Başsavcılık, Susurluk kararından önce bilgi istemiş

Yayın tarihi: 24 Mayıs 2021 Pazartesi 9:58 am - Güncelleme: 24 Mayıs 2021 Pazartesi 9:58 am

Susurluk-JİTEM davasındaki beraat kararların bozulması tartışma yarattı. 5 Nisan’da verilen karar, 27 Nisan’da sisteme yüklendi. Fakat karar Mayıs ayında bile avukatlar tarafından görülmedi. Başsavcılığın da karardan önce dosyadan bilgi aldığı ortaya çıktı.

t24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre; Mehmet Ağar, Korkut Eken, İbrahim Şahin’in de bulunduğu 18 sanık hakkındaki beraat kararını bozan istinaf mahkemesinin kararı ne zaman tebliğ ettiği tartışma konusu oldu. 27 Nisan’da verilen karar, bazı avukatlara birkaç gün önce tebliğ edilmesiyle ortaya çıktı. Kararın öncelikli olarak iletildiği üç avukattan ikisinin cezaevinde olduğu anlaşıldı. 5 Nisan tarihli kararın verilmesinden 10 gün önce, Adalet Bakanlığı’nın Ankara Başsavcılığı kanalıyla, davanın akıbetini sorduğu da ortaya çıktı.

Susurluk-JİTEM davasındaki kararın, organize suç lideri Sedat Peker’in, 90’lı yıllarda işlenen cinayetlere yönelik itiraflarıyla çakışması tartışma yarattı. Karar, Peker’in açıklama yaptığı 23 Mayıs’ta verilmedi ancak kararın varlığından avukatlar 23 Mayıs’ta haberdar olabildi. Bölge Adliye Mahkemesi’nin (istinaf) karar metnindeki ifadesine göre hüküm 5 Nisan’da verildi. Duruşmasız yapılan inceleme sonunda verilen kararın yazımı kayıtlara göre 22 gün sürdü. Karar, 27 Nisan’da sisteme yüklendi. Ancak karardaki ve UYAP’taki bu bilgilere rağmen avukatlar, kısa süre önce yaptıkları kontrollerde dahi UYAP’ta kararı göremediklerini belirtiyor. Buna göre ya sistemden kaynaklı sorunlardan dolayı avukatlar kararı göremedi ya da söylenen tarihte karar UYAP’a yüklenmedi ancak yüklendiği tarihte, 27 Nisan tarihinde yüklenmiş gibi gösterildi.

Kararda önemli bir ayrıntı da yer aldı. Karar, avukatlara birkaç gün önce tebliğ edilmesine rağmen hemen görünmedi. Bunun gerekçesi ise tebliğ yapılan az sayıda avukattan ikisinin cezaevinde olması. Dışarıdaki onlarca avukat yerine karar, cezaevindeki avukatlara öncelikli gönderildi. Bu yüzden de kararın varlığı ve içeriği, 23 Mayıs’ta açığa çıktı.

Ankara Başsavcılığı da karardan 12 gün önce, 24 Mart 2021’de, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne, istinaf mahkemesindeki dosyanın akıbetini sordu. Bu yazıdan 12 gün sonra 5 Nisan 2021’de ise istinaf mahkemesi, beraat kararlarını bozdu.

Susurluk JİTEM davasında Mehmet Ağar ve diğer sanıklar hakkında beraat kararları bozuldu