Başkanlık sistemi dönüp Erdoğan ve Bahçeli’yi vurabilir

Yayın tarihi: 11 Şubat 2022 Cuma 11:17 am - Güncelleme: 11 Şubat 2022 Cuma 11:17 am

Gazeteci yazar Murat Yetkin, DEVA Partisi Ali Babacan’ın muhalefet blokunun iktidara gelmesi halinde Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemini (CHS) değiştirmek için acele etmemesi gerektiği açıklamasına ilişkin olarak, “Cumhur İttifakı’nın aklına getirmek, telaffuz etmek istemediği endişesini açığa çıkardı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yeniden seçilmezse, yerine gelecek olan oyunu aynen onun koyduğu kurallarla oynamaya devam edecek. Yani Bahçeli’nin deyişiyle Türk Tipi Başkanlık sistemi dönüp Erdoğan ve Bahçeli’yi vurabilir.” düşüncesini dile getirdi.

Murat Yetkin yazısında, “Ekonomiyi sarsmadan toparlamak için de ülkeyi yeniden bir seçim yorgunluğuna sürüklemeyelim diyor Babacan. Beş yıllık bir geçiş süreci için de, gerekirse koaosiyon protokolüne dönüşecek bir yol haritası öneriyor. Sanırım liderlerin Çankaya toplantısında sistemi değiştirmek için üzerinde anlaşılan anayasa taslağı kadar bu yol haritası konusu da tartışılacak. Erdoğan ve Bahçeli’nin güçlü iktidar rüyaları olan Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi kabuslarına dönüşebilir.” ifadesini kullandı.

Babacan partisinin 90 gün ve 1 yıllık eylem planını açıkladı

Yetkin yazısının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Muhalefet blokunun seçimi kazanması henüz garanti değil. Oy kaybı devam etse de AK Parti henüz birinci parti ve Erdoğan’a destek hala AK Parti’nin 7-8 puan üzerinde görülüyor. Bunu, kendisi de iniş eğiliminde olan Cumhur İttifakı ortağı desteğine bağlamak mümkün. Ancak Millet İttifakı henüz iktidarı alacak güce ulaşmış görünmüyor. Unutmamalı ki “Yüzde 50+1” kuralı ilk tur için geçerli olacak.

Babacan’ın konuşmasında Millet İttifakının HDP’nin sol partilerle kurma girişimi olan Üçüncü İttifakı göz ardı etmemesi gerektiğini söylemesi sadece Millet İttifakı değil, bütün muhalefetin tek aday etrafında birleşip seçimin ilk turda Erdoğan’ı devirmesi niyetini ortaya koyuyor. Ancak muhalefet seçimi kazansa dahi ülkeyi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi referandumuna götürüp yerine Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi getirecek referanduma taşımak için 360 milletvekili bulması gerekecek. Bu kolay değil. TBMM’deki açık oy üstünlüğüne rağmen Erdoğan-Bahçeli ittifakının bulamadığı bir sayı bu.”

Fahrettin Altun’dan görevden alınacağı iddialarına yanıt geldi

AKP’li başkan yardımcısı elektrik faturasına isyan etti