Belediyeler Birliği’nde kriz çözülüyor, CHP’nin talepleri ‘karşılanacak’

Yayın tarihi: 5 Nisan 2022 Salı 10:22 am - Güncelleme: 5 Nisan 2022 Salı 10:23 am

Belediyeler Birliği‘ndeki ‘kaynak’ krizi çözüm aşamasına geldi. Fatma Şahin “CHP’den liste bekliyoruz. Talepleri DMO’dan karşılayacağız” dedi.

Türkiye Belediyeler Birliği’nin (TBB) CHP’li (Cumhuriyet Halk Partisi) belediyelere kaynak aktarmadığı iddialarıyla başlayan ve CHP’nin Sayıştay ziyareti ile toplantı protestosuna kadar varan krizde çözüm aşamasına gelindi.

CHP’nin tepkilerinin ardından geçtiğimiz hafta Çarşamba günü Fatma Şahin başkanlığında bir toplantı yapıldı. Toplantıya TBB Encümen Üyesi olan CHP’li İstanbul Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Ankara Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, İzmir Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ile Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt katıldı.

DW Türkçe’den Eray Görgülü’ye konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ve TBB Başkanı Fatma Şahin, CHP’den talep listesi beklediklerini ve ihtiyaçları bütçe oranında DMO’dan (Devlet Malzeme Ofisi) karşılayacaklarını belirtti.

CHP’nin kaynakların adil dağıtılmadığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Şahin, başkanlık görevini devraldığında yardımların belirli bir sisteme göre dağıtıldığını ifade etti.

Şahin, “800 civarı AK Parti belediyesi, 200 civarı da CHP belediyesi var. Sorun daha çok iş makinesi hibesi konusunda yaşanıyordu. 200 milyon TL’lik de bir iş makinesi bütçemiz var. Bu yardımlar da bir sistem dahilinde belediye sayısına orantılı bir şekilde dağıtılıyor” dedi.

CHP’nin yerel seçimlerin ardından söz konusu sistemle çalışılmaması konusunda ağır bir muhalefet yaptığını ifade eden Şahin, “Ben de ‘Zaten tepede kutuplaşma var, yerelde demokrasi çalışsın’ dedim. Hatta, CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’a da ‘Ben kendim anlatayım’ dedim” ifadesini kullandı.

Görüntüler ortada ama AKP’li Fatma Şahin, Sarıkaya’nın tokadını ‘Görmemiş’!

‘LİSTENİZİ VERİN, HEMEN KARŞILAYALIM DEDİK’

Geçtiğimiz hafta encümen üyesi belediye başkanlarıyla bir araya geldiklerini kaydeden Şahin, iş makinesi konusunda yüksek bir talep olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Encümen üyelerimize ‘listenizi verin, hemen karşılayalım’ dedik, onlar da şimdi ihtiyaç listesini hazırlayıp bize gönderiyorlar. Liste geldiğinde bütçe oranında DMO’dan talepleri karşılayacağız. Esas sorun iş makinesi konusundaydı. Onu çözüyoruz.”

‘FATMA HANIM DA DUYARLILIK GÖSTERDİ’

Toplantıda yer alan encümen üyelerinden Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’dan uzlaşma açıklaması geldi. Yaşar “Biz de, diğer partiler de hakkını istiyor. Bize fazla ya da eksik verilmesini değil, adil olunmasını istiyoruz. Bu konuda Fatma Hanım da duyarlılık gösterdi” dedi.

Yaşar, taleplerin karşılanıp karşılanmayacağına yönelik soru üzerine de “İnşallah yerine getirirler. Hiç iş makinesi almamış belediyeler var. Öncelik onların olacak” dedi.

CHP Belediyeler Birliği toplantılarından çekildi