Belediye gelirlerinin değiştirilmesine Ekrem İmamoğlu’ndan tepki

Yayın tarihi: 3 Mayıs 2019 Cuma 1:35 pm - Güncelleme: 3 Mayıs 2019 Cuma 1:54 pm

Cumhurbaşkanlığı kararıyla belediyelerin raylı sistem gelirlerinde yeni düzenleme yapıldı. İmamoğlu, kararın zamanlamasına dikkat çekti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Ankara’daki CHP’li belediye başkanları buluşmasında konuştu.

Belediyelerin raylı sistem gelirleri ve Ulaştırma Bakanlığı’na yapacakları ödemelere ilişkin değişiklik için “Adil değil” dedi ve zamanlamaya dikkat çekti:

Aslında olaya belediyenin önemli gelir kaynağı olarak bakmamak lazım. Seçimden önce ve seçimden sonra diye bakmak lazım. Bu kararları alırken seçime göre mi, şehirlerin adalet duygusuna göre mi karar veriyorlar bunu inceliyoruz. Farklı duyumlarımız da var, bunları da inceliyoruz. Ama alınan karar hiç de adil değil, öyle görünüyor.

‘Metro gelirlerine el konulacak’ iddiasına Ulaştırma Bakanlığı’ndan yanıt

Düzenlemenin içeriği

30 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında yapımı Ulaştırma Bakanlığı’nca gerçekleşen şehir içi raylı ulaşım sistemleri, metrolar ve bunlarla ilgili tesislerin belediyelere devri konusunda değişikliğe gidildi.

Eski düzenlemeye göre Ulaştırma Bakanlığı projeyi tamamladıktan sonra belediyeler cironun yüzde 15’ini Hazine’ye aktarıyor, kalan miktar belediyelerin oluyordu.

Yeni düzenlemede belediyeler aynı ödemeyi raylı sistemlerden elde ettikleri gelirle değil, bütçelerinin yüzde 5’ini Hazine’ye aktararak yapacak. Gecikme olması durumunda da ceza ödenecek.

CHP’nin “İktidar muhalefet belediyelerini ekonomik açıdan iş göremez hale getirmeye yönelik kararlar alıyor” değerlendirmesine karşılık Ulaştırma Bakanlığı da konuyla ilgili açıklama yaptı. “Yeni düzenleme belediyelerin yüksek bedelli metro yatırımlarına kavuşmasını sağlayacak” denildi.

YSK AÇIKLAMASI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yerel seçimin İstanbul sonuçlarıyla ilgili yapılan itirazlara ilişkin “Türkiye’nin geleceğe aydınlık bir şekilde bakabildiği ve evet ‘Bu ülkede seçimler yapılıyor, kazanan da koltuğuna oturuyor’ hissinin sağlamlaştığı bir karar vereceklerdir, diye umuyorum ve bekliyorum” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, CHP Genel Merkezi’nde düzenlenen Belediye Başkanları Toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. İmamoğlu, İstanbul’da Çamlıca Camii’nin bugün ibadete açılacağının hatırlatılması üzerine, “Tabi önemli bir açılış, İstanbul’da Sayın Cumhurbaşkanı’nın da katılacağı; ama ben bir davet almadım. Davet alsaydım programımı ona göre düzenleyebilirdim; ama olsun Ankara’dayız. Hacı Bayram Camii’ne gideriz. O güzel manevi ortamda duamızı ederiz; milletimiz, İstanbul’umuz, Türkiye’miz için. Dolayısıyla bir davet almadım” diye konuştu.

‘AĞIR YÜKLERİ VAR’

Başkan İmamoğlu, yerel seçimin İstanbul sonuçlarıyla ilgili yapılan itirazlar hakkında, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Türkiye’de son sözü söyleyecek kurum olduğunu kaydetti. Son sözün, Türkiye’nin demokrasisi ve demokratik süreç için çok önemli olduğunu belirten İmamoğlu, “Ağır bir yükleri var. Ağır yükün artık hafiflemesi için milletin beklentisini ortaya koyması gerektiğini düşünüyorum. Zira şu an yapılan şey kendilerini sorgulamaları gibi bir şey oluyor; ama dediğim gibi hukuki süreç devam ediyor. İzliyoruz; ama çok tedbirli ve temkinli izliyoruz. Türkiye’nin bunca yıl verdiği demokrasi mücadelesine katkı sunan seçimlerin yine en sağlıklı şekilde yapıldığı, Türkiye’nin geleceğe aydınlık bir şekilde bakabildiği ve evet ‘Bu ülkede seçimler yapılıyor, kazanan da koltuğuna oturuyor’ hissinin sağlamlaştığı bir karar vereceklerdir, diye umuyorum ve bekliyorum” dedi.