İstanbul Film Festivali’nde ‘Me Too vetosu’ tartışması

Yayın tarihi: 18 Nisan 2022 Pazartesi 10:44 am - Güncelleme: 18 Nisan 2022 Pazartesi 10:58 am

Gazeteci Barış Terkoğlu, İstanbul Film Festivali’nde yarışmaya kabul edilen “Yeni Bir Dünya Doğuyor” filmini, yönetmeni Serhat Yüksekbağ hakkındaki “kadına yönelik şiddet” iddialarının ardından festival listesinden çıkarılmasını kaleme aldı. Terkoğlu, şiddette maruz kaldığını ifade eden Gamze K. adlı kadına ulaştı.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, Cuma günü Hürriyet’in manşetinde yer alan ‘Festivalde Me Too Vetosu’ adlı haberin takipçisi oldu.

İstanbul Film Festivali’nde yarışmaya kabul edilen “Yeni Bir Dünya Doğuyor” filmini, yönetmeni Serhat Yüksekbağ hakkındaki “kadına yönelik şiddet” iddialarının ardından festival listesinden çıkarmıştı.

Şiddette maruz kaldığını iddia eden Gamze K. adlı kadına ulaşan Terkoğlu, “Karşımda genç bir kadın. Hatırladıkça titriyor. Gözünden akan yaşların arasında, geçmişi anlatmaya çalışıyor. Hatırlamak mı, unutmak mı zor? Bunu ben de bilmiyorum.” sözleriyle yazısını kaleme aldı.

İŞTE TERKOĞLU’NUN YAZISI:

İşte Cumartesi sabahı, karşımda ağlayan o kadın, Gamze K’ydi.

Peki şiddet, “kadının beyanı” diye tırnak içine alınmak durumunda mı? Fail reddedince, “iddia” denilip bırakılmalı mı? Bunun bir adım ötesi yok mu?

Gamze K’nin anlattıklarıyla eksik olan tamamlanmaya başladı:

“2017 yılının eylül ayında tanıştık. 2018 yılının haziran ayında ondan ayrılmaya çalışıyordum. Telefonlarına çıkmıyor, mesajlarına cevap vermiyordum. Şiddetin yaşandığı gün izinliydim. Habersizce evime geldi. Evde başka bir arkadaşımı gördü. Gitmesini istedi. Ben de olay büyümesin diye arkadaşım E’ye ‘git’ dedim. Onun ardından pencereleri kapattı. Telefonuma el koydu. Tekmeler ve yumruklarla beni dövmeye başladı. O kadar vurdu ki kusmaya başladım. Kafamdan su döktü. Kendime geldiğimde yeniden vurdu.

Üstünde bıçak vardı. Boğazıma dayadı, ölümle tehdit etti. ‘Babanı arayıp senin o… olduğunu söyleyeceğim’ diyordu. Evdeki eşyaları parçaladı. Üç saate yakın sürdü.”

Karşımdaki Gamze K., o gün o evde, basit darbın ötesinde, işkence gördüğünü anlatıyordu. Yaşananların ardından, evden giden arkadaşını arayan Gamze K.’yi ilk gören de olaydan sonra geri dönen arkadaşı E. olmuş.

BİR HATA: ‘ŞANS VERMEK’

Gamze K’nin kendisinin de kabul ettiği iki hatası var. Birincisi, o gün darp raporu alıp hemen şikâyetçi olmaması. İkincisi ise daha kötü. Pişmanlık ve özürden sonra Serhat Yüksekbağ ile barışması ve ona “bir şans daha” vermesi.

Anlattığına göre, ikinci döneminde, telefonunu kırmaya varan ve adına kıskançlık denen psikolojik şiddetin ardından, 2019 Şubat’ında tekrar ayrılmışlardı.

Gelgelelim bununla da kalmamıştı…

Oturduğu yerin önünden defalarca geçmeler, çevresi aracılığıyla rahatsız etmeler bir kez daha şiddete dönüştü.

2019 yılının eylül ayında, yeni sevgilisiyle Gamze K., Yüksekbağ ve bir arkadaşıyla denk geldi. Yüksekbağ’ın arkadaşı bir süre sonra Gamze K’nin masasına gelip rahatsız olduklarını, mekânı terk etmelerini istedi. Reddedilince kavga çıktı. Bu kez neyse ki darp raporu aldı. (13 Eylül 2019 tarihli darp raporu bunu doğruluyor).

Ya ifşası?

Hürriyet, sanat camiasında kadınların başlattığı “me too” hareketine atıf yapmıştı. Ancak Gamze K’nin anlattığına göre onunki bir anlık cesaretle oldu.

2019 yılının aralık ayında, oturduğu kafede, önünden birkaç kez Serhat Yüksekbağ geçince, “yeter” demişti. Bilgisayarından Twitter’ı açıp uğradığı şiddeti tüm Türkiye’ye duyurmuştu. Gamze K., dört yıl sonra bile, halen korkuyu yaşıyordu. İşyerinde çalışan bir arkadaşının kolundan tutup götürmesiyle savcılığa uzaklaştırma kararı için başvurdu.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

‘PES ARTIK’

Gazeteci Ece Çelik, Barış Terkoğlu’nun yazısına sosyal medya hesabından yanıt verdi. Çelik, “Emin misiniz sormadığıma? İsmimi anma zahmetinde bulunmamışsınız ancak manşetin sahibi gazeteci benim. Gamze hanım konuşmak istemediğini iletti bu yüzden yazmadım. Şiddet haberlerinde bile haberimi alıp üzerine mansplaining yapamazsınız ya. Pes artık” ifadesinde bulundu.