Camiler ibadete açılıyor, bayramda 81 ilde sokak yasak, eğitim-öğretim yılı sona erdi… İşte yeni salgın kararları

Yayın tarihi: 18 Mayıs 2020 Pazartesi 7:16 pm - Güncelleme: 18 Mayıs 2020 Pazartesi 8:23 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısında alınan kararları açıkladı. Alınan kararlara göre; arife gününden bayramın son gününe kadar 81 ilin tamamında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Yeni eğitim-öğretim yılı eylül ayında başlayacak. Camiler 29 Mayıs’tan itibaren kısmen açılıyor. 15 ildeki seyahat sınırlaması da 15 günlüğüne uzatıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün dijital kabineye sekizinci kez başkanlık etti. Tarabya’daki Huber Köşkü’nde gerçekleştirilen kabine toplantısı saat 15.30’da başlamıştı. Toplantı, sekizinci kez video konferans yöntemiyle yapıldı.

AÇIKLAMALARINA CHP’Yİ HEDEF ALARAK BAŞLADI

Açıklamalarına CHP’yi hedef göstererek başlayan Erdoğan şunları söyledi:

PKK’lıların Van’da yaptığı eylem ile, CHP’lilerin Adana’da yaptığı saldırı, farklı araçlarla da olsa aynı gayeye yöneliktir. Siyasette kurdukları ittifakı sahada mazlumlara saldırmak üzere genişletenlerin hesabını milletimiz sandıkta görecektir. Milletimizin eli yakalarından eksik olmayacaktır. Geçmişte ülkemizin her meselesi gibi kanayan bu yarayı da çözmek için gayret göstermiştik. Bu samimi mücadeleyi en ağır ifadelerle itham edenlerin bugün 3-5 milletvekilliği için düştükleri zelil hali ibretle takip ediyoruz. Amacı halka ve hakka hizmet olmayan proje siyasetçilerin düşecekleri durum budur. Her türlü kepazeliği sergileyip üzerini demokrasi kılıfıyla örtmeye çalışanlar için yolun sonu görünmüştür. Demokrasi ve milli iradeden ümidi kestikleri için cunta, darbe, kaos, felaket çığırtkanlığı yapanlar, cevabı her zaman olduğu gibi milletimizden alacaklardır. Türkiye önümüzdeki dönemde sadece salgını yenmekle ve 2023 hedeflerine ulaşmakla kalmayacaktır.

Salgın döneminde milletimize hizmet etmek için çalışan vefa sosyal destek gruplarına teşekkür ediyorum.

Bu haftaki kabine toplantımızın en önemli konusu koronavirüs tedbirleridir. Bazı ülkelerde salgın daha yeni hız kazanmıştır.

Türkiye olarak yıllarca sınırlarımızı tamamen dışarıya kapatıp bekleyemeyiz. Hayatımızı bundan sonra yeni düzene göre yürütmek mecburiyetindeyiz.

Maske kullanmayı alışkanlık haline getireceğiz. Sosyal hayatın her alanında diğer insanlarla aramızda mesafe bırakmaya özen göstereceğiz. Kolonya ve dezenfektan gibi ürünleri sıkça kullanacağız. Maske, mesafe ve temizlik üçlüsü hayatımızın birer parçası haline gelecektir. Hizmete açtığımız yeni hastanelerle sağlık altyapımızı daha da güçlendiriyoruz.

BAŞAKŞEHİR’DEKİ ŞEHİR HASTANESİNİN ADI ‘ÇAM VE SAKURA’ OLACAK

Başakşehir’deki şehir hastanesinin tamamını perşembe günü hizmete açıyoruz. Bu hastanemizin adını Çam ve Sakura Hastanesi olarak belirledik. Yeşilköy ve Sancaktepe’deki hastaneler tamamlanmak üzere.

Ülkemizin bu konudaki başarılı çalışmaları dünya çapında model olarak kabul edilebilir hale gelmiştir. Salgının seyrinde olumsuz yönde gelişme olursa bazı tedbirleri daha sert uygulamak zorunda kalabiliriz.

15 ilimizde halen devam eden ve yarın gece sona erecek olan sokağa çıkma sınırlamasına riayet eden vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Sosyal koruma kalkanı ile 5,5 milyon dar gelirli vatandaşımıza biner lira destek sağladık. Böylece son 2 ayda 10 milyon vatandaşımıza 11,5 milyon lira nakit desteği verdik.

ÇAY HASADI YAPANLAR YARIN GECE YOLA ÇIKABİLİR

Çay hasadı için diğer illerden Karadeniz’e gitmek isteyenler yarın gece yola çıkabilir.

BAYRAMDA 81 İLDE SOKAK YASAK

Tüm sektörlerde ilgili normalleşme planının hayata geçirilmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar yayımlandı. Aynı anda içeride bulunabilecek kapasite bilgisi afişleri asılacaktır. Bayramın son gününe kadar 23-24-25-26 Mayıs tarihlerinde 81 ilimizin tamamında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır. Bayramdan sonra bu tür sınırlamalara ihtiyacımızın olmayacağını umuyorum. 14:00-20:00 arasında 65 yaş üstü vatandaşlarımız sokaklara çıkabilecekler. Bu hafta çarşamba ve cuma günleri gençlerimizle ilgili esnetme uygulaması yine devam edecek

15 ile seyahat kısıtlaması 15 gün uzatıldı.

OKULLAR EYLÜL AYINDA AÇILACAK

Eğitim-öğretim yılı sona erdi. Yeni Eğitim öğretim-yılı önümüzdeki eylül ayında başlayacak. Kreşler 15 Haziran’da açılacak.

Bayramın ilk günü 65 yaş ve üzerine sokağa çıkma izni verildi.

29 Mayıs’ta Cuma namazı ile birlikte camilerimizi açıyoruz.