BDDK kararı kaos yarattı!

Yayın tarihi: 29 Haziran 2022 Çarşamba 7:13 am - Güncelleme: 29 Haziran 2022 Çarşamba 7:27 am

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nun (BDDK) döviz kurlarını düşürmek için aldığı karar reel sektörü tedirgin etti. Bankaların da kredi musluklarını kapatması ile şirketlerde kaos ve güvensizlik hakim.

Sözcü’den Seyime Başçı’nın haberine göre… Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından alınan ve 15 milyon TL karşılığının üzerinde dövizi olan şirketlerin kredi almasını şarta bağlayan karar, ihracatçı sektörleri kaos ve güvensizliğe sürükledi.

“HAM MADDE DÖVİZLE DÖNÜYOR”

Düğmeden, ipliğe iç piyasada üretim yapmak için gereken tüm ürünlerin dövizle alındığına ve şirketlerin rezerv tutmak zorunda olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri, enflasyon ve kur hareketlerinin ardından alınan bu kararın ani bir duruş yarattığına dikkat çekti. Resesyonun olduğu bir ortamda bu tür kararların orta ve uzun vadeli hedefleri bozduğunu da kaydeden Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, “Hammadde, Türkiye’de dövizle dönüyor. Kimse TL’ye hammadde satmıyor. Aksesuarın ve hammaddenin döviz üzerinden olduğu yerde bilançonuzu ve nakdinizi döviz üzerinden kuruyorsunuz. Karar, tedirginlik ve güvensizlik yarattı” değerlendirmesini yaptı.

“İZLEMEYE GEÇTİ”

Ay sonuna yaklaşılması ile sektörde şirketlerin kredi ihtiyaçlarının da arttığını anlatan Kaya, bankaların kredi musluklarını kapatmasının sıkıntı yaratacağını aktardı. Kaya, şirketlerin de bu dönemde beklemeye geçtiğini belirleterek, “Zaten son 3 aydır insanlar yüksek enflasyon, kur ve diğer sebeplerden dolayı yavaşlamaya geçmişti. Son alınan kararlardan sonra insanlar durumu anlamak için izlemeye geçti” dedi.

“FİYATLAMA YAPAMIYORUZ”

Piyasada büyük bir güven sorunu yaşandığını anlatan TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sanayii Meclis Başkanı Şeref Fayat, döviz gelirinin neredeyse yüzde 70’ini satmak zorunda kalan ihracatçıların elinden geleni yaptığını belirtti. “Bizim açımızdan bakarsak bunun en önemli etkisi piyasalarda bir güven sorunu oluşturuyor. Kuru tekrar volatil kılıyor bu kararlar. Fiyatlama yapamıyoruz. Hammadde alımları öne çekilebilir bu durumda” dedi.

“KAOS YARATAN BİR DÜZENLEME OLDU”

Önceki günden itibaren şirketlerin kredi kartı kullanamadığını ve bağımsız denetim raporu hazırlamanın zaman aldığını belirten Vergi Uzmanı Yazarı Nedim Türkmen,  “Türkiye’de 86 bin ihracatçı şirket var. Bu şirketler için nakit akışını bozan, kredileri durduran, kaos yaratan bir düzenleme oldu. Buradan bir sonuç alınamaz” yorumunu yaptı.