Barış Terkoğlu: Merdan Yanardağ katalog suç kapsamında tutuklanamaz

Yayın tarihi: 29 Haziran 2023 Perşembe 6:17 pm - Güncelleme: 29 Haziran 2023 Perşembe 6:17 pm

Cumhuriyet gazetesi yazarı ve Halk Tv yorumcusu Barış Terkoğlu, TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ‘ın ‘Katalog suçlar’ kapsamında tutuklanamayacağını, suçlamanın bu kapsama girmediğini söyledi.

Halk TV’de Senem Toluay Ilgaz’ın sunduğu Gündem Özel programının konuklarından gazeteci Barış Terkoğlu, “Merdan Yanardağ belki bir gün bile yatarı olmayan bir suçtan şu an tutuklu yargılanıyor. ‘Terör örgütü propagandası yapmaktan ben kendisi tutukluyorum çünkü bu katalog suçlardandır’ diyor hakim. Katalog suçlardan değil ki, açıp listeye bile bakmamış!” diye konuştu.

Avukat Turgut Kazan ve CHP Milletvekili Utku Çakırözer’in de konuk olduğu programda, Barış Terkoğlu şunları söyledi:

“O anı gözünüzün önünde canlandırın. “Şüphelinin üzerine atılı terör örgütü propagandası yapmak suçunun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu ile şüpheli savunmaları göz önüne alındığında şüphelinin üzerine atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunması; delillerin henüz tam olarak toplanmamış olması…”

Sayın hakim, kopyala-yapıştır yapmışsınız da söz konusu bir yayın. Yayını da savcı değil bak! Merdan Yanardağ’ın avukatı CD’de “Buyrun biz size yayını getirdik” yani toplanmamış dediği bütün yayını getirmişler, vermişler size. Devam ediyorum.

“Atılı suça ilişkin kanunda öngörülen cezanın alt ve üst sınırı ile…” Bir dakika, 1-5 yıl, onun hani alt sınırdan verse belki Merdan Yanardağ yatarı bile olmayan bir şey, belki bir gün bile yatarı olmayan bir suçtan şu an tutuklu yargılanıyor.

“..ile CMK’nın 100’e 3’e A maddesine sayılan katalog suçlardan olması…” Ben alaylı dedim, katalog suçları açtım, Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasına neden olan cezayı bulamadım; Turgut Hocam’a bunu sormak istiyorum. Katalog suçlar niye önemli: katalog suçlar rastgele tutuklama olmasın diye bazı suçları tutuklama tedbiri uygulanabilirlik getirdikleri bir suç listesi var. Hırsızlık,yağma,terör örgütü yönetimi falan. Merak ettiğim şey bu, Turgut Hocam: Terör örgütü propagandası yapmak katalog suçlardan mıdır?

Turgut Kazan:Hayır

Barış Terkoğlu: Bu ne demek biliyor musunuz? Hakim ya hukuk bilmiyor, çünkü katalog suçlar; Google’a yazın arkadaşlar, hukukçu olmanıza gerek yok, katalog suçlar nedir? Tutuklanma tedbirinin olabileceğine dair kanunda öngörülmüş bazı suçlar…

Turgut Kazan:Kaçma şüphesi varsa…

Barış Terkoğlu: Evet.Sadece varsayılabileceği, bu o suçlardan da değil. Yani o kadar kopyala yapıştır ki! Diyor ki, “Terör örgütü propagandası yapmaktan ben kendisi tutukluyorum çünkü bu katalog suçlardandır” diyor hakim. Katalog suçlardan değil ki, açıp listeye bile bakmamış! Ve ölçülülük ilkesi dikkate alındığında bakın 1-5 yıl, dediğim gibi yatarı olmayacak, ölçülülük de yok.Şüphelinin kaçma ve saklanma şüphesini uyandıran somut olguların bulunduğu.

Şimdi ben yanlış mı hatırlıyorum diye baktım. Biliyosunuz Merdan Yanardağ sonuçta çok hani yargıyla da işi olmuş. Ergenekon davasında yargılanmış. Cumhuriyet Gazetesi’nin 10 Şubat 2023 tarihli haberini buldum. Merdan Yanardağ, bu depremden 4 gün sonra, yapmış olduğu bir yayının ardından yine savcılığa çıkarıldı ve savcılıktan “Yurt dışına çıkış yasağıyla” serbest bırakıldı. Bak tutuklama bir tedbir. O gün savcı demiş ki: Ben Merdan Yanardağ’ı tutuklamaya sevk etmiyorum, yurt dışı yasağı veriyorum. Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran. Bak… Hali hazırda 5 aydır yurt dışına çıkış yasağı, hani ölçülülük diyor ya, başka türlü bu adamı tutamam Türkiye’de diyor. Yurt dışına çıkış yasağı olan bir Merdan Yanardağ kaçmamış. Yurt dışına çıkmamış, sınırı geçmemiş. Ama hali hazırda bu tedbir üzerinde olan ve bu tedbire uymuş birine diyosun ki “kaçma ve saklanma şüphesini uyandıran somut olguların…”

Merdan Yanardağ’dan mesaj var: Tutuklanma sürecim hukuki değil siyasi