Barış Pınarı Harekâtı’nda 6. gün | Tel Abyad ve M4 Karayolunda kontrol sağlandı… MSB son rakamları açıkladı

Yayın tarihi: 13 Ekim 2019 Pazar 6:26 pm - Güncelleme: 14 Ekim 2019 Pazartesi 8:36 am

TSK ve Cihatçı Gruplar ve Özgür Suriye Ordusu’ndan oluşan Suriye Milli Ordusu (SMO) askerleri, Barış Pınarı Harekatı kapsamında Tel Abyad ilçe merkezinin tamamını aldı. Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin yaptığı açıklamada “Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 550 oldu” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin Suriye’deki 3. kapsamlı askeri operasyonu olan ‘Barış Pınarı Harekâtı’ 9 Ekim saat 16:00’da başladı. Harekâtta bugüne kadar 4 asker şehit olurken 21 sivil de hayatını kaybetti. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “Barış Pınarı Harekâtı’nda etkisiz hale getirilen toplam terörist sayısı 550” dedi. Erdoğan, “Sınır şehirlerimize yapılan saldırılarda önemli bir bölümü çocuk olmak üzere 18 vatandaşımız şehit oldu, 147 vatandaşımız da yaralandı. Harekat alanında 2 askerimiz ile 16 Suriye Milli Ordusu mensubu şehit oldu” açıklamasını yaptı. Millî Savunma Bakanlığı, 30-35 kilometre derinliğe inildiğini, M-4 karayolunun kontrol altına alındığını duyurdu.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, şunlar kaydedildi:

“Milli Savunma Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Fırat’ın doğusunda planlandığı gibi başarılı şekilde devam eden Barış Pınarı Harekatı’nda etkisiz hale getirilen toplam PKK/PYD-YPG’li terörist sayısı 550 oldu.” ifadelerine yer verildi.”

Öte yandan AA’nın aktardığı habere göre, Suriye-Türkiye sınırındaki Tel Abyad ilçesinin güneydoğusundaki Suluk belde merkezi, harekat kapsamında YPG/PKK’den alındı.

RESULAYN KUŞATILDI

Dün geceden bu yana aralıksız uçaklarla bombardımana tabi tutulan Resulayn’da karadan ise obüs ve tanklarla mevziler vuruluyor. Bu sabah saatlerinde TSK ve SMO karadan 3 koldan zırhlı araçlarla kenti çember altına aldı. Kentin batısındaki sanayi bölgesinden, doğusundaki Tel Helef köyünden ve Ceylanpınar’a açılan sınır kapısından gerçekleştirilen saldırılar zaman zaman şiddetli çatışmalara dönüyor. Topçu atışıyla desteklenen operasyonda teröristler tarafından ateşlenen havan ve roket mermileri ise zaman zaman sınırı aşıp Ceylanpınar’a düştüğü kaydedildi. Çatışmaların yoğunlaşması üzerine sınır hattındaki mahallerde yaşayan vatandaşlar ise güvenli bölgelere veya akrabalarının yanlarına yerleşmek için ilçeden ayrıldığı görüldü.

AKÇAKALE’YE HAVAN MERMİSİ ATILDI: 1 YARALI

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde başlattığı Barış Pınarı Harekatı’nda sınıra yakın bölgelerden biri olan Akçakale’de boşaltılan bir eve havan mermisi isabet etti. Bina daha önceden tahliye edildiği için ölen ya da yaralanan olmazken, TSK havan mermisinin geldiği terör örgütü PKK mevzilerini ateş altına aldı.

İKİ GÜN ÖNCE DE BİR EVE HAVAN MERMİSİ İSABET ETMİŞTİ

İki gün önce de Akçakale’de bir evin bahçesine Suriye’nin Tel Abyad kentinden gelen havan topu isabet etmişti. Havan topunun isabet ettiği anda kimsenin evde olmaması sayesinde, olayda herhangi bir can kaybı yaşanmamıştı.

TSK VE SMO, TEL ABYAD’I KONTROL ALTINA ALDI

TSK ve Cihatçı Gruplar ve Özgür Suriye Ordusu’ndan oluşan Suriye Milli Ordusu(SMO) askerleri, Barış Pınarı Harekatı kapsamında Tel Abyad kentine batıdan giriş yaptı. Öğle saatlerine doğru yapılan açıklamada ise Tel Abyad ilçe merkezinin tamamının YPG/PKK’lı teröristlerden alındığı duyuruldu.

Tel Abyad ilçe merkezindeki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, TSK’nin başlattığı Barış Pınarı Harekatı kapsamında SMO askerleri, YPG/PKK’lı teröristlerle girilen şiddetli çatışmaların ardından ilçe merkezinin tamamında kontrolü eline geçirdi.

Postane binasına yuvalanan az sayıdaki teröristle çatışma devam ediyor. SMO askerleri, ilçe merkezinde arama tarama faaliyetlerine başladı.

KONTROL ALTINA ALINAN 2. İLÇE

Tel Abyad, harekatta Rasulayn’ın ardından kontrol altına alınan ikinci ilçe merkezi oldu.

9 EKİM’DEN İTİBAREN…

9 Ekim’de başlayan harekatta şu ana kadar toplam 2 ilçe merkezi, 1 belde ve 56 köy YPG/PKK’dan kurtarıldı.

YPG/PKK, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Suriye topraklarında yer alan Tel Abyad ilçesini haziran 2015’te ABD desteğiyle işgal etmişti.
Örgütün, nüfusun tamamına yakını Araplardan oluşan ilçenin batı kırsalında Türkmen köyleri de mevcut.

Öte yandan AA’nın aktardığına göre 24 YPG terör örgütü üyesinin TSK’ye teslim olduğu belirtildi.

‘M-4 KARAYOLUNDA KONTROL SAĞLANDI’

Milli Savunma Bakanlığı, Barış Pınarı Harekâtı kapsamında 30-35 kilometre derinliğe inilerek M-4 karayolunun kontrolü sağlandığını duyurdu.

‘ÖLDÜRÜLEN TERÖRİST SAYISI 525 OLDU’

MSB’den akşam saatlerinde yapılan açıklamada, ”Başarıyla devam eden Barış Pınarı Harekâtı’nda etkisiz hale getirilen toplam PKK/PYD-YPG’li terörist sayısı 525 oldu” denildi.