‘Başkanlık’ istikrar getirmedi! Muhalefetin sadece 10 önergesi hayata geçti

Yayın tarihi: 18 Nisan 2022 Pazartesi 8:20 am - Güncelleme: 18 Nisan 2022 Pazartesi 8:21 am

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın “istikrar” getirecek dediği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildikten sonra muhalefetin sadece 10 önergesi hayata geçirildi. Kabul edilen önergeler de AKP-MHP tarafından hazırlanıp Genel Kurul’da kabul edildi.

Meclis’te son 4 yılda muhalefetin sadece müsilaj, kadına şiddet, iklim değişikliği, deprem önlemleri, Rabia Naz’ın ölümü konusunda, bilişim bağımlılığı, hayvan hakları, ender hastalıklar, aromatik bitkiler ve down sendromuna ilişkin talepleri benimsendi. Bu konularda muhalefetin verdiği Meclis araştırma önergelerinin benzerini daha sonra AKP de hazırladı ve Genel Kurul’da böyle kabul etti.

Sözcü’den Veli Toprak’ın haberine göre; yılbaşından bu yana 90 Meclis araştırma önergesi reddedildi. 27. dönemde EYT, 3600, KYK, SGK, çiftçi borçları, emekli ikramiyesi, ev kadınına emeklilik gibi yaklaşık 2 bin yasa teklifi de ya gündeme alınmadı ya da hiç görüşülmedi.

CUMHUR REDDETİ

MHP’nin verdiği “Kamu kurumu isimlerinde T.C. ibaresi bulunma zorunluluğu” gibi birçok yasa teklifi de komisyonda bekliyor. MHP’nin af ve seçim yasasında değişiklik teklifleri ise AKP’nin desteği ile benimsendi. Muhalefet sadece bu yıl 90 ayrı araştırma istedi. AKP-MHP tarafından kabul görmedi.

Muhalefetin reddedilen kanun teklifleri arasında 3600 ek gösterge verilmesi, bayramlarda emeklilere ödenen ikramiyenin 1.500 TL’ye çıkarılması, asgari ücretten vergi alınmaması, tabletlerden alınan ÖTV ve KDV’nin kaldırılması, Koronavirüsün sağlık çalışanları için meslek hastalığı sayılması, EYT’lilerin mağduriyetinin giderilmesi, ev kadınının emeklilik hakkı kazanabilmesi, sözleşmeli öğretmenlerin kadroya alınması gibi teklifler var.

Yandaş sanatçılar Erdoğan’ın iftarında