Belarus Devlet Başkanı: Pandemiye kimin ihtiyacı vardı?

Yayın tarihi: 8 Haziran 2020 Pazartesi 8:13 am - Güncelleme: 8 Haziran 2020 Pazartesi 8:13 am

Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko küresel seçkinleri koronavirüs pandemisinden çıkar sağlamak ve küresel ekonomi çökerken ‘‘ceplerini trilyonlarca dolarla’’ doldurmakla eleştirdi.

Sputnik’in haberine göre, Lukaşenko Cumartesi günü Mogilev bölgesine gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Covid-19 pandemisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. ‘‘Koronavirüs bütün gezegeni bir tür psikoz haline soktu. Buna bir psikoz diyorum, çünkü açıkça birinin buna ihtiyacı vardı. Muhtemelen bunun kim olduğunu fark etmişsinizdir. Her zamankiyle aynı: Domuz gribinden, kuş gribinden, Sars’tan sonra bugün bir başka pandemiyle, sadece yeni bir biçim altında karşı karşıyayız.

Geçmişte bu durumlardan kimlerin çıkar sağladığını, kimlerin ceplerine milyarlar doldurduğunu hatırlarsınız’’ diye konuşan Lukaşenko, ‘‘Bugün bütün dünya durmuş durumda; küresel ekonomi sadece durmakla kalmadı, yıkıma uğradı. Ama önde gelen şirketler, önde gelen milyarderler ve devletler ceplerine trilyonlarca dolar koydu’’ dedi.

‘KİMİN İHTİYACI VARDI’

Belarus Başkanı daha önceki yorumlarını hatırlatarak ‘‘Üç ay önceyi hatırlayacak olursanız, her zaman aynı soruyu sormamın nedeni bu: Buna kimin ihtiyacı vardı? Bu olay, bu sağlık pandemisi insan yapısı bir şey mi? Şimdilik bu sorunun yanıtını bilmiyorum ve sizin de bilmediğinizi umuyorum’’ yorumunda bulundu.

Koronavirüsü votka, sauna, traktörler ve tarlalarda çalışma ile tedavi etmeyi ‘‘tavsiye’’ ettiği için medyada ve internette kendisiyle dalga geçildiğini hatırlatan Lukaşenko ‘‘Ben bunu şaka olarak söylemiştim ama benim için ‘bakın o bir deli, insanların nasıl tedavi edileceğini bilmiyor’ dediler. Oysa bu yorumların arkasında çok ciddi fikirler vardı’’ diyerek, insanların bağışıklık sistemlerini güçlendirmeleri ve hastalığın muhtemel bir ikinci dalgasına hazırlanmaları için spor ve açık havada egzersiz yapmalarını tavsiye ettiğini belirtti.

Belarus yönetimi, kısıtlayıcı tedbirler almayı reddettiği ve ülkede yaşamın olağan seyrinde devam etmesine izin verdiği için basın ve sağlık uzmanları tarafından eleştirilmişti. Fabrikaları, okulları, dükkânları ve restoranları kapatmayan ülkede enfeksiyon oranlarının diğer Avrupa ülkeleriyle karşılaştırılabilir düzeyde olduğu ve ölüm oranları açısından 10 bin ve üzerinde vaka görülen 49 ülke arasında 45. Sırada yer aldığı belirtiliyor.