Basın Konseyi’nden Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasına tepki: TELE 1’i susturma kumpasının kanıtıdır

Yayın tarihi: 27 Haziran 2023 Salı 4:44 pm - Güncelleme: 27 Haziran 2023 Salı 4:44 pm

Basın Konseyi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Abdullah Öcalan ile ilgili yaptığı açıklamaları kırpılarak paylaşılıp hedef gösterilen TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkında soruşturma başlattı. Canlı yayında polislerin kanala geldiğini kaydeden Yanardağ, konuşmasının ardından gözaltına alındı. Gözaltı kararı sonrası Merdan Yanardağ çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Basın Konseyi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada “Trollerinin, Yanardağ’ın sözlerini cımbızlayıp ‘montaj kaset’ oluşturarak sosyal medyada başlattığı ihbar kampanyası; Yargının ve RTÜK’ün aynı anda devreye sokulması, TELE 1’i susturma kumpasının kanıtıdır.” denildi.

Basın Konseyi tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

BASIN KONSEYİ:
MERDAN YANARDAĞ’IN TUTUKLANMASI, ÖZGÜR BASINA GÖZDAĞIDIR

TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın, tamamen ‘ifade özgürlüğü’ kapsamındaki sözlerinin ‘terör örgütü propagandası’ olduğu iddia edilerek gözaltına alınıp tutuklanması, medyaya gözdağı verme amacına yöneliktir ve asla kabul edilemez.

Merdan Yanardağ’ın, AKP’li bir milletvekilinin terörist başı Öcalan hakkındaki açıklamalarını yöneticisi olduğu TELE 1 ekranında eleştirdiği yayın, aradan geçen 6 gün sonra, medyayı susturmak için fırsat kollayan siyasi anlayışın verdiği talimatla çarpıtılarak gündeme getirilmiştir. Trollerinin, Yanardağ’ın sözlerini cımbızlayıp ‘montaj kaset’ oluşturarak sosyal medyada başlattığı ihbar kampanyası; Yargının ve RTÜK’ün aynı anda devreye sokulması, TELE 1’i susturma kumpasının kanıtıdır.

Hakkında açılan her soruşturmada adliyeye ifade vermeye giden Merdan Yanardağ’ın, savcının bu kez davet çıkarmayıp TELE 1’de yayındayken televizyon binasına polis ekibi gönderilip gözaltına aldırması; bir gece emniyette tutulduktan sonra tutuklu yargılanmasına karar verilerek Silivri Cezaevi’ne gönderilmesi, ağır bir hukuksuzluktur.

Merdan Yanardağ’ın, seçimlerin hemen ardından bir ‘montaj kaset’ kumpası ile gözaltına alınması ve tutuklanması, özgür ve bağımsız medyaya gözdağıdır.

Anayasal güvence altındaki basın özgürlüğünün ihlali; halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının gaspıdır. Demokrasiyle yönetilen bir ülkede böyle bir olay kabul edilemez.
TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, meslek yaşamı boyunca teröre ve terör örgütlerine her hal ve koşulda karşı çıkmış; demokrasiden ve çağdaşlıktan yana olduğunu kanıtlamış bir yurtsever; ilkeli ve dürüst bir gazetecidir.

Basın Konseyi olarak meslektaşımız Merdan Yanardağ’ın yanında olduğumuzu, ona yapılan bu zulmün, ilkeli ve dürüst gazetecilik yapan meslektaşlarını yolundan alıkoyamayacağını bildiriyor; basın özgürlüğünü yok sayanlara da bir gün hukukun gerekli olacağını hatırlatıyoruz.

BASIN KONSEYİ