Belarus seçimlerinin birinci yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Lukaşenko: Diktatör değilim, makul bir insanım

Yayın tarihi: 9 Ağustos 2021 Pazartesi 7:21 pm - Güncelleme: 9 Ağustos 2021 Pazartesi 7:21 pm

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, geçen yıl ülkede yaşanan tartışmalı seçimlerin ardından kitlesel protestolar düzenleyen muhalefeti darbe planlamakla suçlayarak, “Diktatör değilim, makul bir insanım” diye konuştu. Lukaşenko, önceliğinin Belarus’un “güvenliğini ve emniyetini” sağlamak olduğunu söyledi.

Euronews’te yer alan habere göre; geçen yıl şaibeli olduğu iddia edilen seçimlerde, altıncı kez cumhurbaşkanlığı görevine gelen Lukaşenko, seçimlerin birinci yıl dönümü için yıllık basın toplantısını düzenledi. 27 yıldır ülkeyi otoriter bir şekilde yönetmekle eleştirilen Belaruslu lider, seçimlerin Batılı ülkelerin iddia ettiğinin aksine kurallara uygun bir şekilde yapıldığını, muhalefetin de bu süreçte darbe yapmaya çalıştığını öne sürdü. Lukaşenko konuşmasında, “Son seçimi tam şeffaflık ve siyasi hayatın demokratikleşmesi koşullarında hazırladık ve yaptık. Bazılar adil seçime hazırlanırken, bazıları da darbe yapma projesindeydi” diyerek muhalefeti işaret etti.

NE OLMUŞTU?

Belarus’ta, Lukaşenko’nun yeniden seçilmesinin ardından aylarca süren protestolarda yüz binlerce gösterici Lukaşenko’nun istifasını istedi. Eylemlerin kontrolden çıkmasından endişelen Belarus makamları, protestolarda 35 binden fazla kişiyi tutuklattı. Ayrıca birçok muhalif, gözaltı sırasında ciddi boyutta işkence uygulandığını ileri sürdü. Muhalefetin önde gelen isimleri hapse atıldı ya da ülkeyi terk etmeye zorlandı. Lukaşenko, muhaliflerini yabancı ajan olmakla, ABD ve müttefiklerini de hükümeti devirmek için komplo kurmakla suçladı. Yetkililer, son haftalarda yüzlerce baskınla bağımsız gazetecileri ve demokrasi eylemcilerini hedef alarak muhaliflere yönelik baskılarını artırdı.

Belarus, Eurovision’dan diskalifiye edildi