Batuhan Çolak’ın tutukluluğuna yapılan itiraz reddedildi

Yayın tarihi: 29 Eylül 2023 Cuma 3:39 pm - Güncelleme: 2 Ekim 2023 Pazartesi 4:26 pm

Özel Haber: Egehan Erkün

‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ ve ‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçunu işlediği iddiasıyla tutuklanan Aykırı Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak‘ın tutukluluğuna yapılan itiraz reddedildi.

Sosyal medyadaki paylaşımlarda ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ ve ‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçunu işlediği iddia edilen kişilere yönelik geçtiğimiz günlerde operasyon düzenlendi. Gözaltına alınan 23 şüpheliden 6’sı serbest bırakılırken, 17’si tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

BATUHAN ÇOLAK TUTUKLANDI

Şüpheliler arasında yer alan Aykırı Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak da polisteki sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak Sincan Cezaevi’ne gönderildi.

Aykırı’nın Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak ile Ajans Muhbir’in yöneticisi tutuklandı

TUTUKLUĞUNA İTİRAZ REDDEDİLDİ

Avukatı Ömer Furkan Dağ, Çolak’ın ve diğer sosyal medya hesabı yöneticilerinin tutukluğuna itiraz edildiğini ancak itirazın reddedildiğini açıkladı. Dağ, “Tutuklamaya yönelik yapılan itiraz, reddedilerek tutukluluk halinin devamına karar verildi” dedi. 

Tele1.com.tr’den Egehan Erkün’e konuşan Dağ, müvekkili Çolak’ın tutuklanmasıyla sonuçlanan süreçle ilgili şu bilgileri verdi:

“İFADEDE SORULAN 6’NCI SORU ÖNEMLİYDİ”

“Gözaltıyla başlayan bir süreç. Savcı, gözaltılardan sonra bütün şüphelileri Ankara’da mevcutlu olarak istedi. Şüpheliler 13 farklı ilden Ankara’ya getirildi. Emniyet ifademizdeki 6’ncı soru önemliydi. O soruda sorulan husus şuydu: Türkiye’de geçici sığınmacılarla vatandaşlar arasında son zamanlarda şiddete varan birtakım olaylar var. Bununla ilgili genel ifadenizi verin şeklinde…”

“14 PAYLAŞIMI ÖNÜMÜZE KOYDULAR”

“Biz buraya itiraz ettik ama sonrasında genel geçer ifadelerle cevaplandırdık. Gözaltına sebep olan Aykırı’da paylaşılmış 14 tane paylaşımı önümüze koydular. Bu 14 paylaşımın 5 tanesi yargı veya kolluğa yansıyan birtakım olaylardan ibaret. Yani içeride bir Suriyeli sığınmacı bir şeyler paylaşmış, gözaltına alınıp tutuklanmış, onun haberi. Diğerleri iki yabancı grup arasında silahlı veya sopalı kavgada yapılan gözaltılar. Yani yargıya veya kolluğa intikal etmiş vakalar.”

Batuhan Çolak’a emniyette sorulan sorular ortaya çıktı! Ajansların geçtiği haberlerden sorumlu tutmuşlar

“Bize isnat edilen suçlama ise ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ ile ‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçlamaları. Biz de burada şunu söyledik: En azından bu 5 haber için savcılığın çok rahat bir şekilde aksini ispat edebileceği bir durum ortada. Haberin içinde tutuklama var mesela. Dolayısıyla Sulh Ceza Hakimliği kararı mevcut. UYAP üzerinden oradaki dosyayı çeker. Der ki bize ‘Kardeşim sen bunu Suriyeli kadın tutuklandı diye vermişsin ama Suriyeli değil veya bu suçdan değil başka bir suçdan tutuklanmış’ gibi… Bizim haber paylaşım metnimizin aksine çok kolay bir şekilde ve somut delil koyabilir. Ancak ne yazık ki süreç böyle ilerlemedi.”

“Geri kalan 9 paylaşımda ise sosyal medya hesaplarının paylaşımından elde edilen verileri haberleştirmişiz. Örnek olarak, bir tanesi ‘Başakşehir Son Dakika’, bir tanesi ‘İzmir Çevirme’, bir tanesi de ‘Antalya İhbar’ diye bir sayfa. Bu sayfaların kendi sayfalarında logolu paylaşımları var. Bunları alıp haber yapmışız. Metin itibarıyla da habercilik sınırlarını aşmamışız.”

“SÜRECİ HÜKÜMETİN SIĞINMACI SEVDASI OLARAK GÖRÜYORUM”

“Eğer bu paylaşımın içeriği suç teşkil ediyorsa, İnternet Ortamında Yapılan Yayıncılık ile ilgili kanun var. Bunun 4’üncü maddesi gereği, içerik üreticisi ürettiği içerikten sorumludur. Burada içerik üreticisi biz değiliz. Eğer suç teşkil ediyorsa bizi yaymaktan alıyorsun ama içerik üreticisini almıyorsun. Dolayısıyla burada sürecin hukuki ilerlemediğini net bir şekilde söylüyoruz. Bunun haricinde bir tane yabancı uyruklu birisi, Türk vatandaşlığı elde etmiş anladığımız kadarıyla ve Türkiye Cumhuriyeti pasaportu almış. Bununla dalga geçer şekilde TikTok’ta video yayınlamış. Biz de ‘dalga geçti’ diye haber yapmışız. Kendi paylaştığı videoyu indirip paylaşmışız. Kadın ile ilgili bizim dosyamızda herhangi bir bilgi yok. Ama biz o haberi yaptığımız için tutuklu vaziyetteyiz şu an. Ben bu süreci hükümetin sığınmacı sevdası olarak görüyorum. ”

“ŞU AN TEK EKSİĞİ ÖZGÜRLÜĞÜ”

“Ben hemen hemen her gün ziyarete gidiyorum. Dün görüşe gidemedim ama sabah gördüm. Merhabalaştık. Ama genel sağlık durumu iyi. Şu an tek eksiği özgürlüğü.”

“KAMUOYU OLUŞTURMADA ZORLUK YAŞADIK”

“Kamuoyu oluşturmada biraz zorluk yaşadık açıkçası. İnsanlar biraz çekindi. Bu şekilde ilerleyen bir sürecin ardından tutuklamalar olunca karşı taraf gözdağı vermiş oldu. Ama elimizden geldiği kadarıyla, basının da desteğiyle yeniden kamuoyu oluşturup hukuksuz tutuklamaların sonlandırılmasını istiyoruz.”

Ümit Özdağ’dan 27 gözaltına sert tepki! “Bizi öldürmeden susturamazsınız”