Başkan Atay’dan JES’lere karşı çevre zaferi

Yayın tarihi: 24 Haziran 2021 Perşembe 7:38 pm - Güncelleme: 24 Haziran 2021 Perşembe 7:38 pm

Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, 31 Mart Yerel Seçim çalışmaları boyunca ve seçildiği günden bu yana yapılan kontrolsüz işlemlerle çevreye ve Efeler halkına zarar veren Jeotermal Enerji Santralleri’ne (JES) karşı yöre halkı ile birlikte verdiği mücadelesine devam ediyor.

Efeler ve İncirliova ilçelerindeki Kızılcaköy, Dereağzı ve Gerenkova Mahallelerinde kurulması planlanan Sarı Zeybek Jeotermal Enerji Santrali Projesi ile ilgili olarak tesis edilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararının iptali istemi Başkan Atay’ın talimatıyla Efeler Belediyesi tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı açılan dava Efeler Belediyesi’nin lehine sonuçlandı.

MAHKEME ÇED OLUMLU KARARINI İPTAL ETTİ

ÇED Olumlu kararının; rapordaki hava etki modellemesinde alınan veriler-kabullerin yetersiz olduğu, gerçeği yansıtmadığı, yer seçiminde alternatifin bulunduğu, zeytinciliğe ilişkin kanunun dikkate alınmadığı, santralin kurulmak istendiği alanın birinci sınıf tarım alanı olduğu, Aydın İl Tarım Müdürlüğü’nün ve Toprak Koruma Kurulu’nun görüş ve izninin bulunmadığı, projeye çok yakın mesafede İkizdere Barajı’nın yer aldığı barajdan beslenen tüm yerlerin projeden olumsuz etkileneceği, acil müdahale planı uyarınca alt yapı çalışmalarının yapılmadığı, olağanüstü durumlar için soğutma havuzunun yapılıp yapılmadığının açıklanmadığı, sondaj alanına soğutma kulesinin yapılması gerektiği, yöre halkının jeotermal istemediği, kamu yararı unsurundan yoksun olduğu gerekçeleri ile, Başkan Atay’ın talimatıyla Efeler Belediyesi tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı açılan davada, Aydın 1. İdare Mahkemesi tarafından ÇED olumlu kararında hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesi ile işlemin iptaline karar verildi.

“MÜCADELEMİZ SÜRECEK”

Başkan Atay, JES’lere karşı ilk günden bu yana aynı tutumu sergileyerek, çevreye zararlı olan bütün jeotermal enerji santralleri karşısında dimdik durdu. Yöre halkı ile birlikte verdiği mücadelesiyle bölge halkının ve tüm çevrecilerin takdirini kazanan Başkan Atay, “Biz jeotermalden elektrik üretimine karşı değiliz. Ama böyle vahşice üretilmesine karşıyız. İnsanlara, hayvanlara, bitkilere herkese zarar verecek şekilde uygulamalar yapılmasına karşıyız. Sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyoruz. Efeler ailemin sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için verdiğim mücadeleye sonuna kadar devam edeceğim.” dedi.