Bartın maden faciasında müessese müdürü Cihat Özdemir ile 8 kişi tutuklandı

Yayın tarihi: 31 Ekim 2022 Pazartesi 5:31 pm - Güncelleme: 31 Ekim 2022 Pazartesi 11:57 pm

Bartın maden faciası hakkında yürütülen soruşturma kapsamında Amasra Müessesi’nde görevli Müessese müdürü Cihat Özdemir, işletme müdürü Selçuk Ekmekçi ve İşletme Başmühendisi Mehmet Tural’ın da aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. 6 kişinin mahkemesi devam ediyor.

Bartın Amasra’da 14 Ekim tarihinde meydana gelen ve 41 madencinin hayatını kaybettiği açıklanan maden faciası soruşturmasında gözaltına alınan 24 kişiden 22’si adliyeye sevk edildi. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Başmühendisi Mehmet Tural, teknikten sorumlu müessese müdür yardımcısı Salih Atmaca, İkinci Kartiyeden Sorumlu Maden Mühendisi Levent Aydın ve Birinci Kartiyeden Sorumlu Maden Mühendisi İbrahim Hakan Mengeş tutuklandı.

DOKUZ KİŞİ SERBEST BIRAKILDI

Emniyet Şefi Ferhan Güneş, İdari ve Mali Konulardan Sorumlu Müessese Müdür Yardımcısı Sırrı Bayraktar, Elektrik Mühendisi Hüseyin Ogan, İkinci Kartiye Şefi Şenol Kaya ve Hazırlık Şefi Selami Yeşilsu ve Elektro Mekanik Şube Müdürü Mehmet Güneş, Elektrik Servis Şefi Onur Öztürk, Makine Mühendisi Şuayip Orhan ve Makine Mühendisi Musa Adıyaman ise savcılık tarafından serbest bırakıldı.

Amasra Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında adliyeye getirilen şüphelilerden TTK Amasra Müessese Müdür Yardımcısı S.A. ile kartiyelerden (Birkaç üretim ünitesinden oluşan ocak) sorumlu maden mühendisleri L.A. ve İ.H.M, iş güvenliği şube müdür vekili V.S. ve emniyet mühendisi Ş.K, savcılıktaki sorgularının ardından tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.

Nöbetçi hakimlik, 7 şüphelinin “bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” suçundan tutuklanmasına karar verdi.

Adliyeye sevk edilen şüphelilerden idari müdür S.S.B, elektrik mühendisi H.O, emniyet şefi F.G, ikinci kartiye şefi Ş.K, hazırlık şefi S.Y, elektro mekanik şube müdürü M.G, elektrik servis şefi O.Ö, makine mühendisi Ş.O. ve makine mühendisi M.A. ise savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

Şüphelilerden elektro mekanik baş mühendisi S.Ö, maden mühendisi R.O, sondaj şefi T.U, jeoloji mühendisi H.O.K, emniyet vardiya nezaretçisi M.O, maden teknikeri M.Ö, işletme müdürü S.E, işletme baş mühendisi M.T. ve maden mühendisi H.G’nin adliyedeki işlemleri sürüyor.

ÖN RAPOR: METAN DRENAJI UYGULAMASI HAYATA GEÇİRİLMİŞ OLSAYDI KAZA ÖNLENEBİLİRDİ

“Metan Drenajı” başlığında da “TTK’ye bağlı ocaklarda metan drenajı uygulaması yapılmamaktadır. Bu durum yaşanan kazanın, yetersiz ve etkisiz havalandırma ile birlikte temel nedenlerinden biridir. Metan drenajı uygulaması hayata geçirilmiş olsaydı meydana gelen kaza olayı önlenebilirdi” ifadelerine yer verildi.

Rapordaki “Kömür Tozu Mücadelesi” başlığında ise “-320 Kalın Damar galerisinde meydana gelen grizu patlamasının kömür tozu patlaması ile ocağa yayılması, yaşanan kazanın boyutlarının ve etki mesafesinin artmasına sebebiyet vermiştir. İşletmede kömür tozu ile mücadele konusunda hazırlanan yönergenin bulunmuş olması, işletme yetkililerinin de riskin farkındalığına işaret etmektedir ancak grizu patlamasının kömür tozu patlamasına eşlik etmiş olması, yapılan tozla mücadele çalışmasının yetersiz olduğunu göstermektedir. Tozla mücadele etkin yapılsaydı meydana gelen kazanın etkisi daha az olabilirdi” değerlendirmesi yapıldı.

Raporda “denetleme mekanizmasının gereken etkinliği sağlayamadığının net görüldüğü, bunun da kazanın meydana gelmesinde etkisi olduğu” kaydedildi.

Bartın Maden faciasında bilirkişi ön raporu! İhmaller tek tek sıralandı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bartın’da 41 işçi anısına 41 meşale taşındı