Başarır, Soylu’ya sordu: Amaç Suriyelilerin ne kadar oy kullandığını gizlemek mi?

Yayın tarihi: 23 Ağustos 2022 Salı 2:53 pm - Güncelleme: 23 Ağustos 2022 Salı 2:53 pm

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya isim ve soy isim değişikliği yapma başvurularında sürenin uzatılmasının gerekçesini sordu.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, ad ve soy ad değişikliği yapmak için başvuru süresinin uzatılmasını verdiği önergeyle TBMM gündemine taşıdı. Ali Mahir Başarır, “İsim ve soyadı değişikliği süre uzatımının gerekçesi Suriye veya Afgan vatandaşı olup da Türk vatandaşlığına geçen kişilerin ne kadar oy kullandığını gizlemek midir?” şeklinde bir soru yöneltti.

‘KAYBEDECEKLERİNİ ANLADILAR’

Başarır, yapılan düzenlemenin iktidarın seçimi kaybedeceğini anlaması olduğunu söyledi. Başarır konuyla ilgili olarak, “Önümüzdeki süreçte yapılacak olan seçimi kaybedeceklerini anladılar ve kaybedecekler. Şimdi de Suriye ve Afgan vatandaşı olup da Türk vatandaşlığına geçenlerin isimlerini değiştirerek seçmen listesinde ne kadar Afgan ve Suriyeli seçmen olacağını gizleme telaşı içerisindeler. Ama onlara da hak vermiyor değilim çünkü ekonomi başta olmak üzere tüm alanlardaki beceriksiz politikaları nedeniyle vatandaşlarının karşısına çıkacak yüzleri yok. Bu tür basit yollara başvurmak zorunda kaldılar ancak ne yaparlarsa yapsınlar bu halk gereken cevabı sandıkta verecektir” ifadelerini kullandı.

Başarır, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yazılı olarak yanıtlaması istemiyle vermiş olduğu soru önergesinde, “İsim ve soyadı değişikliği süre uzatımının gerekçesi Suriye veya Afgan vatandaşı olup da Türk vatandaşlığına geçen kişilerin ne kadar oy kullandığını gizlemek midir?” ifadelerini kullandı.

Başarır, önergesinde şu soruları yöneltti:

1-5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’na Geçici madde eklendiğinden bugüne kadar kaç vatandaş bu yolla isim ve soyadını değiştirmiştir?
2-Daha önce Suriye veya Afgan vatandaşı olup da Türk vatandaşlığına geçmiş bulunan kaç kişi 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’na Geçici 11 inci madde kapsamında isim ve soyadını değiştirmiştir?
3- Suriye veya Afgan vatandaşı olup da Türk vatandaşlığına geçen kişiler, ayrı ayrı belirtilmek üzere yukarıda 4 madde olarak açıklanan hangi gerekçeyi kullanarak isim ve soyadını değiştirmişlerdir?
4-Bu kanuna göre kaç vatandaşın başvurusu reddedilmiştir? Hangi gerekçelerle reddedilmiştir?
5-İsim ve soyadı değişikliği süre uzatımının gerekçesi Suriye veya Afgan vatandaşı olup da Türk vatandaşlığına geçen kişilerin ne kadar oy kullandığını gizlemek midir?

Ali Mahir Başarır’a dert yanan kadın gözyaşlarını tutamadı