Barış Terkoğlu: Devlet Öcalan’a verdiği ifade özgürlüğünü Yanardağ’a vermiyor

Yayın tarihi: 31 Temmuz 2023 Pazartesi 9:00 am - Güncelleme: 31 Temmuz 2023 Pazartesi 9:01 am

Gazeteci Barış Terkoğlu, AYM’nin “İfadelerin bağlamından kopartılarak bütün olarak değerlendirilmemesi” kapsamında terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın ifade özgürlüğünün engellendiğine oyçokluğuyla verdiği kararı yazdı. Terkoğlu, “Devlet, Öcalan’a verdiğini duyurduğu ifade özgürlüğünü Yanardağ’a vermiyor” dedi.

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, bugünkü “Apo’ya var Merdan’a yok başlıklı yazısında AYM’nin internet sitesine eklenen Temel Hak ve Özgürlüklerin İhlaline Dair Emsal Kararlar sayfasını konu edindi. Sayfada emsal alınabilecek kararları incelediğini aktaran Terkoğlu, “İfadelerin bağlamından kopartılarak bütün olarak değerlendirilmemesi” başlığı altında Abdullah Öcalan’a verilen kararı anlattı.

Öcalan’ın 2013 yılında Kürdistan Devrim Manifestosu, Kürt Sorunu ve Demokratik Ulus Çözümü (Kültürel Soykırım Kıskacında Kürtleri Savunma)” isimli kitabının toplatılmasıyla ilgili AYM’ye başvuru yaptığını ve AYMJ’nin Öcalan’ı haklı bulduğunu kaydeden Terkoğlu, Öcalan’ı öven şiir yazdığı için yargılanan bir şairin de nedeniyle yargılanan bir kişinin de ifade özgürlüğünün engellendiğine karar verildiğini aktardı.

“MERDAN YANARDAĞ 62 SANİYELİK CIMBIZLI KONUŞMA BAHANESİYLE HAPİSTE”

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın montajlanan sözleri nedeniyle, hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulduğunu hatırlatan Terkoğlu şu ifadeleri kullandı:
Devletin yargı makamının en üst kurumu, “Bakın ben PKK liderinin bile ifade özgürlüğü olduğu kararını verdim” diyor. “Öcalan bile olsa kimsenin ifadelerini bağlamından koparıp ceza veremezsiniz” diye devam ediyor. “Emsal alın” açıklaması yapıyor.
Gazeteci Merdan Yanardağ ise yıllardır yaptığı programda, 62 saniyelik cımbızlı konuşma bahanesiyle hapiste bekliyor. Devlet, Öcalan’a verdiğini duyurduğu ifade özgürlüğünü Yanardağ’a vermiyor. Dahası, parçalanmış yargının başıyla sonu arasındaki bu tutarsızlık, Türkiye’deki mahkemelerden çıkacak her karara artık şüpheyle bakmamıza neden oluyor. Haliyle dünya da Türk yargısını ciddiye almıyor, mahkeme gözüyle bakmıyor.

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN