Bartın’da gemi faciası: Ölü sayısı arttı

Yayın tarihi: 17 Ocak 2021 Pazar 1:40 pm - Güncelleme: 17 Ocak 2021 Pazar 6:48 pm

Bartın’ın İnkumu açıklarında kötü hava şartları nedeniyle ikiye bölünen Palau bandıralı bir kuru yük gemisi battı. Geminin 12 personeli ise filikalara binerek ve can yelekleriyle denize atladı. Filikalar ve denize atlayanlar şiddetli rüzgar nedeniyle sürüklenirken, 6 kişi kurtarıldı. Bartın Valisi Sinan Güner, 3 kişinin de cansız bedeninin bota alındığını açıkladı. 3 denizciyi kurtarmak için çalışmalar devam ediyor. Milli Savunma Bakanlığı da destek için Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan bir fırkateyn görevlendirildiğini duyurdu.

Gürcistan’ın Poti Limanı’ndan yük alarak Bulgaristan’a giden Palau bandıralı ‘Arvin’ isimli kuru yük gemisi bugün sabah saatlerinde kötü hava şartları nedeniyle Bartın İnkum açıklarına sığındı. Gemi saat 12.20 sularında bir anda batmaya başladı ve ikiye bölündü. Geminin 12 personeli filikalara binmeye çalışırken, bazıları da can yelekleriyle denize atladı. Geminin battığını görenlerin ihbarı üzerine bölgeye Sahil Güvenlik ekipleri yönlendirilirken, batan geminin yakınında bulunan gemilerin de kurtarma çalışmalarına katılması istenildi. Ancak şiddetli rüzgar ve dalgalar nedeniyle gemiye yanaşılamadı. Dalgalar, Sahil Güvenlik botunun üzerini aştı.

6 KİŞİ KURTARILDI

Bunun üzerine Deniz Kuvvetleri’nden yardım istendi. Bölgeye Zonguldak’ın Ereğli ilçesinden bir firkateyn hareket etti. Helikopter de istenirken, kötü hava şartları nedeniyle arama çalışmalarına katılamadı. Batan geminin personelinin bulunduğu 2 filika ve denize atlayanların Güzelcehisar sahiline sürüklendiği belirlendi. Yapılan çalışmalar sonucu 2’si Rus, 10’u Ukrayna uyruklu 12 personelden 6’sı kurtarılırken, ölen 2 kişinin ise cesedi Sahil Güvenlik botuna alındı. 4 kişinin kurtarılması için ise çalışmalar devam ediyor.

BİR KİŞİNİN DAHA DENİZDEN CESEDİ ÇIKARILDI

Vali Güner bir kişinin daha cansız bedenine ulaşıldığını, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı dalgıç ekibinin kayalıklara vuran cesedi denizden aldığını belirtti.

Bölgede kurtarma çalışmalarını takip ederek, ekipleri yönlendiren Bartın Valisi Sinan Güner, batan ‘Arvin’ isimli geminin Palau bandıralı olduğunu açıkladı. Geminin kötü hava şartlarından kaçmak için bölgeye sığındığını belirten Vali Güner, “Limanımıza gelmek üzere hareket etmiş bize beyan edilmiş bir gemi değil. Bu gemi bu kötü hava şartlarından kaçmak için sığınmış. Geminin adı ‘Arvin’, Palau bayraklı. Kalkış limanı Poti Gürcistan. Varış limanı Bulgaristan. Kuru yük gemisi, 114 metreye, 14 metre boyu ve eninde bir gemi” dedi.

Vali Güner, “Yüksek dalgalar var, dalgalar nedeniyle bot etrafını göremiyor. Karadan yönlendirmelerle ulaşmaya çalışıyoruz. Kayalıkların olduğu bölgede el sallayan 2 kişiye ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.

6 KİŞİ KURTARILDI

Bartın Valiliği tarafından ise şu açıklama yapıldı:
“17 Ocak tarihinde Saat 12.20 sıralarında Arvin isimli Palau bandıralı kuru yük gemisi kötü hava şartları nedeniyle ilimiz sınırlarında İnkumu açıklarında kötü hava şartları nedeniyle batmıştır. Gemide bulunan 10 Ukrayna 2 Rus uyruklu olduğu öğrenilen 12 gemi personelini kurtarma çalışmaları, karadan ve denizden çok kötü hava şartlarına rağmen devam etmektedir. Şu ana kadar Sahil Güvenlik Grup Komutanlığına ait bot tarafından 6 kişi sağ, olarak denizden çıkarılmıştır. Diğerlerinin aranmasına devam edilmektedir.”

SULARA GÖMÜLEN GEMİ GÖRÜNTÜLENDİ

Bartın’da geminin sulara gömülme anı vatandaşlar tarafından cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Görüntülerde sulara gömülen geminin kıç ve burun kısmı görülürken, gemi bir süre sonra suyun içerisinde yok oldu.

BARTIN VALİSİ KAZAZEDELERİ ZİYARETTE BULUNDU

Bartın Valisi Sinan Güner batan gemiden kurtarılan 6 kişiyi Bartın Devlet Hastanesinde ziyarette bulundu.

Bartın Valiliğinden yeni bilgiler geldi. Yapılan açıklamada; “Palau bandıralı kuru yük gemisi kazasından kurtarılan 1’i Rus, 5 i Ukrayna vatandaşı toplam 6 kişinin Bartın Devlet Hastanedeki tedavileri devam etmektedir. Kazazedelerin genel durumları iyi olup acil müşahedemizde gözlem altına alınmıştır. Kazazedelerin kıyafet ve beslenme ihtiyaçları karşılanmıştır.

Hastanede yatan kazazedelerin listesi aşağıdadır.

1. KRİNOV NİKOLAİİ, 44 YAŞ, ERKEK, RUSYA VATANDAŞI.

2. HENNADİİ KRAVCHENKO, 24 YAŞ, ERKEK, UKRAYNA VATANDAŞI.

3. VLADSLAV ZATERKA, 20 YAŞ, ERKEK, UKRAYNA VATANDAŞI.

4.OLEKSADR PERKATY, 51 YAŞ, ERKEK, UKRAYNA VATANDAŞI.

5. VİTALİ MEREZHKO, 35 YAŞ, ERKEK, UKRAYNA VATANDAŞI.

6. VİTALİ KACHUR, 23 YAŞ, ERKEK, UKRAYNA VATANDAŞI.