Bekçilere ‘sıvazlama yetkisi’ konuşuluyor… Peki erkek bekçi, bir kadını arayabilir mi?

Yayın tarihi: 30 Ocak 2020 Perşembe 5:20 pm - Güncelleme: 30 Ocak 2020 Perşembe 5:20 pm

Bekçilere, durdurduğu kişinin üzerini arama yetkisi verildi. 70’i kadın, 21 bin 318 bekçi var. Kadın bekçi sayısı bu kadar azken akıllara ‘Erkek bekçi, bir kadını arayabilir mi?’ sorusu geliyor. Avukat Diren Cevahir Şen, ‘Kadınlara yönelik cinsel saldırıların bekçiler eliyle artmamasının önünde bir engel yok’ dedi.

Çarşı ve mahalle bekçilerinin, durdurduğu kişinin üzerini ‘yoklama ve sıvazlama’ yoluyla arayabilmesini öngören yasa teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İçişleri Komisyonu’ndaki görüşmelerinde muhalefet ile iktidar arasında ‘sıvazlama’ tartışması çıkmıştı. ‘Yoklama ve sıvazlama’ yoluyla arayabilmesini öngören yasa teklifinde ‘kısmi geri adım’ atıldı ve teklif komisyondan geçti. Bekçiler, kimlik sorabilecek, üst araması yapabilecek ve silah zor kullanma yetkisini kullanabilecek.

‘EL İLE DIŞTAN KONTROL’

Muhalefet tarafından yapılan itirazlar üzerine ‘Yoklama ve sıvazlama, durdurma sırasında, bekçinin kontrol amaçlı yapabileceği işlemlerdendir’ ifadesi, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) önergesiyle tekliften çıkarıldı. Bekçilerin durdurduğu kişi üzerinde veya aracında ‘el ile dıştan kontrol yapabilmesine’ yönelik ifade ise korundu.

Tükenemez Haber’den Nilay Göl’e, konuşan Avukat Diren Cevahir Şen, “Kadınlara yönelik cinsel saldırıların bekçiler eliyle artmamasının önünde bir engel yok” dedi.

‘KADINLARI TACİZ ETME NOKTASINA VARACAĞINI SÖYLÜYORUM’

“El ile dışarıdan kontrolü sıvazlamadan nasıl yapacak?” diye soran Şen, hiçbir koşulda kadınların bedenlerini sokak ortasında kimseye elletmemeleri gerektiğini söyledi. Bu konuda kadınların şikayetçi olması gerektiğini ifade eden Şen, aksi halde bunun cinsel taciz, cinsel saldırı olacağını belirtti. Şen, yetkinin kötüye kullanılarak kadınları taciz etmek noktasına varacağını söyledi.

‘İTİRAZ ETME HAKKIMIZ VAR’

Kadınların kesinlikle üzerini aratmaması gerektiğini yineleyen Şen, “İnce aramanın taciz boyutuna vardığında biz, polisin dahi üzerimizi aramasına itiraz ediyoruz. Çünkü, bedenimize yönelmiş cinsel bir şeye itiraz etmeye hakkımız var” dedi.

‘KADINLARIN İTİRAZ ETMESİ GEREKİYOR’

Komisyondan geçen yasa teklifi ile erkek bekçilerin kadınları istedikleri gibi elleyebileceğini vurgulayan Şen, kadınların itiraz etmesi gerektiğini hatta tüm yurttaşların bu yetkiyle ilgili Anayasa Mahkemesi’ne iptal gerekçesiyle başvuru yapması gerektiğini düşündüğünü belirtti.

‘BİR CİNSEL TACİZ SUÇUNU OLUŞTURACAĞI KESİN’

Bekçilere verilen bu hakkın Anayasa’daki temel hak ve özgürlüklere doğrudan doğruya bir müdahale olduğunun altını çizen Şen, “Aynı zamanda da bir cinsel taciz suçunu oluşturacağı kesin” dedi.

‘HAYATLARIMIZA BİR MÜDAHALE SÖZ KONUSU’

Kadınların, cinsel saldırı iddiasıyla, görevi kötüye kullanma iddiasıyla, cinsel saldırıda bulunulduğu gerekçesiyle şikayetçi olabileceğini söyleyen Şen, sözlerine şöyle devam etti:

“Resmen bizim hayatlarımıza bir müdahale söz konusu. Bunun adına da ‘asayiş’, ‘güvenlik’ denilerek vücut dokunulmazlığımıza yönelik bir saldırı gerçekleştiriliyor. Kadınlara yönelik cinsel saldırıların bekçiler eliyle artmamasının önünde bir engel yok.”

‘BİR ERKEK BEKÇİNİN ÜZERİMİZİ ARAMASI DÜŞÜNÜLEMEZ’

Kadınların bedenlerine kadınlar istemedekçe kimsenin dokunamayacağını söyleyen Şen, “Genel güvenlik, kamu güvenliği vs. bunların gerekçeleri ortada. Makul şüphe göstermek zorunda. Nedir makul şüphe? Üzerinde bir şey mi gördü? Dedektörden geçti, öttü mü? Şüpheli davranışları mı oldu? Bunları açıklamak zorunda. Buna rağmen bir erkek bekçinin, erkek polisin üzerimizi araması düşünülemez. Bunun için kadın memurların aramayı yapmaları gerekiyor ama görevlerinin sınırında kalarak, anayasal haklarımıza dokunmadan” dedi.

CHP’Lİ ÖZTUNÇ: NE DEMEK BU SIVAZLAMA

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, “Ne demek bu sıvazlama? Gece ders çalışan bir genç kızımız, çıktı evine gidiyor. Bekçi çevirecek. ‘Gel bakalım’ diyecek, sıvazlayacak. Olur mu böyle bir şey? 70’i kadın, 21 bin 318 bekçi var. Nasıl olacak bu iş? Sıvazlamayı nasıl yapacaklar, merak ediyorum. Beton sıvazlama gibi mi, sırt sıvazlama gibi mi? ‘Giysilerini çıkarmadan’, onu da çıkarsın bari. Komedi, kabul edilir tarafı yok. Bunun düzeltilmesi gerekiyor” dedi.

İYİ PARTİLİ ÇULHAOĞLU: HANIMEFENDİYİ NASIL SIVAZLAYACAK?

İYİ Parti Adana Milletvekili Mehmet Metanet Çulhaoğlu, “Hanımınızla bir yere gidiyorsunuz, sizi durduruyorlar, orada kadın bekçi yok. Hanımefendiyi nasıl sıvazlayacak? Buna açıklık getirilmesi gerekir” dedi.