tutuklanması yönündeki talepler reddedildi.

Berkin Elvan davasında gerekçeli karar açıklandı

Mahkeme heyetinin sanık kusurunun tespit edilebilmesi için jandarmadan istediği bilirkişi raporunda görüntülerdeki polisin “asli kusurlu olduğu” belirtildi. Raporda ayrıca, Berkin Elvan’ın “yasadışı eylemlerde bulunan gösterici grubun olduğu alanda bulunarak kendi güvenliği ile ilgili gerekli özeni göstermediği” gerekçesiyle “tali kusurlu olduğu” öne sürüldü.

Davanın bir önceki, 19. duruşması 29 Ocak 2021’de yine İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. O duruşmada verdiği esas hakkındaki mütalaasında savcı, sanık polisin “Bilinçli taksirle ölüme neden olmak” suçundan 2 yıl 8 aydan 9 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Mütalaada sanık polis Fatih Dalgalı’nın savunmasına, soruşturma ve dava aşamasında dosyaya giren bilirkişi raporlarına yer verildi. Savcı bunların olayı aydınlatmaya yeterli olduğunu savunarak soruşturmanın derinleştirilmesine gerek olmadığını belirtti.

CEZASI ONANIRSA HAPSE GİRECEK

Karar duruşmasında sanık polis Fatih Dalgalı ise ölümden sorumlu olmadığını, yüzde 30’luk bir benzerlik yüzünden yargılandığını söyleyerek “Ben baştan beri devletime hizmet ettim, etmeye de devam edeceğim” dedi ve beraatini talep etti. Ancak mahkeme Fatih Dalgalı 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Dalgalı’nın “kasten öldürme suçunu işlediğinin sabit olduğuna” hükmedildi.

Yurt dışına çıkışı yasaklanan Dalgalı, tutuklama kararı verilmediği için cezası Yargıtay tarafından onanırsa cezaevine girecek.

Berkin Elvan soruşturmasına ilişkin haber yapan gazetecilere hapis istemi