BBC 2020’nin 100 kadınını açıkladı: Listede Türkiye’den de Gülsüm Kav var

Yayın tarihi: 24 Kasım 2020 Salı 10:36 pm - Güncelleme: 24 Kasım 2020 Salı 10:40 pm

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, BBC’nin 2020 yılının en etkili ve ilham veren 100 kadın listesinde yer aldı.

BBC, 2020 yılı için belirlediği ilham verici ve etkili 100 kadın listesini açıkladı. Listede Türkiye’den Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Genel Temsilcisi Gülsüm Kav yer aldı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre 2013 yılından itibaren BBC tarafından hazırlanan listede ilham veren ve öncü kadınlar o yılın 100 ismi arasında seçiliyor. Oldukça hareketli geçen bu yıl 100 kadın listesinde ilk sıra ‘İsimsiz Kahraman’ başlığıyla boş bırakıldı ve dünyanın her tarafında başkalarına yardımcı olmak için fedakarlıkta bulunan sayısız kadına ithaf edildi.

Listede, Finlandiya koalisyon hükümetinin Başbakanı Sanna Marin, Oxford Üniversitesi’nin koronavirüs araştırma ekibinin başında yer alan Sarah Gilbert, iklim aktivisti ve oyuncu Jane Fonda, yeni Avatar ve Marvel filmelerinin yıldızı Michelle Yeoh gibi isimler yer aldı.

GÜLSÜM KAV KİMDİR?

Doktor, Kadın Hakları Savunucu ve Yazar Gülsüm Kav, 1996’da Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deontoloji ABD’dan uzmanlığını alan Kav, Tıp Etiği Uzmanı olarak çalışmaya başladı.  2003 – 2012 yılları arasında İstanbul Sağlık Müdürlüğü Hasta Hakları Koordinatörü olarak yöneticilik yapan Kav, 2012’de Şişli Etfal Eğitim Araştırma Hastanesi Etik Kurulda  uzman hekim olarak çalışmaya devam etti.

Ankara ve İstanbul Tabip Odalarında İnsan Hakları Komisyonunda, İstanbul Tabip Odası yayın organı Hekim Forumu’nda, Kadın Hekimlik Komisyonu’nda, Etik Kurul’da ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kadın Hekimlik Kolu İstanbul temsilciliğinde görev yaptı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun genel temilciliğini yürüten Kav, kadın cinayetlerinin önlenmesi, kadına şiddetle mücadele hareketlerinin öncü isimlerinden.

Kav, ayrıca bu yıl içinde Yaşasın Kadınlar isimli ilk kitabını da yayımladı.