‘Başını örtmeyen öğrenciye karışırız’ diyen gerici müdür hakkında suç duyurusu!

Yayın tarihi: 26 Ağustos 2024 Pazartesi 9:47 pm - Güncelleme: 26 Ağustos 2024 Pazartesi 9:47 pm

Laiklik Meclisi, kız öğrencilerle ilgili “Başını örtmeyen öğrenciye karışırız” diyen Bursa Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu Müdürü E.K.K. hakkında suç duyurusunda bulundu.

Bursa’nın Yıldırım ilçesindeki Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu Müdürü E.K.K., 7 Ağustos’ta velilere yönelik düzenlediği bilgilendirme toplantısında kız öğrencilere yönelik “başörtüsü konusunda çocuklara okul içinde ve dışında karışılacağını” söylemişti. Müdür Kırbıyık’ın ifadelerine tepki yağarken, gerici eğitimci ile ilgili daha önce sendikalar suç duyurusunda bulunmuştu. Yaşanan olayın ardından Laiklik Meclisi de bugün Kırbıyık hakkında Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

“ÖĞRENCİNİN HER HALİNE KARIŞIYORUZ”

Suç duyurusunda Kırbıyık’ın şu ifadeleri yer aldı:

“Şort giyen öğrenciye de karışırız, başını örtmeyen öğrenciye de karışırız. Hocam diyor, zorla olmasa. Yahu mübarek, zaten anlatıyoruz ya devamlı anlatıyoruz. Okulun bakış açısını bir daha size ifade etmiş oldum. Sokakta da yapıyoruz bunu. Öğrencinin her haline karışıyoruz. Hocam benim çocuğumun psikolojisi bozuluyor. Psikolojisi bozuluyorsa çocuklarınızın kesinlikle bu okulda olmamalısınız. Çünkü burada öğretmenler müdahalecidir, karışırız. Çocuğunun çabuk psikolojisi bozulan veliler de bu okula gelmemeli.”

“ŞERİATI UYGULAYACAĞIM”

Ayrıca dilekçede; konuşmaya tanık olan öğrenci velisi O.G.’nin de konuk olduğu canlı yayında yaptığı açıklamalara da yer verildi. O.G. söz konusu açıklamasında; “Konuşmaları bittikten sonra bekledim onu, birebir bir daha konuşayım diye. Müdür dedi ki; ‘Ben 28 Şubat’ı yaşayan birisi olarak kesinlikle ve kesinlikle kapalı istiyorum. Elimden gelse bayan hocaları da kapatacağım, kimse açık gelmeyecek. Ben şeriatı uygulayacağım. Kapatmak istemiyorsanız ben zorla kapatacağım.’ Madem şeriatı uygulayacaksınız o zaman benim çocuğum 13 yaşına gelince okuldan alayım evlendireyim dedim, ‘Olabilir’ dedi” ifadelerini kullandı.

“DİNSEL KURALLARIN TEHDİT OLARAK KULLANILMASI”

Laiklik Meclisi, söz konusu ifadelerin “Anayasayı ihlal, görevi kötüye kullanma, eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçlarını” oluşturdu belirtildi. Dilekçede anayasanın değiştirilemez 2. maddesince Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunun hükmedildiği anımsatılarak, “Anayasanın 2. maddesi, değiştirilemez laiklik ilkesini ‘hukuk devleti’ düzenlemesi ile pekiştirmiştir. Böylece tüm yurttaşlar, devlet ve devleti temsil eden tüm idarelerden yönetsel eylem ve kararlarında laiklik ilkesine uygun bir hukuksal işleyiş beklemek hak ve yetkisine sahiptir. Dolayısıyla idare, yönetsel düzenlemelerinde dini kuralları değil, yalnızca Anayasa ve yasalarda belirtilen hukuki kural ve esasları temel alabilecektir” denildi. Bu kapsamda Kırbıyık’ın “anayasa ile güvence altına alınmış olan eğitim hakkının kullanımının engellemeye yönelik dinsel kuralları tehdit üslubuyla koyarak, laik kamu kurumunu kendi mezhepsel dini kuralları ile yönetmeye kalkarak açıkça suç işlediği” belirtildi.

“ANTİDEMOKRATİK VE AYRIŞTIRICILIK”

Bunun yanı sıra Kırbıyık’ın ifadelerinin “antidemokratik ve ayrışıtırıcılık” yönünde de anayasal düzene aykırılık oluşturulduğu savunuldu. Bu gerekçelerle Laiklik Meclisi tarafından Kırbıyık’ın “eylemlerine uyan suçlardan yargılanarak cezalandırılması amacıyla soruşturma ve kovuşturma için ilgili makamdan izin alınmadan doğrudan kamu davası açılmak üzere iddianame düzenlenmesi” talep edildi.

Skandal ifadeler kullanan imam hatip müdürü kadınlara ağza alınmayacak sözler söyledi iddiası

Laiklik Meclisi, kız öğrencilerle ilgili “Başını örtmeyen öğrenciye karışırız” diyen Bursa Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Ergin Kaya Kırbıyık hakkında suç duyurusunda bulundu.

Kaynak: Cumhuriyet