Baro eylemlerine valilik engeli! Eylem ve etkinlikler yasaklandı

Yayın tarihi: 29 Haziran 2020 Pazartesi 11:58 pm - Güncelleme: 30 Haziran 2020 Salı 12:01 am

Antalya Barosu’nun yürüyüşünün engellenmesi üzerine, Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, ”Bedeli ne olursa olsun bu mücadeleyi sürdürmekte kararlıyız” dedi. Bu açıklamadan sonra Antalya Valiliği 15 gün süreyle eylem ve etkinlikleri yasakladı.

Yüzlerce avukat, Antalya Barosu’nun AKP iktidarının Avukatlık Kanunu’nu değiştirmek istemesine ve baroların yapısına dönük müdahale hazırlığına karşı bugün yapacağı eylemin İl Hıfzısıhha Kurulu tarafından son dakika kararıyla yasaklanmasına karşı baro binası önünde bir araya gelerek ‘’Savunma susmadı, susmayacak’’ dedi.

Antalya Barosu, baroların yapısının değiştirilerek savunmasının etkisiz kılınması için AKP’nin yaptığı hazırlığa karşı ‘’Cübbelerimize ilik açtırmayız, düğme diktirmeyiz’’ diyerek bugün Antalya Müzesi önünde bir araya gelecekti. Eyleme yalnızca birkaç saat kala Antalya İl Umumi Hıfzısıhha Kurulu’nun eylemin yasaklandığını açıklaması üzerine Antalya Barosu üyesi avukatlar baro binası üzerinde bir araya geldi.

Avukatlarla dayanışmak üzere açıklamaya CHP Antalya Milletvekili Av. Rafet Zeybek, Antalya Tabip Odası Başkanı Nursel Şahin, Antalya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çentik ve Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu da katıldı.

Açıklamada konuşan Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, sözlerine ‘’Dilimize pelesenk oldu ama, gün günden, hafta haftadan daha kötü geliyor. 1,5 aydır savcılıkları ve yargıçları kendine bağlı kılan siyasal iktidarın, yargının kurucu tek sivil ayağı olan, yurttaşların adil yargılanma ve hak arama özgürlüklerinin temsilcisi olan avukatların ve avukatların meslek örgütü olan baroların susturulması, teslim alınması projesine karşı bir direniş örmeye çalışıyoruz. Öyle şanssız bir dönem ki bu direnişi de tüm dünyada insanların sağlığını tehdit eden pandamı koşullarında yapıyoruz’’ diyerek başladı.

‘SÜREÇ SONLARA YAKLAŞIYOR’

‘’Antalya Barosu olarak başından beri tavrımızı ortaya koyduk, çok dikkatli ve tutarlı bir çizgi izliyoruz. En son geçen hafta Ankara’da polis devleti görüntüleriyle karşı karşıya kaldık ama en temel anayasal ve demokratik haklarımızı kullanmaktan bir adım bile geri durmayacağımızı dile getirdik ve sonuçta da görece bir başarıya ulaştık’’ diyen Polat Balkan, ‘’Ama mücadele sürüyor, sürecek. Bu süreç ne yazık ki yavaş yavaş sonlara doğru yaklaşıyor. Bildiğim kadarıyla yarın AKP MYK’sinde bir görüşme yapılacak, biz de neler yapabileceğimizi planlamak üzere yarın Ankara’da baro başkanlarıyla toplanarak durum değerlendirmesi yapacağız’’ dedi.

‘HAKLI OLAN BİZİZ AMA MEŞRU DA KALMAK ZORUNDAYIZ’

Balkan, bugün yapılacak eylemin engellenmesine ilişkin ise şunları söyledi:

‘’Dün bir duyuru yaptık, yaşanan sürece ilişkin Antalya Barosu olarak bir yürüyüş kararı aldık ancak Antalya İl Hıfzısıhha Kurulu son dakikada aldığı bir kararla yürüyüşün yasaklandığını ve her türlü idari para cezasının da uygulanacağını belirtti. Mesleki ve toplumsal sorumluluğumuzun farkındayız. Meslektaşlarımızı bu anlamda ateşe atamazdık, bu kararı almak bizim için kolay olmadı ama bu süreçte dikkatli ve kontrollü olarak davranmak durumundayız. Haklı olan biziz ama meşru da kalmak zorundayız.’’

‘HALKIN GÖZÜNDE MEŞRUİYETİMİZE GÖLGE DÜŞÜRMEK İSTİYORLAR’

Daha bugün bazı yandaş medya organlarında ‘Baronlar kendi koltuklarının peşinde, baro başkanları kalkışma daveti yapıyor’ gibi provoke edici ve insanları birbirine düşürecek söylemlerle haberler yapıldığını aktaran Polat Balkan, hemen sonrasında İl Hıfzısıhha Kurulu’nun yasaklama kararı almasını vurgulayarak ‘’Halkın gözünde meşruiyetimize gölge düşürmek istiyorlar. Başta sözüm ona Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun kendi meslektaşlarını, baroları bile terörize ettiği, ateşe attığı bir ortamda yandaş medyanın tahditlerine kapılıp hiç istemediğimiz olaylara neden olabilecek bir yere gitmesine karşı dikkatli ve duyarlı davranmak durumundayız’’ dedi.

‘MAHKEMELERDEN ÇIKAN KARARLAR HUKUKİ DEĞİL SİYASİ OLACAK’

Balkan sözlerini şöyle sonlandırdı:

‘’Dillerine pelesenk ettikleri çoklu baro hayata geçirilirse inanın hukuk devletinin bittiğinin tescili ve ilanı olacaktır. İnsanlar çoklu barodan sonra etnik kökenlerine, siyasal düşüncelerine, tarikat ve cemaatlere göre örgütlenebilirler. Zaten inanılmaz baskı ve tahakküm altında olan savcılar ve yargıçlar üzerinde siyasal iktidara yakın olan baronun üyeleri tarafından açılan davalar, yapılan savunmalar başka türlü bir baskı ve tahakküme neden olacaktır. Artık o saatten sonra o mahkemelerden çıkacak kararlar hukuki olmaktan çıkacak ve siyasi olacaktır. Bundan en çok da hepimizi bir arada tutan, bu toplumun harcı olan adalet duygusu zarar görecektir. Israrla ve inatla anlatıyoruz; hukuk devletinden kopmak üzereyiz, memleketi ateşe atıyorsunuz diye. Biz de elimizden geldiğince bedeli ne olursa olsun bu mücadeleyi sürdürmekte kararlıyız diyoruz.

Biz hep birlikteyiz ve biz kazanacağız!’’

ŞAHİN: KAPALI SPOR SALONLARINI AÇIYORSAN, EYLEMLERE DE MÜSAADE EDECEKSİN

Polat Balkan’ın ardından söz alan Antalya Tabip Odası Başkanı Nursel Şahin ise İl Hıfzısıhha Kurulu’ndaki toplantılarda alınan engelleme kararlarına Antalya Tabip Odası’nın şerh koyduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

‘’15-16 Haziran Direnişi’nde de aynı şey oldu, bugün de aynı şey. İl Hıfzısıhha Kurulu’nda Antalya Tabip Odası bütün bu kararların altına şerhini koymuştur. Bu kararlar hak arama mücadelesinin önüne engel olarak çıkartılamaz. Eğer siz kapalı spor salonlarını açıyorsanız, bu tür eylemliliklere de müsaade etmek zorundasınız diye temsilcimiz not düşmüştür. Bu şerhler yazılmıyor, bu toplantılar WhatsApp üzerinden yapılıyor. Ama buradan duyuruyorum: Bunların hiçbirinde Antalya Tabip Odası’nın imzası yoktur, karşı çıkmıştır.’’

Antalya Valiliği’nin açıkladığı yasak

“Toplu yürüyüşler ile açık hava toplantısı, toplu karşılama ve uğurlama gibi etkinliklerde hastalığın yayılmasına neden olma riski bulunduğundan, 15 gün süreyle ilimizde bu tür etkinliklere müsaade edilmeyecektir. İl genelinde ve açık alanlarda, sosyal mesafe kuralının ihlal edilmesine ve hastalığın yayılmasına neden olacak şekilde çadır kurma, bildiri, broşür, sticker dağıtma, stant açma ve benzeri eylemlere müsaade edilmeyecektir.”

Kararlara uyulmaması halinde ve her seferinde ayrı ayrı olmak üzere Kabahatler Kanunu gereği 392 lira idari para cezası uygulanacağı ve adli işlem yapılacağı kaydedildi.