Barış Soydan yazdı: TÜİK atamasının şifreleri

Yayın tarihi: 2 Mart 2021 Salı 12:27 pm - Güncelleme: 2 Mart 2021 Salı 12:30 pm

T24 yazarı Barış Soydan, TÜİK’e iki hafta önce atanan ve bugün görevden alınan Ahmet Kürşad Dosdoğru’nun çok önemli yenilikleri duyurduğunu belirterek, “Modaya uyup her gün içtiğim 1000 miligramlık balıkyağı kapsüllerine rağmen belleğim beni yanıltmış, çünkü iki hafta önce TÜİK’e yapılan atama asaleten değil vekaletenmiş” yorumunu yaptı.

Barış Soydan, ‘Bir atamanın şifreleri: 2 hafta önce TÜİK’e vekaleten atanan Dosdoğru hızlı başlamış, çok önemli yenilikleri duyurmuştu ki…’ başlıklı yazısında TÜİK’e yapılan yeni atamayı ele aldı.

TÜİK’in eski Başkanı Cahit Şirin’in bir senesini doldurmadan görevden alındığını ve yerine Ahmet Kürşad Dosdoğru’nun getirildiğini hatırlatan Soydan’ın yazısından bir bölüm şöyle:

“Derken TÜİK Başkanlığına vekaleten yapılan atamanın üzerinden iki hafta geçmeden bu sefer asaleten atama yapıldı. Yeni Başkan Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer, Marmara Üniversitesi’nde görev yapan bir akademisyen. Marmara Üniversitesi mi?

“PROF. SAİT ERDAL DİNÇER MHP’YE YAKIN…”

Marmara Üniversitesi, ekonomi bürokrasisindeki atamalarda etkili olduğu kulislerde konuşulan, son olarak Berat Albayrak’tan boşalan Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkan Vekilliğine atanan Prof. Dr. Erişah Ercan’ın görev yaptığı üniversite. Prof. Dr. Erişah Ercan, Berat Albayrak’ın doktora tezi hocası olarak biliniyor. Rastlantı mı? Bilmiyorum ama TÜİK’in yeni Başkanı Yeni Başkan Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer’in iktidar partisine ya da ittifak ortağı MHP’ye yakın olduğunu tahmin ediyorum. Prof. Dinçer, terör propagandasına cezayı hak ihlali gören Anayasa Mahkemesi kararına karşı bildiri imzalayan 1071 akademisyen arasındaydı.

Prof. Dr. Dinçer’in özgeçmişinde dikkat çeken bir başka nokta, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yetiştiği Kasımpaşa’da büyümüş, Kasımpaşa Lisesi’nden mezun olmuş olması.

Buna karşılık Ankara’daki kaynaklarım, TÜİK’e vekaleten atanıp kısa sürede görevinden alınan Ahmet Dosdoğru’nun AKP’ye ters olmamakla birlikte yakın da olmadığını, ailesi ve çevresinin daha ziyade sosyal demokrat oldugunu söylüyor…

Dosdoğru’nun TÜİK Başkanlığına atanmasının arkasında Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın bulunduğunu; kısa sürede görevden alınmasının Elvan’a yönelik bir yıpratma çabası olduğunu söyleyenler de var.

Şu sorular gerçekten de haklı ve meşru: Madem asaleten atama yapılabilecekti, neden yapılmadı? Vekaleten atanan kişi medyaya konuşup önemli mesajlar verdikten sonra neden en azından bir süre beklenmedi?

Bir atamanın düşündürdükleri…

YAZININ TAMAMI 

TÜİK’e başkan dayanmıyor! Bir yıl içinde 3’üncü atama