Berkin Elvan davasında 14. duruşma görüldü: ‘Çocuklar öldürülüp de karşı karşıya getiriliyordu, şimdi anneler karşı karşıya getiriliyor’

Yayın tarihi: 25 Eylül 2019 Çarşamba 12:07 pm - Güncelleme: 25 Eylül 2019 Çarşamba 12:24 pm

Video: Rıfat Doğan

Gezi direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğiyle katledilen Berkin Elvan’ın ölümüyle ilgili açılan davanın 14’üncü duruşması bugün Çağlayan Adliyesi’nde görüldü. Bir sonraki duruşma, 13 Kasım saat 10.00’a ertelendi.

Gezi direnişi sırasında Okmeydanı’nda polisin attığı gaz fişeğiyle yaralanan ve 269 gün yaşam mücadelesi veren Berkin Elvan’ın katledilmesine ilişkin davanın 14’üncü duruşması, bugün İstanbul Adliyesi 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve HDP Milletvekili Oya Ersoy’un da katıldığı duruşma öncesi Elvan ailesi basın açıklaması yaptı.  Elvan ailesi, “Berkin’imiz için, katledilen bütün çocuklar için adalet istiyoruz” dedi.

Duruşmada söz alan Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, “Çocuklar öldürülüp de karşı karşıya getiriliyordu, şimdi anneler karşı karşıya getiriliyor” dedi. Elvan, mahkeme heyetine yönelik şunları kaydetti:

‘BAŞINIZI YASTIĞA KOYARKEN RAHAT UYUYABİLİYOR MUSUNUZ?’

“Bir türlü sonuçlanamıyor yargılama. Nereye gönderiliyorsa, reddediliyor. Anlamış değilim. Burada bir çocuk var. Bugün bizim ülkede öldürülen çocuklar kararlaştırılırken ya vatan haini ya terörist ilan ediliyordu. Şimdi anneleri karşı karşıya getiriyorlar. O anne biz anne değil miyiz? Benim çocuğum 269 gün, 15 yaşına geldi 16 kiloya düştü. Ben anne değil miyim? Ahmet Atakan’ın daha açılmamış bir duruşması var. O anne değil mi? Ethem Sarısülük’ün annesi her konuştuğunda bir soruşturma. O anne değil mi? Hasan Ferit’in annesi anne değil mi? Dilek Doğan annesinin kucağında öldürüldü o anne değil mi? Gezide öldürülen çocukların hepsi anne değil mi? Biz bunların yanıtlarını niye almıyoruz. Yeter artık kaçıncı duruşma bu. Katil orada belli. Daha bir hafta olmadı 6 yaşında bir çocuğu panzer ezdi. O anne değil mi? Annelerin acılarını neden yarıştırıyorlar. Biz artık yargı istiyoruz. Biz de anneyiz. Ceza verilmesini istiyoruz. Daha kaç can gidecek? Ne kadar kan dikilecek? Yeter diyoruz.”

Daha çocuktu, daha diplomasını almadı. Rahat uyuyabiliyor musunuz?

Elvan’ın avukatlarından Çiğdem Akbulut ise, “Soruşturmada da yargılamada da sürekli zaman kaybettik. Sizin talep ettiğiniz bütün cevaplar kurumlardan ikinci-üçüncü kez geliyor ve bazıları komik cevaplar. Mevcut cevapların hepsinde katil belli. Bu ülkede adaletin kırıntısı varsa belki bu mahkemeden çıkar umudu verecek. Raporların cevaplarını bekliyorsanız elinizdeki hukuki gücü kullanarak ara karar vermenizi bekliyoruz” dedi.

Elvan davasında, 6 yıl sonra olay yeri keşfi yapılmış, Jandarma bilirkişisi, yetkili düzeyde bir personel olmadığını söyleyerek “istenilen düzeyde katkı sağlayamayacağı” gerekçesiyle dosyadan çekilmişti.

Berkin Elvan davasında bilirkişi dosyadan çekildi: ‘Bilim ve teknolojiden uzağım’