Barış Pınarı Harekatı için ‘akan su değil kandır’ diyen KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı’dan yeni açıklama

Yayın tarihi: 14 Ekim 2019 Pazartesi 10:30 am - Güncelleme: 14 Ekim 2019 Pazartesi 10:30 am

Barış Pınarı Harekatı’yla ilgili “1974’te biz adına Barış Harekatı desek de bu bir savaştı ve akan da kandı. Şimdi Barış Pınarı desek de akan su değil kandır” açıklamasında bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı‘dan yeni açıklama geldi.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı’dan ‘harekat’ açıklaması: Akan su değil kandır… Bir an önce diyalog ve diplomasi devreye girmeli

Büyük bir haksızlık ve çarpıtmanın yapıldığını dile getiren Akıncı, “Türkiye ile Suriye arasında en kısa zamanda diyalog ve diplomasi kanalları açılsın istiyorum. Yalnızca Suriye değil AB ile Mısır ile de öyle. Ben diplomasi ve diyaloğun gücüne inanıyorum. Bu yalnızca bu mesele ile sınırlı değil. Yoksa terör örgütleri ile görüşsün vs demiyorum. Zaten onu diyecek konumda da değilim” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin düzenlediği Barış Pınarı Harekatı’nı savaş olarak nitelendirip,” Barış Pınarı desek de akan su değil kandır” diyen KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Habertürk yazarı Nagehan Alçı’ya açıklamalarda bulundu.

“BÜYÜK HAKSIZLIK YAPILIYOR”

Akıncı, “Büyük haksızlık yapılıyor, ciddi bir çarpıtma var. Ben söyleyeceğimi net dile getiren bir insanım. Söylediğim şu: Türkiye’nin terör belasından kurtulmasını istemeyen var mı Kıbrıs’ta? Elbette bunu istiyorum. Çarpıtmaya mahal yok” dedi.

“TÜRKİYE’DEKİ ATMOSFERİ BURADAN ANLAMAK ZOR”

Türkiye’deki atmosferi Kıbrıs’tan anlamanın zor olduğunu belirten Akıncı “Türkiye’deki atmosferi Buradan çok iyi anlamak imkansız. O duygu seli içinde bizim vermek istediğimiz mesaj doğru algılanmadı” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE-SURİYE ARASINDA DİYALOG KANALLARI AÇILSIN”

Nagehan Alçı’nın “Sorunun çözümü için PKK-YPG ile diyalog mu öneriyorsunuz?” sorusuna Akıncı, “Hayır, kastım PKK filan değil. Türkiye ile Suriye arasında en kısa zamanda diyalog ve diplomasi kanalları açılsın istiyorum. Yalnızca Suriye değil AB ile Mısır ile de öyle. Ben diplomasi ve diyaloğun gücüne inanıyorum. Bu yalnızca bu mesele ile sınırlı değil. Yoksa terör örgütleri ile görüşsün vs demiyorum. Zaten onu diyecek konumda da değilim” sözleriyle cevap verdi.

“KIBRIS BARIŞ HAREKATI İLE İLGİLİ AYNI ŞEYİ DAHA ÖNCE DE SÖYLEDİM”

“Ben bunu ilk kez söylemiyorum ki Nagehan Hanım. Mesela 20 Temmuz 2015 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da olduğu törende de söylemiştim. Ben her savaş için aynı şey söylüyorum. Bir daha olmasın, yeni şehitler vermeyelim… Benim sıklıkla oturttuğum bir bağlam bu. Bakın o açıklamada da var, ben Kıbrıs Barış Harekatı’nda bir genç olarak Lefkoşa’daydım ve o harekata katıldım. En yakın arkadaşlarım gözümün önünde şehit oldular. Operasyon desek de neticede bu bir savaş. Benim ne demek istediğm Kıbrıs’ta herkes bilir. Eski bir siyasetçiyim. Söylediklerime burada tepki yok. Kıbrıs’ta yıllardır benim nerede durduğumu görüyor insanlar.”