Belarus Eurovision’dan men edildi

Yayın tarihi: 29 Mart 2021 Pazartesi 10:38 am - Güncelleme: 29 Mart 2021 Pazartesi 10:38 am

Belarus, yarışma kurallarını ihlal eden şarkılar sunması nedeniyle ikinci kez Eurovision Şarkı Yarışması’ndan men edildi. Ülke daha önce de Galasy ZMesta isimli grubun ‘I Will Teach You – Sana Öğreteceğim’ adlı parçasında yer alan ‘Sana hizaya gelmeyi öğreteceğim’ gibi sözler nedeniyle yarışmadan diskalifiye edilmişti.

Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından şarkı sözlerinde yer alan ifadelerin uygunsuz bulunması nedeniyle Belarus, 2021 yılı için Eurovision Şarkı Yarışması’ndan men edilmişti. Reuters’da yer alan habere göre, ikinci kez aynı grup tarafından hazırlanan ‘Song About Hares’ isimli parça da organizatörler tarafından reddedildi. Galasy ZMesta adlı grup, hükümet karşıtı protesto eylemleriyle dalga geçmesiyle tanınıyor.

“KARAR SİYASİ”

EBU için sunulan ilk şarkıda ‘Sana hizaya gelmeyi öğreteceğim’ gibi sözlerin yer alması çok sayıda kişiyi endişelendirmişti. Özellikle Belarus’taki hükümet karşıtı göstericiler, şarkının Lukaşenko’nun eylemcilere gösterdiği sert tepkiyi meşru kılacağından kaygılıydı. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, sunulan ilk şarkının reddedilmesinin ardından “Bize bütün cephelerde baskı yapmaya başladılar, Eurovision’da bile. Bir başka şarkı yapacağız ve bunun tamamen siyasi olduğunu göreceksiniz.” ifadelerini kullanarak kararın siyasi olduğunu savunmuştu.

EBU tarafından yapılan açıklamada kuruluşun yeni şarkının kabul edilebilirliğini dikkatle incelediği vurgulanarak, “Maalesef Belarus Mayıs ayındaki 65. Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmayacak.” denildi.