Başkanlık sisteminin iki yılının ağır bilançosu! Yok yok…

Yayın tarihi: 7 Temmuz 2020 Salı 12:25 pm - Güncelleme: 7 Temmuz 2020 Salı 5:32 pm

Türkiye’de “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” adı altında AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Başkan’ ilan edilip yasama ve yürütmenin fiilen ortadan kaldırılmasının üzerinden iki yıl geçti.  İki yılda 600 milletvekili bin 493 maddeyi görüşürken Cumhurbaşkanı Erdoğan tek başına 2 bin 229 maddeyi yürürlüğe koydu. İki yılda işsizlik rekor kırdı, elektrik ve doğalgaz zamları peş peşe geldi. AKP’nin kaybettiği CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nun kazandığı İstanbul yerel seçimi iptal edildi, HDP’nin 44 belediyesine kayyum atandı, üç milletvekilinin vekilliği düşürüldü, gazeteciler tutuklandı.

Bir Ekşi Sözlük kullanıcısı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin 2 yılında neler yaşandığını tarih tarih listeledi. 31 Mart yerel seçimlerinde yenilgiyi kabul edemeyen AKP’nin seçimleri yeniletmesi, HDP’nin kazandığı belediyelerin büyük çoğunluğuna kayyum atanması, sürekli yapılan zamlar, AKP’den kopanların yeni parti kurmaları, Süleyman  Soylu’nun CHP ve HDP’yi tehditleri; 2 yılda yaşananlardan yalnızca bazıları.

2 yılda yaşananlardan öne çıkan gelişmeler şöyle:

1 Temmuz 2018 Avrasya Tüneli zammı: Geçiş garantisi nedeniyle kullanmadığımız köprüye de para ödüyoruz.

CHP İl Başkanlarına şehit cenazesi yasağı: Süleyman Soylu şehitlerden, HDP’nin barajı geçmesini gerekçe gösterip CHP’yi de sorumlu tutarak böyle bir yasak uygun gördü.

Süleyman Soylu’nun Pervin Buldan’ı tehdit etmesi: Süleyman Soylu, Ağrı’da infaz edilerek şehit olan vatandaşımızdan dolayı arayıp tehdit ediyor ve sonrasında yaptığı açıklamalarda daha da fazlasını söylediğini gururla belirtiyor.

7 Temmuz 2018 ODTÜ mezuniyet pankartı gözaltıları: ODTÜ mezuniyet töreninde, meşhur “Tayyipler alemi” isimli karikatürü pankart olarak taşıyan 3 öğrenci gözaltına alındı.

8 Temmuz 2018 Çorlu tren kazası: “Yenilenen” tren yolunda düzgün dolgulama yapılmamış olduğundan toprak çökmüş ve demir yolu bozulmuş. Gelen tren de bozuk yoldan çıkıp devriliyor ve maalesef şu ana kadar 24 vatandaşımız hayatını kaybetti ve 338 kişi yaralandı.

Berat Albayrak’ın ekonominin başına geçmesi: Ülke tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden biri yaşanırken Erdoğan, damadı Berat Albayrak’ı Hazine ve Maliye Bakanı olarak atadı. Galiba üniversitede birkaç saat ekonomi dersine girmiş.

3 Eylül 2018: TÜİK enflasyon rakamları açıklaması: Enflasyon son 15 yılın zirvesinde; %17.90.

14 Eylül 2018 3. Havalimanı olayları: Havaalanı inşaatındaki ölümleri, yetersiz ve sağlıksız çalışma şartlarını protesto eden yüzlerce işçiye jandarma müdahale etti.

Katar Emiri’nin Erdoğan’a uçak hediye etmesi: Sayın cumhurbaşkanımız, bu Katar Emirinin satılığa çıkardığı uçağı almak için temaslarda bulunmuş. Uçağın değeri 500 milyon dolar.

2018 konkordato ilan eden firmalar: Konkordato ilan eden firmalar ve işten çıkarmalar giderek artıyor.

1 Ekim 2018 elektrik zammı: Her ay zam geliyor. Sanayi kullanımı için %18, ev kullanımı için %9 zam geldi.

1 Ekim 2018 doğalgaz zammı: Sanayi kullanımı için %18, ev kullanımı için %9…

Cumhurbaşkanlığı bütçesinin %233 arttırılması

12 Ekim 2018 rahip brunson’un serbest bırakılması: Daha önce suçlayıcı ve kesin konuşan 4 tanık, ifadelerini değiştirdi ya da hafifletti. (Du tanıkların ifadelerinden dolayı 35 yıl hapis isteniyordu.) Rahip de, bu değişen ifadelerden dolayı “istemeden yardım ve yataklık”tan 3 yıl hapis cezası aldı. Cezaevinde yattığı iki küsür yıl göz önünde bulundurularak serbest bırakıldı.

Diyanet’in 2019 bütçesi: %35 artırılarak 10,5 milyar lira oldu.

Binali Yıldırım’ın Meclis Başkanlığı görevinden istifa etmeden AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olması.

Tayyip Erdoğan’ın “İş Bankası Hazine’nin olacak” açıklaması

13 Mart 2019 AB ile müzakerelerin askıya alınması

31 Mart 2019 yerel seçimleri: AKP İstanbul ve Ankara gibi bazı önemli şehirleri kaybetti. Anadolu Ajansı’nın seçim boyunca sergilediği taraflı tutum tepki topladı. İstanbul sonuçlarını bir türlü güncellemeyip ertesi gün öğlene kadar Binali Yıldırım’ı kazanmış göstermesi tarihte yerini aldı.

İstanbul’da geçersiz oyların tümünün sayılması

21 nisan 2019 Kılıçdaroğlu’na şehit cenazesinde saldırı

8 Temmuz 2019 Ali Babacan’ın kurucusu olduğu AKP’den istifası

2019 Haziran’da işsiz sayısında tarihi rekor: Resmi rakamlara göre işsiz sayısı 4 milyon 400 bine çıkarak tüm zamanlar rekoru kırdı.

Kaz Dağları siyanürlü altın madeni direnişi

24 Ağustos 2019 Ahmet Davutoğlu itirafı: Ahmet Davutoğlu “7 Haziran 1 Kasım 2015 arası karanlık dönem” için ağzımı açtırmayın, kimse insan içine çıkamaz dedi.

Canan Kaftancıoğlu’nun 9 yıl 8 ay ceza alması: 2012-2017 döneminde attığı tweetler yüzünden ceza aldı.

9 Ekim 2019 Barış Pınarı Harekatının başlaması: Fırat nehrinin doğusunda da güvenlik koridoru oluşturmak için Suriye’nin kuzeyine girildi.

AKP hükümetleri döneminde başbakanlık yapan Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek Partisi’ni kurması

Koronavirüs pandemisi

23 Mart 2020 4 HDP’li belediyeye daha kayyum atanması: Batman, Silvan, Lice ve Ergani belediyelerine kayyum atandı. eş başkanlar da gözaltına alındı.

12 Nisan 2020 Süleyman Soylu’nun istifa etmesi: Koronavirüsle mücadele kapsamında sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi fakat yasaktan 2 saat önce halka duyurulması nedeniyle kalabalık ve fiziki mesafelerin oluşması sonrasında Soylu istifa. Soylu’nun istifası kabul edilmedi.

14 Nisan 2020 infaz yasasının kabul edilmesi: AKP ve MHP bazı mahkumların ceza sürelerinde indirime gidildi ve 90 bin mahkum serbest bırakıldı.

HDP’nin toplam 65 belediyesinden 44’üne kayyum atanması

8 Haziran 2020 gazeteci gözaltıları: TELE1 ve Oda TV gazetecileri askeri casusluk suçlamasıyla gözaltına alındılar.

HDP’li Musa Farisoğulları ve Leyla Güven ile CHP’li Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi

12 Haziran 2020 twitter açıklaması: Türkiye’deki yaklaşık 7500 devlet destekli hesabı kapattığını açıkladı. Sebebi bunların sürekli AKP ve RTE için manipüle edici trollük yapmalarıymış. Rusya ve Çin’de de bazı hesaplar kapatılmış.

Canan Kaftancıoğlu’nun hapis cezasının onanması: 7 yıl önce attığı tweetler yüzünden önce açılan davada hapis cezası onandı.

Baro başkanlarının Ankara Yürüyüşü: AKP’nin sunduğu, üç büyük ilde ayrı ayrı baroların kurulabilmesine yol açacak tasarıyı reddeden baro başkanları Ankara’ya yürüdüler. şehre girerken yürüyüşe izin verilmedi uzun direniş sonucunda Anıtkabir’e girdiler.

Ekşi Sözlük kullanıcısı “kubbanito” tarafından hazırlanan 429 maddelik listeye buradan ulaşabilirsiniz.

İSG, tünel çalışması için yolcularını uyardı

İran’da can kayıpları sürüyor