Barış Terkoğlu, İsmailağa Cemaati’nin önemli ismiyle ne konuştu?

Yayın tarihi: 8 Aralık 2020 Salı 10:45 pm - Güncelleme: 8 Aralık 2020 Salı 10:46 pm

Tuba Emlek’in sunduğu Mercek’in bu haftaki konukları; Gazeteci – Yazar Barış Pehlivan, Gazeteci – Yazar Barış Terkoğlu ve Hukukçu Dr. Mehmet Ruşen Gültekin oldu.

Terkoğlu, cemaat ve tarikatlerin neden vakıflaştığını anlattı.

İsmailağa Cemaati’nin önemli isimlerinden biriyle cemaat ve tarikatların vakıflaşmasıyla ilgili görüştüğünü söyleyen Terkoğlu “Onların yanıtını söyleyeyim. Birincisi aslında İsmailağa ismini taşıyan ama sonrası farklı olan başka bir çok eski vakıf daha var, ikinci bir vakıf. Cemaatin efsanevi, tarihi lideri olan Mahmut Ustaosmanoğlu’nun yakın bir akrabası. Bir vakıf var, ikincisi de kuruluyor. Cemaatler uzun süredir vakıflarla anılıyorlar” ifadelerini kullandı.

Cemaatlerin son dönemde hızla vakıf kurmaya başlamasının arka planında bir tartışma var. O da şu; Türkiye’de ‘Metastaz’la başlayan tartışmayı hatırlayın. Biz o kitabı yazdıktan sonra ölüm tehditleri aldık, koruma tahsis edildi. Bir süre böyle gitti hikaye. Ama Türkiye bir süre sonra tarikatleri tartıştı. Bu arada sadece biz tartışmadık. İslamcı camia da tartıştı” ifadelerini kullanan Terkoğlu, “En ‘light’ çözüm öneren bile ‘Evet. Bu tarikat ve cemaatler denetlenmeli, şeffaflaşmalı, mal varlığı, gücü, üyeleri berraklaşmalı’ dedi. Aşağı-yukarı bunu söyledi. Dikkat edin bu süreçten sonra çok hızlı bir şekilde bir çok cemaat ve tarikatın, vakıflaşma, kurumsallaşma gibi unsurlarla kendisini gösterdiğini görüyoruz” dedi.

MERCEK’İ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Barış Terkoğlu: Çok büyük bir yolsuzluk denizinin üzerindeyiz

“Metastaz 2: Cendere” neden yazıldı? Barış Pehlivan açıkladı