‘Bekçilik uygulaması Hitlerin kolluk kuvvetlerinin 2020’ye uyarlanmış halidir’

Yayın tarihi: 5 Şubat 2020 Çarşamba 5:57 pm - Güncelleme: 5 Şubat 2020 Çarşamba 5:57 pm

İyi Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, iktidarın bekçilere ilişkin hazırladığı kanun teklifini eleştirerek, bekçileri Hitler dönemindeki ‘Kahverengi gömleklilere’ benzetti.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanun Teklifi ile ilgili Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Bir kişiye müdahale eden üç bekçi yaralandı! Ateş eden bekçi diğer bekçiyi vurdu

İktidarın bekçiler yerine MOBESE sistemini geliştirebileceğini söyleyen Türkkan, “Bizde kanunlaştırılmaya çalışılan bekçilik uygulaması tıpkı Nazi Almanya’sının kolluk kuvvetlerinin 2020’ye uyarlanmış halidir. Geçmişte Hitler’in Almanya’sında yaptıkları zorbalıklar ve sokaklarda çıkardığı kavgalar ile kötü bir şöhrete sahip olan Nasyonal Sosyalistler’in politik savaşma örgütü üyeleri kahverengi üniforma giyerlerdi. Şimdi görüyoruz ki İktidar Partisi, kahverengi gömleklileri günümüze çok güzel uyarlamış. Doğru bir iş yapmıyorsunuz yanlış bir iş yapıyorsunuz” dedi.

Bekçiler üzerinin aranmasına izin vermeyen vatandaşı kelepçeledi

“ASAYİŞ İÇİN DEĞİL, MİLİS GÜÇLERİNE YASAL KILIF”

Bekçilere verilen yetkileri eleştiren Türkkan açıklamasında, “ İktidar biliyor musunuz? ‘Biz, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denen ucube düzen ve ‘Tek Adam Sistemi’ ile, yaratmak istediğimiz Türkiye modeline bekçi arıyoruz.’ Kısaca; asayiş için değil, getirdikleri düzeni korumak ve kollamak için, adına bekçi dedikleri milis güçlerine yasal bir kılıf giydiriyorlar” diye konuştu. Türkkan’ın bekçilere ilişkin açıklamalarının satır başları şu şekilde sıralandı:

BU BEKÇİLER MAHALLE BEKÇİSİ Mİ AHLAK BEKÇİSİ Mİ?

Getirdikleri sistem yüzünden insanlar düşündüklerini söylemeye zaten korkarken, şimdi özel hayatlarına da müdahalenin ucu açık hale getiriliyor bu düzenlemeyle. Şimdi sormak lazım; Bu bekçiler, mahalle bekçisi mi, ahlak bekçisi mi, rejim bekçisi mi? Daha şimdiden İran’daki Ahlak Polisi gibi davranmaya başlayan bekçilerin gece parkta dolaşanlara, yürüyüş yapanlara, işinden geç saatte çıkanlara, gece saatinde eve gitmeye çalışan kadın vatandaşlarımıza namus bekçisi gibi davranmayacağının garantisi var mı?

Bekçiler kanununa tepkiler çığ gibi büyüyor: Yerel milis gücü oluşturuldu

BEKÇİLERE NAZİ BENZETMESİ

Bizde kanunlaştırılmaya çalışılan bekçilik uygulaması tıpkı Nazi Almanya’sının kolluk kuvvetlerinin 2020’ye uyarlanmış halidir. Geçmişte Hitler’in Almanya’sında yaptıkları zorbalıklar ve sokaklarda çıkardığı kavgalar ile kötü bir şöhrete sahip olan Nasyonal Sosyalistler’in politik savaşma örgütü üyeleri kahverengi üniforma giyerlerdi. Bunlar, 1920’lerde Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi mitinglerinde olay çıkmaması için bekçilik ediyorlardı. 1921’de yarı askeri nitelikli bir birliğe dönüştürüldüler. Kahverengi üniformaları onlara “kahverengi gömlekliler” denmesine yol açtı, partinin güvenlik örgütü oldular, 1934’te güçlerini yitirerek yerlerini SS Birlikleri’ne bıraktılar. Şimdi görüyoruz ki İktidar Partisi, kahverengi gömleklileri günümüze çok güzel uyarlamış. Doğru bir iş yapmıyorsunuz yanlış bir iş yapıyorsunuz.

“İNSANLARDA KORKU YARATIYOR”

Bakın bugün Avrupa’da sokaklarda polis göremezsiniz, ancak herhangi bir olay meydana geldiğinde azami üçüncü dakikada olay yerine intikal ettiklerini görürsünüz. Ya bizde? Bizde eşi tarafından sokak ortasında silahla vurulan, bıçakla yaralanan, güvenlik güçleri yetişemediği için hayatını kaybeden kadınlarımız, insanlarımız var. Sokaklarda onlarca polisi ve bekçiyi görmek insanlarda bir güven duygusu değil, tam tersi korku, psikolojik baskı ve güvenlik konusunda bir şeylerin ters gittiği algısı yaratıyor ve yaratacak da.

HDP’den yetkileri artan bekçiler için muhalefet şerhi!

MOBESE’LERİ DAHA AKILLI HALE GETİREBİLİRİZ

Kendinize yarattığınız bu milis güçlerin bütçesi ile şehirlerimizi gelişmiş teknolojiler ile donatabilirsiniz, mevcut MOBESE sistemlerini daha akıllı hale getirebilirsiniz. Suçu, hukuk devleti ile ve caydırıcı yasalar ile önleyebilir ve azaltabilirsiniz. Peki böyle olması gerekirken biz ne yapıyoruz? Yeni bir kolluk kuvveti yaratıyoruz. Bir iktidar bunca polise neden ihtiyaç duyar? Bekçilere verilen “silahlı” koruma yetkisi kimi kimden korumak içindir? Bir ülkede güvenlik silahla mı, huzur ve barış ile mi tesis edilir? Bekçilerin birçoğuna da baktığımız zaman bu arkadaşların AK Parti Gençlik Kolları ve AK Parti Teşkilatları’ndan ya da onların referansı ile gelenler olduğunu göreceksiniz. Maalesef üzülerek söylüyorum; bu gençlerden oluşturduğunuz bu kurum yarın öbür gün öyle sıkıntılı işlere imza atacak ki. 41 günlük eğitimi yeterli görerek eline silah verdiğiniz bekçiler öyle olaylara neden olur ki bunun vebalini taşıyamazsınız.

“İKTİDARIN ÇÖZÜM GETİRMESİNİ BEKLİYORUZ”

Çarpık kentleşme, gelir adaletsizliği, polislerin giremediği mahalleler, aşırı nüfus artışı gibi sorunları çözmek daha kalıcı çözümler getirecektir. Yoksa; Meksika, Brezilya gibi ülkelerin sokaklarından çok farklı bir gelecek bizi beklemiyor. Muhalefet olarak iktidarın böyle çözümler getirmesini bekliyoruz.