Baskının üzerinden 1 hafta geçti: Temsilciler Meclisi, Trump’ın azlini görüşecek

Yayın tarihi: 13 Ocak 2021 Çarşamba 5:50 pm - Güncelleme: 13 Ocak 2021 Çarşamba 5:50 pm

Amerika Birleşik Devletleri’nde mevcut Başkan Donald Trump’ın azledilmesinin görüşüleceği oturum Temsilciler Meclisi’nde başladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde 6 Ocak’ta Trump destekçilerinin Kongre’yi basmasının yankıları sürüyor. Baskının ardından başlayan Trump’ın görevden azledilmesi çağrıları doğrultusunda Temsilciler Meclisi bugün azil oturumunu açtı.

Demokrat temsilcilerin yanısıra Cumhuriyetçi üç isim, Trump’ın azledilmesine onay verebileceklerini açıkladı. Temsilciler Meclisi’ndeki üç numaralı Cumhuriyetçi Liz Chaney, yaptığı açıklamada “Bugüne kadar hiçbir Amerikan başkanı makamına ve Anayasa’ya olan yeminine daha büyük ihanet etmemiştir” dedi.

AZİL KARARI TASARISI NELERİ İÇERİYOR?

Temsilciler Meclisi’ne sunulan azil tasarısında tek madde yer aldı. Tasarıda ABD’nin mevcut Başkanı Donald Trump ‘‘isyanı teşvikle’’ suçlanıyor. Tasarının Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmesi halinde, Cumhuriyetçi Trump, hakkında iki kez azil süreci başlatılan ilk başkan olacak.

Dört sayfalık azil kararı tasarısında Trump’ın seçim hileleriyle ikinci kez başkan seçilmesinin engellendiği yönünde temelsiz suçlamalarda bulunduğu, Georgia eyaletindeki yerel seçim yetkililerine Biden’ın eyalette az farkla elde ettiği zaferi geri çevirmek için kendisine 11 binden fazla oy ‘bulmaları’ yönünde baskı yaptığı ve geçen Çarşamba günü binlerce destekçisini Kongre üyelerinin seçim sonuçlarını geri çevirmesi için baskı yapmak üzere Kongre binasına yürümeleri için harekete geçirdiği ayrıntıları yer alıyor.

“25’İNCİ MADDE BENİM İÇİN SIFIR RİSK TAŞIYOR”

Mevcut Başkan Donald Trump, Teksas’ta inşa edilmekte olan sınır duvarının bir bölümü önünde yaptığı açıklamada görevden alınması için Anayasa’nın 25’inci ek maddesinin yürürlüğe konmasından endişe duymadığını söyledi. Trump, yaptığı açıklamada 25’inci maddenin kendisi için ‘‘sıfır risk taşıdığını’’ söylemişti.

NE OLMUŞTU?

ABD’nin başkenti Washington’da 6 Ocak’ta Trump destekçileri, polis engelini aşarak zorla Kongre binasına girdi ve 3 Kasım seçimlerinin galibi Demokrat Joe Biden’ın seçim zaferini tescil etmek için yapılan oturumu engellemeye çalıştı. Kongre civarında ve Kongre binasında yaşanan olaylar sırasında 1’i polis 4 kişi hayatını kaybetti. Olaylar sırasında yarım kalan oturumaysa polisin akşam saatlerinde binayı yeniden kontrol altına almasıyla devam edildi.