Barış Soydan yazdı: Hangi yerli kripto para borsası güvenli?

Yayın tarihi: 26 Nisan 2021 Pazartesi 10:43 am - Güncelleme: 28 Nisan 2021 Çarşamba 5:30 pm

Ekonomist Barış Soydan, önde gelen 20 yerli kripto borsasının internet sitesini inceledi, güvenilirlik araştırması yaptı. Soydan, yerli kripto para borsaları için “Hiçbirini güvenli kategorisine koymak mümkün değil” dedi, uyardı.

Türkiye, yerli kripto borsası Thodex’in 2 milyon dolarlık vurgunuyla sarsılırken, kripto paralarla ilgili bir yasa ya da düzenlemenin olmaması akıllara “Kripto para borsaları güvenli mi?” sorusunu getirdi. T24 yazarı ve ekonomist Barış Soydan, ‘Hangi yerli kripto para borsası güvenli?’ başlıklı yazısında önde gelen 20 yerli kripto borsasının internet sitesini inceledi.

Türkiye’de kripto para borsalarıyla ilgili bir yasa ya da düzenlemenin olmadığını hatırlatan Soydan, “Bakkal dükkanı açar gibi kripto para borsası açabilir ve kasadaki paraları alıp bakkal dükkanını kapatır gibi kapatabilirsiniz. Kripto borsası Thodex’de yaşanan vurgun alarm zilini çaldı” uyarısında bulundu. Thodex’in ardından Vebitcoin, Goldexcoin ve Sistemkoin adlı kripto para borsalarının da kapandığı hatırlatan Soydan, şöyle devam etti:

“Türkiye’de 40’a yakın kripto para borsası olduğu söyleniyor. Daha yüksek sayılardan söz edenler de var. Hiçbir yerde tam bir liste bulamadım. Hafta sonu, uzun sokağa çıkma yasağından da yararlanarak oturdum, önde gelen 20 yerli kripto borsasının internet sitesini inceledim, ne kadar güvenilir olduklarını çıkarmaya çalıştım.”

Söz konusu şirketlere, “Sermaye büyüklüğünüz ne kadar?”, “Sizi biraz tanıyalım, borsanın kurucusu veya kurucuları hakkında bilgi verir misiniz?” sorularını sorduğunu yazan Soydan, “Birkaçı cevap verdi, diğerlerinden cevap gelmedi. Yanıt vermeyenlerin sitelerinde kendi haklarında verdikleri (veriyorlarsa) bilgileri okudum” ifadesini kullandı, araştırmasının sonuçlarını şöyle aktardı:

A. PARANIZI GÖNÜL RAHATLIĞIYLA YATIRABİLECEĞİNİZ KRİPTO PARA BORSALARI

“Yerli borsaların hiçbirini bu kategoriye koymak mümkün değil. Bunun nedeni, hiçbirinin sermaye yapısı, bilançosu, kullandığı teknoloji, siber güvenlik sistemi, çağrı merkezi, müşterilere yönelik hizmet kalitesi (mesela müşteri şikayetlerinin çözüm süresi) gibi kritik konularda tatminkâr bilgi vermemesi. Bu bilgiler olmadan, hatta bu bilgiler bağımsız ve güvenilir denetim kuruluşları tarafından denetlenmeden, “Paranızı gönül rahatlığıyla buraya yatırabilirsiniz” demek mümkün değil.

B. GÜVEN EŞİĞİNİN ÜZERİNDEKİLER

Gönül rahatlığıyla değil ama belirli bir uyanıklık seviyesiyle güvenilebilecek borsalar… Bu gruba a) sahipleri belli, b) sermaye yapıları görece güçlü, c) kripto para aracılığı işini bu konuda deneyim sahibi olacak kadar uzun süredir yapan, d) sorularımı yanıtlayan, e) olumsuz yorumların baskın olmadığı borsaları aldım. Bu kategoriye 5 yerli kripto para borsası giriyor gibi:

-BtcTurk

-Paribu

-Icrypex

-Bitci

-Bitexen

Güven eşiğinin üzerinde olmaları, onlara kefil olduğumu değil, yukarıda saydığım koşulları sağladıklarını gösteriyor. Bununla birlikte bu kategorideki şirketlerde dahi ciddi bir kurumun yapmayacağı türden garip uygulamalarla karşılaşılabildiğini belirtmem gerek. Küçük bir örnek: BtcTurk geçtiğimiz cuma günü basın toplantısı yapacağını duyurdu ama ne bana, ne tanıdığım ekonomi yazarları/gazetecilerine toplantı daveti göndermedi. Daha sonra toplantının yapıldığını öğrendik. Kim katıldı? Üç-beş tanıdık mı? Amaç zor sorulardan kaçmak mıydı? Kimsenin günahını almak istemem ama bu olay, en ciddi görünen kripto para borsalarının bile yeri geldiğinde ciddiyetsiz davranışlar sergilediğini göstermesi açısından anlamlı.

Aynı şekilde büyük bir işlem hacmine sahip olan Paribu’nun müşteri destek hizmetlerinin yetersiz olduğuna dair şikayetler var.

(Yazının ilk versiyonunda Bitexen’e bir alttaki “Güven eşiğine yakın olanlar” kategorisinde yer vermiştim. İTÜ Arı Teknokent’te faaliyet göstermelerinin olumlu olduğunu, ancak sorularıma yanıt alamadığımı belirtmiştim. Yazı yayınlandıktan sonra yetkilileriyle uzunca bir görüşme yaptık. Sorularımın yanıtlarını da yazılı olarak ilettiler. Verilen bilgiler tatmin edici, Bitexen’i de “Güven eşiğinin üzerindekiler” kategorisine alıyorum.)

C. GÜVEN EŞİĞİNE YAKIN OLANLAR

Narkasa
Şirket hakkında temel bilgiler halka açık. Sorularıma tatmin edici denebilecek yanıtlar geldi. Ekşi Sözlük yorumları genel olarak olumlu. Bununla birlikte yeni oldukları için (Haziran 2020’de faaliyete geçti) bu kategoride yer verdim.

D. GÜVEN EŞİĞİNİN ALTINDAKİLER

Bu kategorideki yerli borsalar arasında çelişkili bilgi verenler, henüz çok yeni olanlar, hakkındaki olumsuz yorumlarla dikkat çekenler ve bu arada Sistemkoin, Ovis gibi kapanmış olanlar vardı. Bunlar için bir görüş belirtmek zor, uzak durmakta yarar var…

YAZI İÇİN TIKLAYIN