Belediye başkanından cinsiyetçi sosyal mesafe önerisi: Markete erkekler gitsin

Yayın tarihi: 24 Nisan 2020 Cuma 3:29 pm - Güncelleme: 24 Nisan 2020 Cuma 3:29 pm

Japonya’da Osaka Belediye Başkanı Ichiro Matsui’nin sosyal mesafe kuralına uyulması için marketlere kadınların değil erkeklerin gitmesi önerisi tepkiyle karşılandı.

Koronavirüsün yayılmasını durdurmak amacıyla en az 6 Mayıs’a kadar ülke çapında olağanüstü hal ilan edilen Japonya’da, Osaka şehrinin belediye başkanı Ichiro Matsui’nin sosyal mesafe kuralının uygulanmasını sağlamak için yaptığı cinsiyetçi öneri tartışma yarattı. Başta kadınlar olmak üzere Japon halkı, sosyal medyadan Matsui’ye sert tepki verdi.

Reuters’te yer alan habere göre Matsui, Covid-19 enfeksiyonu riskini azaltmak için birtakım adımlar atılması gerektiğini söyledi ve marketlere kadınların yerine erkeklerin gitmesini önerdi.

‘KADINLAR DAHA FAZLA VAKİT HARCIYOR’ GEREKÇESİ

Matsui bunun nedenini ise “Kadınlar süpermarketlerde daha fazla zaman harcıyor” şeklinde cinsiyetçi bir yaklaşımla açıkladı: “Market alışverişlerinde kadınlar ürünlerin hangisi iyidir diye bakarken vakit geçip gidiyor. Erkekler oyalanmadan kendilerine söylenilenleri hızlıca satın alıp geldiklerinden salgın döneminde temastan kaçınarak alışverişi halledebilmenin daha iyi olduğunu düşünüyorum.”

Sözlerine açıklık getirmesi istenen Matsui, “Eşim alışverişe gittiğinde, hangi ürün iyisidir diye farklı farklı ürünleri incelerken vakit geçiyor. Ben de dahil süpermarketlerde çok vakit geçirmeyen kimseler, sadece size söylenilenleri satın almanız söz konusuysa hızlıca gider, malzemeleri sepete doldurur, süpermarketin içinde geçirilen süreyi kısaltabilirsiniz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

CİNSİYET EŞİTLİĞİNDE 153 ÜLKEDEN 121’İNCİ SIRADA

Matsui’nin bu önerisi sosyal medyada yoğun tepki alırken bir Twitter kullanıcıları, Belediye Başkanı’nı “kadın ve erkeklere saygısızlık yapmakla” ve “cinsiyetçi davranmakla” suçladı.

Kullanıcılardan bir kısmı, Matsui’nin sözlerinin doğru olmadığını ve alışveriş sırasında kadınların erkeklerden daha çabuk karar verebildiğini söyledi.

Bir kullanıcı ise tartışmaya dair şu yorumu yaptı: “Japonya bu kelimelerin belediye başkanının ağzından sakince çıktığı bir ülke. İçler acısı.”

Japonya, gelişkin ekonomisi, yüksek eğitim seviyesi ve yoğun kadın nüfusuna rağmen, Dünya Ekonomik Forumu’nun cinsiyet eşitliği endeksinde 153 ülke arasında 121’inci sırada yer alıyor. Ülke siyasetinde de kadın temsiliyeti oldukça az.